09 / 05 / 2024

KKTC Başbakanı İrsen Küçük MMG'yi kabul etti!

KKTC Başbakanı İrsen Küçük MMG'yi kabul etti!

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Avni Çebi başkanlığındaki Türkiye Mimar ve Mühendisler Grubunu Başbakanlıkta kabul ederek bir görüşme yaptı



Başbakan Küçük, kabulde yaptığı açıklamada, KKTC olarak, enerji ve ulaşım alanında çok gelişen Anavatan Türkiyenin tecrübe ve deneyimlerinden yararlandıklarını ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Küçük, hafta sonu KKTCye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve diğer yetkililerle çok olumlu toplantılar yapıldığını, bugün de İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ile diğer yetkililerinin KKTCde olduğunu belirterek, çalışmaları anlattı.

Rum tarafının tek taraflı enerji aramalarına devam ettiği sürece KKTCnin de Türkiye ile birlikte aramalar yapacağını ifade eden Küçük, Enerji Bakanı Yıldızın açıkladığı gibi 2 ay kadar sonra karada aramaların başlayacağını kaydetti.

Küçük, Türkiyenin ulaşım ve enerji alanında büyük yatırımlar yapıp geliştiğini, KKTC olarak kendilerinin de Türkiyeyi örnek alıp çalıştıklarını belirterek, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkinin çıkar değil saygı ilişkisi olduğunu vurguladı.

Türkiye Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Avni Çebi de grubun teknik toplantıları kapsamında KKTCyi ziyaret ettiklerini ifade ederek, KKTC ile ilişkilerin her alanda gelişmesini temenni etti ve grup hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından taraflar günün anısına hediye teatisinde bulundu ve anı fotoğrafı çekti.

ÇEBİ, TEMASLARI DEĞERLENDİRDİ

KKTC temaslarını daha sonra AAya değerlendiren Türkiye Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Avni Çebi, bugün Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Küçük ve Türkiyenin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile görüştüklerini, Mimar ve Mühendisler Grubu olarak KKTCnin kalkınmasına ellerinden gelen katkıyı yapmak istediklerini söyledi.

Enerji üretimine destek verdiklerini ifade eden Çebi, Kıbrıs Türk halkını ve Türk halkını daha da yaklaştırmayı amaçladıklarını kaydetti. KKTCdeki üniversitelerin önemine değinen Çebi, üniversitelerin Türkiyede daha fazla tanıtılması ve öğrencilerin Türkiyede staj yapmaları konularında üniversitelerle işbirliği yapılacağını belirtti.

Grup olarak enerji konusuna önem verdiklerini, kendi kaynaklarını kullanarak kendi enerjilerini üretmeyi önemsediklerini anlatarak, Türkiyenin yerli otomobil üretme noktasında yeni bir atılım içerisinde olduğunu ifade eden Avni Çebi, benzer projeleri Kıbrıs Türk halkıyla beraber geliştirmek istediklerini söyledi.

KKTCde petrol ve doğalgaz sondajına başlanacak olmasını desteklediklerini dile getiren Çebi, "Burada doğalgaz veya petrol çıkacağına inanıyorum. Bu, hem Türkiyenin hem Kuzey Kıbrısın ihtiyaçlarını karşılamada fazlasıyla yetecektir" dedi.
AA


Geri Dön