KKM hesaplarında rekabet kızıştı! Bankalar, hem faiz oranlarını hem de prim oranlarını artırdı!
Seçimler öncesinde kur korumalı mevduat hesabına olan ilgi sürerken, bankalar da daha fazla müşteriyi bu hesaplara yönlendirmek için kesenin ağzını açtı. KKM hesaplarında hem faiz oranları hem de müşterilere verilen prim oranları arttı.Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına olan ilgi sürüyor
Seçimler öncesinde bankacılık sektöründe hareketlilik devam ediyor. Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına olan ilgi sürüyor. Bankalar da müşterilerini daha fazla kur korumalı mevduat hesaplarına yönlendirmek amacıyla faizlerin yanı sıra primleri de artırmaya başladı.
Dünya Gazetesi’nden Birol Bozkurt’un haberinde, bankacılık sektöründe uygulanan regülasyonların, hem bankacılık sektöründe hem iş dünyasında yoğun pazarlıkların yaşandığı bir sürecin kapılarını açtığı belirtildi. Haberde, KKM hesaplarında müşterinin mevduatına göre faiz oranlarında ve primde bankaların kesenin ağzını açtığı, kendi tarafında ise avantajlı ürünlerle müşteri yarışına girdiği kaydedildi.
Kur korumalı mevduat hesabı, Aralık 2021 tarihinde hayatımıza girmişti. Haberde, 24 Eylül 2021 tarihinde başlayan faiz indirimlerinin hemen arkasından döviz kurlarında hızlı bir artışın görüldüğü hatırlatılarak 23 Eylül’de 8,65 TL düzeyinde olan dolar kurunun, 20 Aralık günü, KKM açıklamasının hemen öncesinde 18,36 liraya kadar yükseldiği kaydedildi. 24 Eylül 2021 ile 20 Aralık 2021 tarihleri arasındaki 88 gün içerisinde doların, Türk Lirası karşısında yüzde 112 oranında değer kazandığı belirtildi.
O tarihlerde hızlı bir şekilde yükselişe geçen dolar, kur korumalı mevduat hesabının duyurulmasıyla 11 liraya kadar düşüş göstermişti. Merkez Bankası’nın bugünlerde 19,80 lirayı geçen dolar kurundaki yükselişi önlemek amacıyla kur korumalı mevduat hesabını özendirmek amacıyla bir dizi uygulamayı hayata geçirdiği belirtildi.
PRİMLER YÜZDE 5’E ULAŞTI
Merkez Bankası, ilk başlangıçta kur korumalı mevduat faizini, politika faizinin 3 puan üzerinde sınırlamıştı. Ardından mart ayının sonunda bu sınırın tamamen kaldırıldığı açıklanırken, döviz hesaplarından dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında ise tavanın 26 Ocak tarihinde kaldırıldığı hatırlatıldı. KKM faizlerinin böylece hızla yükselişe geçtiği ve şu anda yüzde 40’lara yaklaştığı kaydedildi. TL mevduat faizlerinin ise yüzde 40’leri aştığı belirtildi.
Öte yandan bankaların müşterilerini kur korumalı mevduat hesaplarına çekmek için primleri de artırmaya başladığı belirtiliyor. Haberde, iş dünyasından alınan bilgilere göre, altın ve döviz dönüşümlü KKM hesaplarında primlerin yüzde 5’lere ulaştığına dikkat çekildi. Yani 1,5 milyon lira değerindeki altın hesabının kur korumalı hesaba çevrilmesi halinde banka müşterinin hesabına 75 bin lira da nakit prim yatırıldığı belirtildi.
DÖVİZ HESAPLARI GERİLİYOR
Kur korumalı mevduat hesabına sunulan cazip teklifler ile birlikte döviz hesaplarının da gerilediği görülüyor. Haberde, 24 Aralık 2021 haftasında 238,9 milyar dolar olan Döviz Tevdiat Hesaplarının (DTH) büyüklüğünün, 12 Mayıs 2023 haftasında 185,6 milyar dolara gerilediği belirtildi.
Faiz indirimleri öncesindeki son iki yıllık süreçte yabancı mevduatların toplam mevduatlar içindeki payının yüzde 50-55 aralığında seyrederken, kur korumalı mevduat hesabının uygulanmasının ardından bu payın 2023 Mart ayı itibariyle bu pay yüzde 42’ye gerilediği kaydedildi.