Turizm

KKTC bu yıl turist sayısında yüzde 35 artış bekliyor!

Oluşturduğu ‘stratejik plan’ ile turizm gelirini 600 milyon Euro’ya ulaştıran ve artık dünyanın 17 farklı ülkesinden 700 bin turisti ağırlayan KKTC, ‘izole ülke’ imajından sıyrılıyor

Oluşturduğu ‘stratejik plan’ ile turizm gelirini 600 milyon Euro’ya ulaştıran ve artık dünyanın 17 farklı ülkesinden 700 bin turisti ağırlayan KKTC, ‘izole ülke’ imajından sıyrılıyor. Bu yıl turist sayısında yüzde 35 artış bekleyen KKTC, Güney Kıbrıs’ın ekonomik krizle yarattığı tedirginliği, “Eurozone’a dahil değiliz, Türk lirası kullanıyoruz, adanın kuzey kısmıyız ve başka bir dil konuşuyoruz” afişleriyle fırsata çevirdi.


Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yaşadığı ekonomik kriz, kuşkusuz ülkenin önemli bir gelir kaynağı olan turizmi de olumsuz etkiliyor. “Kimse kaos yaşanan bir ülkede tatil yapmak istemez” çıkarımı Güney Kıbııs için bir gerçeğe dönüşmeye başladı. Bu durumun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yarattığı etki ise olumlu. Tabii sadece adanın güney kısmındaki ekonomik krize bağlamak doğru olmaz ama Kuzey Kıbns Türk Cumhuriyeti, son zamanlarda turizm konusunda adeta altın çağını yaşamaya başladı.


Turizm gelirlerini her geçen yıl ortalama yüzde 20 artıran KKTC, açtığı yeni charter seferleriyle Avnıpa ve Ortadoğu’nun çeşitli ülkelerinden turist de çekmeye başladı. Peki bir dönem izole edilmiş, kimsenin tanımadığı yavru vatan bu başanyı nasıl elde etti? Bu ba-şannın arkasında kuşkusuz KKTC’nin hem hükümet kanadının, hem de turizmcilerin ortak hareket ederek ülkeyi tanıtma çabalarının katkısı büyük.


Son birkaç aydır, Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yoğun bir reklam kampanyası yürüterek afişlerle ilan veren KKTC, Avnıpa’ya “Biz adanın kuzey kısmıyız. Güney ile alakamız yok. Para birimimiz de Euro değil, TL” mesajını verdi. Buna tur operatörlerinin çabaları da eklenince artık KKTC, 17 farklı destinasyondan turist alan bir bölge haline geldi.


TÜM OTELLER DOLU


KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, son yıllarda KKTC’nin turizm gelirlerinde bir düşüş olduğunu, ancak bu durumu kendi çabala-nyla pozitife çevirdiklerine dikkat çekiyor. Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın batması ve bununla birlikte uçuş sayısının düşmesi, Ingilizler’in KKTC’den ev alırken, tapu sorunlarının yaşanmasına bağlı olarak Ingiltere’den gelen turist sayısındaki düşüş, Aşıkoğ-lu’nun gösterdiği nedenler arasında.


Aktif pazarlama yöntemiyle Avru-pa’da “Eurozone’a dahil değiliz, Türk Lirası kullanıyoruz, adanın kuzey kıs-mındayız ve başka bir dil konuşuyoruz” ilanları verdiklerini ve bunun Güney Kıbns’taki krizin olumsuz etkilerine rağmen KKTC’nin lehine bir şekilde sonuçlandığını ifade eden Aşıkoğ-lu, kasım ayına kadar tüm otellerin dolu olduğunu belirtiyor.


HER YIL YENİ BİR REKOR


Aşıkoğlu’nun “Bir zamanlar Fransa’dan KKTC’ye uçuş olacağını rüyamızda görsek inanmazdık” cümlesi, 1974’ten bu yana izole bir şekilde yaşayan KKTC’nin bugün 17 farklı ülkeden turist almasına uzanan bir ba-şan öyküsü olarak görülebilir. Keza artık Danimarka, Slovakya, İtalya, Macaristan, Azerbaycan, İran, Polonya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya gibi Kuzey Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan bir coğrafyada KKTC’ye uçuşlar başladı. Örneğin Sun Express, haftanın üç günü Almanya’dan KKTC’ye İzmir veya Adana aktarmalı charter seferlerine başlamış.


