29 / 04 / 2024

Kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya giriyor!

Kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya giriyor!

Seyahat acentelerine yeni pazar açan kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya girecek. İşte söz konusu uygulamaya ilişkin tüm detaylar...



Meclis’ten onay alarak yasalaşan kısa süreli konut kiralama ile ilgili düzenleme 1 Ocak 2024'te uygulamaya giriyor. Yasa kısa süreli konut kiralamalarının sadece A Grubu seyahat acenteleri eliyle yapılabilecek. Bu da e-acentelere yeni bir pazar açacak.

1 0cak 2024'te yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvuruda bulunacak.

İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvurunun gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Başvurusu onaylanmayanlar, faaliyette bulunamayacak fakat bu konutların kullanıcılarının hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek. 

Hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle kayıt dışı olarak kiraya verilen evlerin yarattığı vergi kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının yaptığı çalışmaya göre, kayıt dışı kiralanan konut sayısı 80 bini buluyor. En çok konaklama Antalya, Muğla ve Denizli'de yapılıyor. 

Kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya giriyor!

100 GÜNDEN FAZLA SÜRELİ KİRALAMALAR KAPSAM DIŞINDA 

1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek yeni düzenlemeye göre, tek seferde 100 günden fazla süreli gerçekleştirilen kiralamalar kanun kapsamı dışında olacak. 

Konutun turizm amaçlı kiralanabilmesi için önce Bakanlıktan izin belgesinin alınması gerekecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından nitelikleri belirlenen plaket, kiralama yapılan konutun girişine asılacak. Belge ve plaket Bakanlığın belirlediği ücret karşılığında alınacak. Öte yandan konutu kiraya vermek isteyen ev sahiplerin tüm komşularından onay alma zorunda olacaklar. 

Kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya giriyor!

PARA CEZASI VAR

Turizm gazetesindeki detaylara göre, izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan yapıların kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek.

Bu süre sonunda izin belgesi almadan turizm amaçlı kiralama yapmaya devam edenlere 500 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alması izin bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak. 

Memurlar kira bedellerini karşılayamıyorlar! Milletvekilinden lojman satışına tepki!

ATEM Başkanı Hakan Akçam: Yarısı bizden kampanyasına özel müteahhitler de dahil edilmeli


Geri Dön