04 / 10 / 2024

Kıyı yapıları master planı hazırlanacak

Kıyı yapıları master planı hazırlanacak

Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan  'Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na göre, özel sektör ve kamu  sektörü tarafından yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması desteklenecek  




Strateji belgesi ve eylem planının Yatay Sanayi Politikası alanları  kapsamında, KOBİ"lerin Finansmana Erişimi konusunda, KOBİ"lerin finansman  kaynaklarına erişimi kolaylaştırılacak, kredi garanti ve girişim sermaye  sistemleri geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak. Firmaların teknolojik gelişimi alanında özel sektör ve kamu sektörü  tarafından yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması desteklenecek.   Bilgi yoğun sanayilerin geliştirilmesi amacıyla, özel sektör ve kamu  tarafından yürütülen özellikle ileri teknoloji gerektiren nanoteknoloji,  biyoteknoloji, vb alanlarında kapasite oluşturma çalışmalarına ağırlık  verilecek.

KOBİ"ler Ar-Ge, yenilikçilik ve kalite geliştirme konusunda  desteklenecek, KOBİ"lerde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı  yaygınlaştırılacak. Teknolojinin oynayacağı rolün ortaya konması ve öngörülen vizyonun  gerçekleşmesi amacıyla teknoloji öngörü kültürünü yaygınlaştırma çalışmaları  desteklenecek.

Sınai mülkiyet hakları konusunda, bilinçlendirme, teşvik sistemi ve yeni  ürünlerin korunmasına yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilecek. Yöresel özellikleriyle öne çıkan ürünlerin korunması amacıyla Türkiye"de  coğrafi işaret korumasına konu olabilecek ürünlerin tespiti yapılcak ve tescille  korunmasına ilişkin faaliyetler yürütülecek. Hezarfen Projesi"nin  yaygınlaştırılması sağlanacak. Verimlilikle ilgili göstergelerin oluşturulması, hesaplanması ve  yayımlanması gerçekleştirilecek. Ar-Ge Kanunu kapsamında, Rekabet Öncesi  İşbirliği Projelerinin desteklenmesi, Ar-Ge Merkezlerinin kurulması, izlenmesi ve  desteklenmesi ile Teknogirişim sermayesi desteğinin verilmesi sağlanacak.

TEKNOLOJİK TRANSFER OFİSLERİ YAYGINLAşžTIRILACAK-
Sanayi Tezleri Programı kapsamında, yenilik ve Ar-Ge Projeleri  desteklenecek. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) güçlendirilecek, sayıları  artırılacak ve altyapıları tamamlanacak. Teknolojik Ar-Ge Patent Destek,  Teknolojik Ar-Ge Yatırım Destek, Teknolojik Ar-Ge Tanıtım ve Pazarlama Destek  Programları açıklanacak ve uygulanacak. Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları  Uygulama Planı, Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklar Strateji Belgesi  hazırlanacak. Verimlilik Politika ve Stratejisi oluşturulacak. Ulusal  eko-verimlilik programları uygulanması, sonuçlarının izlenmesi ve  değerlendirilmesi sağlanacak.

Teknolojik transfer ofisleri yaygınlaştırılacak. Patent ve faydalı model  entegre devre topografyaları ile coğrafi işaretler mevzuatında değişiklik öngören  düzenlemeler yapılacak. Araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesi ve teknoloji transferi  uygulamaları etkinleştirilecek. Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde yerli ürün ve teknolojilerin  geliştirilmesine yönelik araştırma programları öncelikli olarak desteklenecek ve  etkinleştirilecek.