Danimarka’dan her hafta 187 kişilik bir uçak kasım ayına kadar KKTC’ye inecek. İskandinav ve Orta Avrupa ülkelerinden üç yeni charter seferi ise mayıs ayında açılacak. Aşıkoğlu, “2009’dan bu yana her yıl bir önceki yılın rekorunu kınyoruz” diyor.


KKTC’nin 2012 yılında elde ettiği turizm geliri yaklaşık 600 milyon Eu-ro. Turizm sektörü bütçenin yüzde 23’ünü kapsıyor. Bu yılki turizm geliri beklentisi ise bu geliri 650 milyon Eu-ro’ya ulaşmak. 2012 yılı boyunca yüzde 65 doluluk oranıyla çalıştıklarını söyleyen Aşçıoğlu, “Geçen yıl 700 bin turist geldi. Bu rakamın 450 bini Türkiye’dendi. Bu yıl turist sayısında yüzde 35 artış bekliyoruz” diyor.


STRATEJİK PLAN


Adadaki bu hareketlilik turizm ya-tırımlannı da etkilemiş duaımda. Net Holding’in oteller zinciri Merit Grubu, Gime bölgesinde iki yeni otel yatınmı yapıyor. Yine Gime bölgesinde ETS Grubu’nun iki bin yataklı otel projesi devam ediyor. İrili ufaklı birçok butik otel yatınmı da başlamış adada. Aynı zamanda kültür turizmine yönelik de otantik restoran yatırımlarının hız kazandığına dikkat çekiliyor. TurkmaU’ın Lefkoşa’da yapacağı 150 milyon dolarlık AVM yatınmı da bu büyüyen turizm pastasının bir parçası olarak görülebilir.


Merit Otelleri Yönetim Kumlu Başkanı Reha Arar, KKTC’nin turizmde son dört yılda ciddi bir atağa geçtiğini belirterek, “Uygulanan haksız ambargolar yüzünden bazı zorluklar yaşayan KKTC, turizmde ‘stratejik plan’ çalışmaları çerçevesinde bazı hedefler belirledi. Bu plan ile birlikte hedeflenen bir milyon turist sayısına yaklaşıldı. Plan uygulanmaya başlamadan önce otellerde konaklayan turist sayısı 400 binlerde iken bu rakam 2012’ye gelindiğinde 700 binlere yaklaşıldı” diyor. Arar, 2008 yılında 15 bin 440 olan yatak kapasitesinin ise 2012 yılında 20 binlere yaklaştığını belirtiyor ve bu durumu “KKTC Akdeniz çanağının yükselen destinas-yonlarından biri olmaya aday” şeklinde özetliyor.


FİYATLAR UCUZLADI


Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Mehmet Dolmacı’nın da verdiği bilgiler bu yükselişi destekler nitelikte. Bu yıl rezervasyonlarda yüzde 17 artış beklediklerini belirten Dolmacı, uçak maliyetlerinin aşağıya çekilmesi, tur paket fiyatlarının ucuzlamasının da KKTC için avantaj yarattığını söylüyor. Doğm teşvik politikalarıyla bugün gelinen noktanın bir tesadüf olmadığını kaydeden Dolmacı, şöyle devam ediyor:


“Eskiden sadece konaklamayı kapsayan 700 Euro’ya varan paket fiyatları, bugün içerisinde ulaşım da dahil olmak üzere 400 Euro’ya kadar düştü, ilk üç ayda rezervasyonlarda yüzde 10 artış var. Güney Kıbrıs’ta ise yüzde ll’lik bir düşüş söz konusu. Önümüzdeki üç yıl içerisinde 28 bin yatak kapasitesine ulaşacağız.”

Ekonomist/Burcu Tuvay