28 / 04 / 2024

Kızılırmak Delta'sındaki kaçak yapıların yerini kuşlar mesken tuttu!

Kızılırmak Delta'sındaki kaçak yapıların yerini kuşlar mesken tuttu!

Kaçak yapılan 319 villanın yıkılmasıyla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti göçmen kuşların uğrak yeri oldu. Türkiye’nin önemli sulak alanı olan deltanın büyük bölümü koruma altında.



Türkiye ve dünyanın en önemli sulak alanlarından biri olan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alman Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti nde, çoğunluğu villa 319 kaçak yapının yıkılmasıyla bölge göçmen kuşların uğrak yeri oldu.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre; bölgedeki kaçak villalar 3 yıl önce yıkılmıştı. Binaların yıkımı sonrasında ortaya çıkan molozların, kamyonlarla delta dışına çıkarılmasının hem doğal yaşamı olumsuz yönde etkileyeceği hem de maliyetli olması nedeniyle deltada değerlendirilmesine karar verildi. Beton moloz yığınları toprakla dolduruldu. Zamanla doğal bitki örtüsüyle kaplanan tepeler, göçmen kuşların konaklama alanı oldu.


356 kuş türü yaşıyor 

356 kuş türünün yaşadığı, 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin korunması için bölge geçen Temmuz ayında araç girişine kapatıldı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanterindeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan kuş cennetinde, dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i görülüp, kayıt altına alındı. Kızılırmak Deltası, göç sırasında Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyor.

 


Geri Dön