29 / 04 / 2024

KİT zararları 370 milyar liraya ulaştı! Faturayı yine vatandaş ek vergilerle ödeyecek!

KİT zararları 370 milyar liraya ulaştı! Faturayı yine vatandaş ek vergilerle ödeyecek!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bol keseden dağıtılan vaatlerin faturasını vatandaş dolaylı vergilerle ödemek zorunda kalacak. KİT’lerin 7 aylık görev zararının 370 milyar liraya ulaştığına dikkat çeken CHP milletvekili Türker Ateş, “AKP vatandaşın cebinden şov yaptı” eleştirisinde bulundu.



Kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) görev zararları her seçim döneminde olduğu gibi ciddi boyutlarda artış gösterdi. CHP Bolu milletvekili Türker Ateş tarafından gündeme getirilen KİT zararlarının 370 milyar lirayı bulduğu belirtildi.

Sözcü Gazetesi’nden Başak Kaya’nın haberine göre, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde; ücretsiz doğalgazdan, enerji fiyatlarında indirimlere kadar uzanan vaatlerin faturası kamu kurumlarına görev zararı olarak geri dönüyor. KİT zararlarının ise vatandaşlara ek vergi olarak döndüğü belirtiliyor. CHP Bolu milletvekili Türker Ateş, konuyu meclise taşıdı. Ateş, kamu kurumlarındaki görev zararlarının, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin etkisiyle ciddi boyutta ulaştığına dikkat çekerek KİT zararlarında yüzde 412, diğer kurumlarda ise yüzde 178'lik artış olduğunu ifade etti. Geçen yıl ilk 7 ayda 133 milyar lira olan görev zararı, bu yıl aynı dönemde yüzde 178 oranında artış göstererek 370 milyar lirayı geçti.

“VATANDAŞIN CEBİNDEN ŞOV YAPTILAR”

Ateş, kamu iktisadi teşebbüslerinin görev zararlarının ise ilk 7 ayda yüzde 412 oranında artış gösterdiğine değinerek seçimlerden önce ‘Yerli gaz bulundu' propagandası ile vatandaşa bir aylık ücretsiz doğal gaz verilmesinin faturasını, vatandaşın vergileri ile dolaylı yoldan ödemek zorunda kaldığına vurgu yaptı.

“AKP iktidarı vatandaşın cebinden şov yaptı” görüşünü ileri süren Türker Ateş, sadece BOTAŞ'ın görev zararının yüzde 540 artış göstererek 5 milyar liradan 32 milyar liraya ulaştığını, EÜAŞ'ın görev zararının ise 35 milyar lira olduğunu dile getirdi.

Ateş, seçim yatırımlarının bütçeye faturası çok ağır olduğuna işaret ederek geçen yılın ilk yedi ayında Ziraat Bankası'na 4,4 milyar lira, Halk Bankası'na 5,3 milyar lira görev zararı aktarıldığını kaydederken, 2023 yılının ilk 7 ayında ise Ziraat Bankası'nın görev zararının yüzde 93 artarak 8,5 milyar liraya, Halk Bankası'nda ise yüzde 46 artışla 7,8 milyar liraya yükseldiğini söyledi.

VERGİLERLE ÖDEYECEĞİZ

CHP milletvekili Türker Ateş, seçim yatırımı olarak sunulan ucuz kredilerin faturasının da yine vatandaşın vergilerinden karşılandığını savundu. Türkiye Kömür İşletmeleri'nde görev zararının yüzde 348 artarak 1, 4 milyar liradan 4,9 milyar liraya yükseldiğine değinen Ateş, seçim öncesi vatandaşa ücretsiz kömür dağıtılarak seçmenlerin oylarına ipotek konulduğunu, Et ve Süt Kurumu'nda ise görev zararının yüzde 229 artarak 57 milyon liradan 258 milyon liraya yükseldiğini aktardı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön