22 / 07 / 2024

Kısa süreli konut kiralamalarında bunlara dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Kısa süreli konut kiralamalarında bunlara dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Kocaeli Gazetesi yazarı Şükrü Dilaver bugünkü yazısında kısa süreli konut, kiralamasında önemli hususları kaleme aldı. İşte o yazı...




 

Kocaeli Gazetesi yazarı Şükrü Dilaver bugünkü yazısında kısa süreli konut, kiralamasında önemli hususları kaleme aldı. Peki kısa süreli konut kiralamalarında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte Şükrü Dilaver'in o yazısı...

Son senelerde Türkiye'de günlük, haftalık, aylık, yaz sezonu müddetince kiralama yapmak oldukça yaygınlaşmıştır. Giderek daha da artış gösteren bu kiralamalar, bulunulan apartman ve sitelerde pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Hem buralarda kamu düzeninde problemler, genel ahlaka aykırı sorunlar, site içi huzuru ciddi etkilemiş hem de turizm sektörünü ekonomik şekilde sıkıntıya sokmuştur. Son dönemlerde sıkça bizlere de konu ile ilgili soru yöneltildiğinden, bugünkü yazımda bu konuyu ele almaya çalıştım.

Yarattığı sorunlar nedeniyle kısa zamanlı kiralamanın bir düzene sokulması elzem hale gelmiş ve bu konu ile ilgili olarak 2023 yılında gerekli yasal düzenlemeler yapılarak 25 Ekim 2023 tarihinde 7464 sayılı kanunun 6. maddesi ile konu kanunlaştırılmıştır. Söz konusu bu kanuna dayanılarak 28 Aralık 2023 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 100 gün ve altı konut kiralamalarını kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu bu yönetmelik gereğince 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren; gerek günlük gerekse 100 günden az konut kiralaması yapmak isteyen herkes, yönetmeliğin gereğini yerine getirmek zorundadır.

Kısa süreli konut kiralamalarında bunlara dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Bu yeni yönetmeliğe göre, 100 gün ve altında gerçekleştirilecek olan kiralamalar yeni kanun ve yönetmelik kapsamına girerken,100 gün üstünde yapılan kiralamalar bu mevzuat kapsamında olmayacak.

Eğer 100 günden daha kısa bir süreyle apartman dairesi kiralanacaksa, bu yönetmelik gereğince öncelikle tüm tapu sahiplerinden yani apartmanda konut nitelikli taşınmazların maliki olan herkesten bu kiralamaya yönelik oy birliği ile onaylandığı ile ilgili olarak bir karar alınması gerekmektedir. Aynı site içerisinde bulunan konutlarda 100 gün ve altında kiralama yapılması durumunda da aynı prosedür geçerli olacaktır. Sitelerde tek farklı durum, 100 gün ve altında kiralama yapılması istenen konutun bulunduğu bina ya da blokta yer alan kat maliklerinin oy birliği ile onay vermesi zorunludur. Alınmış olan  kararların noter onaylı örnekleri ile belge alımına müracaat edilecektir.

Site içerisinde bağımsız villa sahiplerinde yaşanan durum biraz daha farklı şöyle ki, müstakil villa sahipleri 100 gün ve daha az süreli kiralama yapmak istedikleri zaman komşu tapu maliklerinin onayına ihtiyaç duymayacaklar. Villaların müstakil konut olmasının gerekli olduğunu burada belirtmek isterim. Müstakil konut; başka bir yapı ile bağlantısı olmayan, bağımsız, yanında altında ya da üstünde başka bir ev ya da yapı bulunmayan bağımsız bölüme denir. Bu özelliklere sahip bir villa, 100 gün ve altında kiralamalarda komşu tapu maliklerinin izni olmadan doğrudan başvuru yapılacak gerekli izinleri alıp kiralama faaliyetini gerçekleştirebilir. Aynı biçimde müstakil bungalov evlerin sahipleri de aynı prosedürle kiralama gerçekleştirebilir.

Kısa süreli konut kiralamalarında bunlara dikkat! Ceza yiyebilirsiniz!

