22 / 07 / 2024

600 bin hayalet konut kiraları uçurdu!

600 bin hayalet konut kiraları uçurdu!

Pandemi, emlak sektörünü altüst ederken, ülkemizde kira bedelleri de hızlı bir şekilde artış gösterdi. Hal böyle olunca da orta ve dar gelirli vatandaşlar konut bulmakta zorluk çekmeye başladı.





Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde emlak sektörü de çok büyük değişim yaşadı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre hükümet, düşük faiz oranları ve kira zam sınırı gibi önlemler aldı fakat Temmuz 2024 itibarıyla kira zammı sınırı kaldırıldı. Kiralar, TÜFE oranında artınca kiracılar zorlandı.

YÜZDE 65 ZAM KİRALARI YÜKSELTTİ

Bu ayTÜFE oranı yüzde 65 şeklinde belirlendi. 10 bin Türk Lirası kira ödeyenlerin kirası 16 bin 500 Türk Lirası şeklinde oldu. Diğer aylarda kontrat yenileyecekler, o ayın TÜFE oranına göre artış yapacaklar. Bu da yüzde 60 ya da yüzde 50 olabilir.

600 bin hayalet konut kiraları uçurdu!

KİRALIK KONUT ARZI YETERSİZ

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Nilüfer Kas, sektördeki durumu tgrthaber.com'a anlattı. Kiralık konut arzının çok az olduğunu söyleyen Nilüfer Kas, yatırımcıların konutlarını kiraya vermek yerine bekletmeyi tercih ettiğini ve pazara fazla arz olmayınca mevcut kiraların yükseldiğini söyledi. Nilüfer Kas ayrıca TÜFE oranıyla yapılan artışların da kiracıları zorladığını kaydetti.

600 BİN HAYALET KONUT VAR

Yaptığı açıklamada ülkemizde 600 bin hayalet konut bulunduğunu kaydeden Nilüfer Kas, "Bu konutlarda elektrik, su, doğalgaz sarfiyatı yok. 6 aydan uzun süredir boş olan bu konutlar kiraya verilse, piyasa rahatlar. Fakat konut sahipleri, fiyatların daha da artmasını bekliyor.

SATILIK KONUT FİYATLARI CAZİP

Mega kent İstanbul’da ortalama konut kiraları 30-40 bin Türk Lirası'na ulaştı. Son 7 ayda satılık konutlarda reel bazda da düşüş oldu. Fakat söz konusu bu durum kiralıklara yansımadı. Talep yüksek, kiralık konut sayısı az.

600 bin hayalet konut kiraları uçurdu!

TOKİ’NİN ROLÜ ÖNEMLİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, taksidi ödeyenlere yüzde 50 ödeme kolaylığı sağladı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın daha etkin olması gerektiğini dile getiren Nilüfer Kas, alt ve orta alt gelir grubuna yönelik konut üretiminin yetersiz olduğunu söyledi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın ürettiği konutlar, normal pazardan ev alamayan vatandaşlar için çözüm olabilir.

YILDA 800 BİN KONUT ÜRETİLMELİ

Ülkemizde konut sıkıntısının çözümü için yılda en az 800 bin konut üretilmesi gerekiyor. 2016-2017 senelerinde 1 milyonun üzerinde konut üretildiğinde fiyatlar düşmüştü. Arz arttıkça yurttaşların da bütçesi rahatlar."

KONUT ALMAK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN

Nilüfer Kas ayrıca açıklamasında konut yatırımcıları için şu an doğru zaman olduğunu belirterek, Ocak-Haziran döneminde toplamda 545 bin konut satıldığını söyledi. Nilüfer Kas, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Eylül ayında sonra satıcı piyasası başlayacak ve fiyatlar daha da artacak. Mevduat faizlerinin düşmesiyle konuta yönelim artacak, söz konusu bu durum da fiyatları yükseltecek. Şu an konut almak için en doğru zaman.

 

İBB, Kartal'daki 3 arsayı 5.2 milyon TL'den başlayan fiyatlarla satıyor!

Resmen açıklandı! Dolar bu tarihte 37 TL!

Kira tespit davalarındaki giderler yüzbinleri buluyor: Mülk sahipleri hayal kırıklığı yaşıyor, patron kiracılar mutlu!


Geri Dön