27 / 04 / 2024

Kısa çalışma ödeneği resmen 7 Ağustos'a kadar uzatıldı: Deprem bölgesinde son dakika kararı!

Kısa çalışma ödeneği resmen 7 Ağustos'a kadar uzatıldı: Deprem bölgesinde son dakika kararı!

Kısa çalışma ödeneği süresinin 3 ay uzatılmasına ilişkin karar bugünkü 32263 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İŞKUR, yapılan kısa çalışma ödemelerinin işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyeceğine dikkat çekti.  



Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, bugünkü 32263 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Kahramanmaraş Merkezli Depremler Nedeniyle Bölgesel Kriz Gerekçesiyle Kısa Çalışma Uygulanan İşyerleri İçin Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresinin Uzatılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7410), 9 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe alındı.

Kısa çalışma ödeneği resmen 7 Ağustos a kadar uzatıldı: Deprem bölgesinde son dakika kararı!

Karara göre, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2'nci maddesinde belirtilen esaslar kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, bölgesel kriz gerekçesiyle 8 Mayıs 2023'e kadar kısa çalışma başvurusu yapan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, işverenlerin başvurması koşulu ve daha önceden kısa çalışmadan faydalanan aynı işçiler için ve aynı şartları geçmemek üzere, 8 Mayıs ve öncesinde kısa çalışma uygulaması biten işyerleri bakımından 9 Mayıs'tan itibaren (bu tarih dahil), 8 Mayıs tarihinden sonra kısa çalışma uygulaması biten işyerleri bakımından ise kısa çalışma bitiş tarihini izleyen tarihten itibaren, 7 Ağustos 2023 tarihine kadar yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmadan uzatıldı. 

Kısa çalışma ödeneği resmen 7 Ağustos a kadar uzatıldı: Deprem bölgesinde son dakika kararı!

İşsizlik ödeneği süresinden düşmeyecek 

Türkiye İş Kurumundan da (İŞKUR) konuya ilişkin bir son dakika açıklaması yapıldı. İŞKUR'dan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle bölgesel kriz gerekçesiyle 3 ay süreyle kısa çalışma uygulamasının hayata geçirildiği anımsatıldı. 

Bu çerçevede bugüne kadar 110 bin kişiye yaklaşık 937 milyon TL ödeme yapıldığı ifade edilerek, bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 9 Mayıs 2023 tarihinden itibaren 3 ay uzatıldığı, böylelikle işverenlere 7 Ağustos 2023'e kadar uygulamadan faydalanma imkanının sunulduğu belirtildi. 

Kısa çalışma ödeneği resmen 7 Ağustos a kadar uzatıldı: Deprem bölgesinde son dakika kararı!

Açıklamada, kısa çalışma uygulamasını uzatmak isteyen işverenlerin başvurularının e-Devlet üzerinden alınacağı vurgulanarak, "İlk talebi Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığınca uygun görülen işverenlerin işçilerine, yeni bir uygunluk tespiti yapılmaksızın İŞKUR tarafından uzatma ödemeleri gerçekleştirilecektir" ifadeleri kullanıldı. 

Ayrıca, açıklamada daha önce ödenek için başvuruda bulunmuş fakat henüz inceleme sonucu tamamlanmamış işverenlerin de uzatma başvurusu yapabileceğine dikkat çekildi. Bu uzatma başvurularının, ilk talebin inceleme sonucunun uygun görülmesinden sonra işleme alınacağı da aktarıldı. 

Söz konusu açıklamada, "Ayrıca anılan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda bölgesel kriz gerekçesiyle yapılan kısa çalışma ödemeleri, işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecektir" ifadelerine yer verildi. 

Deprem bölgesi için Genel Sağlık Sigortası düzenlemesi: Süresi resmen uzatıldı! 

İŞKUR duyurdu: Türkiye genelinde ilkokul mezunu 4.340 temizlik işçisi alınacak! İşte İŞKUR başvuru ekranı...

Yüz binlerce emekliyi ilgilendiriyor! Hesaplara en az 1.945 TL yattı! PTT'den veya hesabınızdan hemen çekin...

65 yaş aylığı, evde bakım parası, engelli maaşı bu ay ne kadar yatacak? Hemen zamlı maaşlarınıza bakın! 


Geri Dön