KIYI YAPILARI MASTER PLANI HAZIRLANACAK-
Altyapı sektörleri alanında ise, bilgi iletişim teknolojisi kullanımı  yaygınlaştırılacak. Organize sanayi bölgelerine, büyük fabrikalara ve limanlara  özel sektör katkısı ile demiryolu bağlantı hatları yapılacak.  İzmir  Kemalpaşa  Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) demiryolu bağlantı hattı inşaatı ve  Tekirdağ-Muratlı Demiryolu yapım projesi, Ankara-İzmir hızlı demiryolu,  İstanbul-Halkalı-Edirne-Kapıkule, Ankara-İstanbul sürat demiryolu, Sivas-Kars,  Bandırma-İzmir, Kayseri-şžefaatli, Eskişehir-Antalya, Konya-Mersin,  Bakü-Tiflis-Kars, Samsun-İskenderun demiryolu inşaatları; Tokat, şžanlıurfa,  Kırşehir illerine demiryolu bağlantısı yapılacak ve projelerin etüt-proje, çED,  fizibilite vb. giderleri ile eksik kalan işleri tamamlanacak. Limanların geri sahasında demiryolu aktarım terminalleri veya karada  konteyner terminalleri kurularak, demiryolu taşımacılık anlayışından lojistik  taşımacılık anlayışına geçilecek. Kocaeli-Köseköy ve Hasanbey lojistik merkezleri  tamamlanacak; Palandöken, Uşak, Boğazköprü, Yenice ve Gökköy lojistik  merkezlerinin yapımına başlanacak; Adapazarı-Karasu, aradeniz Ereğli, Kilyos,  Güllük, Bartın, çandırlı ve Ambarlı Limanlarına demiryolu bağlantısı yapılacak. Kıyı Yapıları Mastır Planı hazırlanacak. Artan ticaretin kesintisiz ve  etkin bir şekilde akışını sağlayacak ve Türkiye"nin transit lke konumuna  gelmesini kolaylaştıracak olan büyük ölçekli ana limanlar oluşturulabilmesi  amacıyla, uygun liman sahalarını belirleyecek ve girişimcilerin bu sahalara  yönlendirilmesini sağlayacak Kıyı Yapıları Mastır Planı çalışması tamamlanacak;  Filyos, çandarlı-Hubport, Mersin-Konteynır-Hubport, Derince-Konteynır Limanları;  Karadeniz Ereğli Tersaneler Bölgesi, Samsun Tekkeköy Mendirek ve Tersane  Limanları; ulaştırma kıyı yapıları ve turizm kıyı yapıları mastır planı  çalışmaları gerçekleştirilecek.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ...-
Türkiye"nin hidrolik, rüzgar, jeotermal, güneş, biyokütle diğer  yenilenebilir enerji kaynakları öncelikli olmak üzere, enerji kaynaklarının çevre  etkileri de dikkate alınarak değerlendirilmesi için kullanılabilir enerji  potansiyellerini belirlenecek ve bu potansiyellerden yararlanma yöntemleri ortaya  konacaktır.Alternatif enerji kaynaklarına dayalı ürünlerin sanayide kullanımı ve  teknik altyapısının geliştirilmesi ve ticari ürünlere dönüştürülmesi amacıyla  çalışmalar yürütülecek.

Enerji verimliliğine ilişkin ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanarak  enerji verimliliğini ve tasarrufunu artırmaya yönelik etkili mekanizmalar  oluşturulacak. çevre etkilerini de dikkate alarak, enerjinin ve enerji kaynaklarının  verimli ve etkin kullanılmasına yönelik yöntem ve araçlar geliştirilecek,  bunların uygulanması sağlanacak ve toplumsal bilinç oluşturulacak. Organize Sanayi Bölgeleri altyapı-arıtma ve Küçük Sanayi Siteleri  üstyapı–altyapı inşaatlarının tamamlanması sağlanacak. Dış ticareti kolaylaştırıcı politikalar oluşturmak amacı kapsamında;  lojistik yapıların kurulmasını ve mevcutların iyileştirilmesini sağlayacak  politikalar oluşturulacak.

SANAYİ KAYNAKLI SERA GAZI EMİSYONLARININ KONTROLÜ SAĞLANACAK-
çevre alanında, sanayicilerin iklim değişikliği ile mücadele konusunda  bilinçlendirilmesi yönünde yoğun bilgilendirme çalışmaları yürütülecek ve  kılavuz, kitap/rehber yayımlanacak. Yılda 1000 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) üzerinde enerji tüketen tüm sanayi  kuruluşlarında enerji yöneticisi atanması ile ilgili süreçler tamamlanarak bu  sistemin etkin çalışması sağlanacak.   Alıcı ortamların (hava, su toprak) kalitesi  korunacak ve iyileştirilecek. İklim değişikliğine neden olan sanayi kaynaklı sera gazı emisyonlarının  kontrolü sağlanacak, izlenecek ve raporlanacak.

BÖLGESEL YENİLİK SİSTEMLERİ TANIMLANACAK

Sanayi politikası ve bölgesel kalkınma alanında, IPA"nın Bölgesel  Kalkınma ile İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşenleri altındaki operasyonel  programlar 2012–2013 dönemi için revize edilecek. KOBİ"lere yönelik olarak bölgesel kalkınma odaklı projeler desteklenecek.  Bölgesel yenilik sistemleri tanımlanacak ve desteklenecek. Kümelenme konusunda yerel ve merkezi düzeyde politika çerçevesini çizecek  bir yönetişim modeli oluşturulacak. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı  yaygınlaştırılacak.

Eylem planının sektörel sanayi politikası alanları başlıklı bölümüne  göre, sanayide sektörlerin rekabet gücünün artırılması amacıyla sektörel  stratejilerin hazırlanması, izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi  sağlanacaktır. Uygulama, izleme ve koordinasyon başlığı altında ise girişimci Bilgi  Sistemi geliştirilecek. Sanayi Stratejisinin geliştirilmesi, uygulanması ve  izlenmesi konularında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"nın Kurumsal kapasitesi  geliştirilecek. Yatay sanayi politikası alanlarında eylemlerin izlenmesi,  değerlendirilmesi ve raporlanmasını teminen girişimler oluşturulacak. Bu eylem  planı Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) ve diğer strateji  belgeleri ile eşgüdüm içerisinde uygulanacak.
AA


Geri Dön