Bir diğer önemli konu ise rezidans tarzı konutlarda kat maliklerinin kısa dönemli kiralama yapıp yapamayacaklarıdır. Söz konusu yönetmelikte; yüksek nitelikli konutlar şeklinde tanımlanan rezidansların kiralanmasında, tüm kat maliklerinin oybirliğiyle aldıkları karar ve yüzde 25 şartı aranmayacağı özellikle vurgulanmıştır. Residanslarda konutu olanlar kısa zamanlı kiralama konusunda müstakil konut sahipleri gibi diğer kat maliklerinin oybirliğiyle almaları gereken karara tabi değildirler.

Yukarıda bahsetmiş olduğum izin prosedürlerini yerine getiren konut sahipleri yönetmeliğe göre kısa süreli konut kiralamak için “turizm amaçlı kiralama izin belgesi “almaları gerekiyor. İzin belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da  konutun bulunduğu ilin il Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden talep edilebilmektedir. Söz konusu bu izin belgesi için başvurular e-Devlet üzerinden belli adımlar takip edilerek yapılabilmektedir.

Başvuru, konutun sahibi tarafından ya da vekâlet verdiği bir kişi tarafından yapılabiliyor. Her iki durumda da yönetmelikte belirtilmiş olan bazı belgelerin toplanması ve e-Devlet üzerinden başvuru yapılarak bunların yüklenmesi gerekir. Başvurularda gerçeğe aykırı bilgi sunanların başvuruları reddedileceği gibi eğer konut izin belgesi almış ise söz konusu bu belge de iptal edilecek, ayrıca Türk Ceza Kanunu gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Yönetmelikte izin belgesi için gerçekleştirilen başvurularda aranan bilgi ve belgeler belirtildi.

İzin belgesi alınmadan gerçekleştirilen kiralamalarda, Bakanlık ve Valilik yolu ile idari yaptırımlar uygulanıyor. İzin belgesi olmadan kiralama yapılan konutlar için, ilk sefer 100.000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve 15 günlük izin belgesi alması için süre tanınır. Bu şekilde ceza alınan konutların 2. defa izin belgesiz kiralama yapıldığının tespiti durumunda 500 bin Türk Lirası para cezası uygulanır ve izin belgesi alması için 15 gün süre yeniden verilir. İlk iki ihlalden sonra toplamda 30 günlük süre boyunca halen izin belgesi almadan kiralama yapılan konutlara 1 milyon lira para cezası kesilir.

Gerçekleştirilen denetimlerde turizm amaçlı kiralanmasına uygun olmayan, izin verilmesine rağmen esas nitelikleri taşımayan(yönetmelikte bu nitelikler belirtilmiş)konutlara 100 bin lira ceza kesilir, eksikliklerin tamamlanması için de 15 günlük bir süre verilir.

Bakanlık tarafından turizm amaçlı kiralamaya yönelik verilmiş olan izne ilişkin plaketin konutun girişine asılması gerekir ve asılmaması durumunda ilk tespitte 100 bin Türk Lİrası, sonraki tespitte 500 bin Türk Lirası para cezası kesilir. İzin belgesi bulunmayan evlere aracılık eden seyahat acenteleri de ayrıca cezalandırılır. Kiraya verilen konut içerisinde kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının yetkili kamu kurumları tarafından tespit edilmesi durumunda da izin belgesi iptal edilir.

Eğer konutumuzu kısa zamanlı yani 100 gün ve altında kiralamayı düşünüyorsak, yukarıda ayrıntılı açıklamaya çalıştığım yönetmeliğe göz atmamızda yarar olduğunu çünkü özellikli konular söz konusu olabileceğini, aksi halde cezai durumlarla karşılaşabileceğimizi belirtmek isterim.

 

1 dolar tam 41,52 TL olacak! Merkez Bankası buz kestiren rakamları açıkladı! Elinde doları olanlar hemen bakın!

600 bin hayalet konut kiraları uçurdu!

İBB, Kartal'daki 3 arsayı 5.2 milyon TL'den başlayan fiyatlarla satıyor!


Geri Dön