02 / 05 / 2024

Kırsal alanlara 27 milyar lira aktarılacak!

Kırsal alanlara 27 milyar lira aktarılacak!

Dokuz bakanlık ve beş kamu kuruluşunun desteğiyle hayata geçirilen Kırsal Kalkınma Planı kapsamında gerçekleşecek proje ve yatırımlarla kırsal alanlara 27 milyar lira aktarılacak



Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin ilk kırsal kalkınma planı sayesinde altyapısı iyileştirilmiş, sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılanmış, yaşadığı yerde rahat edebilen bir kırsal toplum hedeflediklerini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2006 yılından bu yana verilen hibe desteklerle şu ana kadar 3 bin tarımsal işletme kurulduğunu söyledi. 2011-2015 döneminde 3 bin tesis daha kurulacağını açıklayan Eker, kırsal alana 27 milyar lira yatırım yapılacağını dile getirdi.

Atatürk Orman çiftliği'de yapılan Kırsal Kalkınma Planı 2010-2013 tanıtım toplantısında konuşan Tarım Bakanı Eker, Türkiye'nin ilk kırsal kalkınma planı sayesinde yaşadığı yerde rahat edebilen bir kırsal toplum hedeflediklerini belirtti. Plana destek veren 14 kuruluşun 2 yılda 27 milyar lira harcayacağını kaydeden Eker, 9 bakanlık ile 5 ayrı kamu kurum ve kuruluşunun hepsinin müşterek katkı ve katılımıyla hazırlanan planla, yapılacak yatırımların bir yerden koordine edileceğini ifade etti. Alınması hedeflenen 30 tedbirin ve 96 faaliyetin tek merkezden izlenip değerlendirileceğini kaydeden Eker, plan içerisinde kırsal alanda yaşayan insanların ekonomik kalkınmalarını, daha fazla gelir elde etmelerini sağlayacak tedbirlerin de yer aldığını aktardı. Eker, 'Gerek tarımsal üretim gerekse bölgenin sunduğu imkanlara göre kırsal turizm, takı ve el sanatları gibi tarım dışı faaliyetlerin geliştirilmesi plan dahilinde.' dedi.

Eker, tarımsal üretim projeleriyle bir bölgede yetişen herhangi bir ürünün işlenmesi, paketlenmesini sağlayan ekonomik tesisler kurulduğuna vurgu yaptı. 4 yıl gibi kısa sürede hibeyle kurulan 3 bin tesiste 30 bin kişinin çalıştığını aktaran Eker, 'şžimdi 2011'de 6. etabı başlıyor. 2011-2015 döneminde de, Bakanlar Kurulu kararı bugün yarın çıkar. 3 bin tesis daha kazandırmayı hedefliyoruz. Bunlar tarım-sanayi entegrasyonunu hedefleyen kırsal kalkınma faaliyetinin bir parçasıdır.' diye konuştu. Eker, kırsal alandaki kooperatiflere 1,5 milyar lira destek verildiğini ve 178 bin ailenin iş sahibi olduğunu dile getirdi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise kırsal kalkınmanın tarımdan ibaret olmadığının altını çizerek, kırsal alanda tarım dışında turizm, el sanatları gibi çok çeşitli faaliyetlerle ekonomik gelir elde edilebileceğine vurgu yaptı. Kırsal Kalkınma Planı'nın 'ekonomik gelişme, yerel kapasitenin artırılması, altyapı ve çevrenin korunması' gibi dört stratejik hedefi olduğunu vurgulayan Yılmaz, planın bölgesel eşitsizliklerin kaldırılmasına hizmet edeceğini de sözlerine ekledi. Kırsal Kalkınma Planı (2010-2013), Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi'nde belirlenen stratejik amaç ve öncelikler doğrultusunda hazırlandı. Plan, 5 Ağustos 2010 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu kararıyla yürürlüğe girdi. Plan, ulusal ve uluslararası kaynaklarla yürütülen tüm kırsal kalkınma program ve projelerinin tek elden koordineli yürütülmesini sağlamayı hedefliyor.
Zaman/Hasan Bozkurt


Geri Dön