01 / 05 / 2024

Kitaplardan ilham alınarak tasarlanmış kütüphaneler!

Kitaplardan ilham alınarak tasarlanmış kütüphaneler!

Üst üste konan kitaplar şekilinde karşımıza çıkan kütüphaneler, insandaki okuma isteğini artırıyor. İşte dünyada kitaplardan ilham alınarak tasarlanmış kütüphaneler



Seattle Halk Kütüphanesi, ABD

2004'ten beri faaliyette olan kütüphane, OMA firmasının mimarlarından Rem Koolhaas ve Joshua Prince-Ramus ile, LMN Mimarları ve Front Inc. Facade Consultants ortak girişimiyle yapılmış. Kütüphanenin şekli, üst üste konmuş kitapların şeklinden yola çıkılarak tasarlanmış. Ancak katlar teker teker değil, birbirine bağlı şekilde ve rampalı olarak tasarlanmış. Bu tasarım sayesinde, binanın yapısı kütüphanecilikte kitapların numaralanması ve sınıflanması için kullanılan Dewey Sınıflandırma Sistemi'ne de uyuyor. 'Book Spiral' (kitap döngüsü) denilen kat planına göre, üst kattan en alta doğru gidildikçe kitap kodları 000 ila 999 arasında değişiyor. Bu sayede kütüphaneye bir ekleme yapmaya gerek olmadan, kütüphanede 1 milyon ila 1 milyon 450 bin kitap için yer bulunuyor. İnşaat alanı 38.300 metrekare olan kütüphanede pek çok okuma odasının yanında, bir toplantı odası, çocuklar için koleksiyonların olduğu bir bölüm ve konferans salonu da bulunuyor. Kütüphanenin maliyeti 169.2 milyon dolan bulmuş.

 
Kopenhag Kültür Merkezi ve Kütüphanesi, Danimarka

Kopenhag'ın kuzeybatısındaki bina, COBE vef ransform şirketlerinin mimarları tarafından tasarlanmış. Bu yıl nisan ayında açılacak kütüphanede, mimarlar üst üste konulan 4 kitabın şeklinden esinlenmişler. 1800 metrekarelik yüz ölçümü olan bina, daha önce orda bulunan bir kültür merkezinin modernize edilmesi ve 2 yeni kütüphanenin bir araya gelmesiyle oluşturuluyor. Binanın en üst katında bir de konser salonu bulunuyor. Binanın bu bölgede yapılmasının sebebi, şehrin bu bölgesinde pek çok milletten insan yaşamasına ve çalışmasına rağmen, bölgede kültürel bir faaliyetin olmaması. Nisan ayında kültür merkezi ve kütüphanenin faaliyete geçmesiyle, çevre bölgelerden de pek çok kişinin ilgi merkezi olması bekleniyor.

Fransa Milli Kütüphanesi, Fransa

Doğu Paris'te bulunan kütüphane binası, eski Fransa Başkanı François Mitterand'ın yönetimde olduğu sırada yapılmış. Fransız mimar Dominique Perrault ve ekibinin tasarladığı kütüphanenin inşaatı 1995'te bitmiş ve kütüphane 1996'da açılmış. Yapıda açık kitap şeklinde inşa edilen, ahşap, metal, beton ve camdan yapılmış 4 tane kitap şeklinde kule bulunuyor. Kulelerin ortasında kalan bina meydanında ise büyük bir orman yer alıyor. Kütüphane arazisi, şehirdeki boş alanların değerlendirilmesi için yapılan bir proje kapsamında, eskiden sanayi atıklarının döküldüğü bir arazide yer alıyor. Toplam arsası 350 bin metrekare olan kütüphane binasmda, yaklaşık 10 milyon kitap ve 350 bin süreli yayına ulaşılabiliyor. Mitterand'ın, zamanında 'Avrupa'nın en modern kütüphanesi' olmasını amaçladığı kütüphanede, Fransa'da basılan tüm eserler arşivleniyor.

Grosuplje  Kasaba Kütüphanesi, Slovenya

Slovenya'nın Grosuplje kasabasında bulunan bina, orijinal kütüphanenin modern bir uzantısı. Kasabada 19. yüzyıldan kalan son binalardan biri olan orijinal kütüphane binası ile ufak bir bağlantısı var. Binaya kitap şeklini veren zigzaglı çatı ve güneş alan cephelerin camlı olması, kütüphanede doğal ışıkla aydınlatma yapılmasına olanak vermiş. Milos Florjancic and Matej Blenkos'un tasarımı olan ve 2007'de kullanıma açılan binayı, günde yaklaşık 750 kişi ziyaret ediyor. Binanın içinde sergi salonu, kafe toplantı salonu bulunuyo 1.820 metrekare alanda yükselen kütüphanenin içinde 80 bin yayı var. Bu yeni binanın yapımı 2.600.000 avroya mal olmuş.
Hürriyet/Eda UTKU


Geri Dön