Kuzey Kıbrıs tarihi kiliselere, camilere ve müzelere ev sahipliği yapıyor!
Tarihi M.Ö. 10'uncu yüzyıla dayanıyor... Doğu Akdeniz'in mavi sulanyla çevrili, Türkiye'nin hemen yanıbaşındaki bir tatil cenneti Kıbrıs... Tatil yapmak için de öyle yaz aylarını beklemenize de gerek yok.
Tarihi M.Ö. 10'uncu yüzyıla dayanıyor... Doğu Akdeniz'in mavi sularıyla çevrili, Türkiye'nin hemen yanı başındaki bir tatil cenneti Kıbrıs... Tatil yapmak için de öyle yaz aylarını beklemenize de gerek yok! Dört mevsim boyunca, yılın her günü gezebilirsiniz. Eğer ilk kez yurtdışına çıkacaksanız Kuzey Kıbns Türk Cumhuriyeti sizin için ideal bir seçenek. Her ne kadar Türk toprağı da olsa buraya gitmek için havaalanında dış hatlara gidiyor, pasaport kontrolünden geçiyorsunuz. 'Pasaportum yok' diye de üzülmeyin. Sadece nüfus cüzdanınızın yanınızda olması yeterli.
Yavru vatanda genelde lüks taksilerle ulaşımınızı sağlıyorsunuz. Hemen hatırlatalım Kıbns'ta direksiyonlar sağ tarafta. Araca bindiğinizde alışıncaya kadar bir süre yola bakmazsanız iyi olur, çünkü tüm arabalann üzerinize üzerinize geldiğini düşünebilir, ister istemez şoförü uyarabilirsiniz! Otelinize yerleştiğinizde ise Türkiye'deki gibi çift priz değü, üç girişli prizlerle karşılaşacaksınız. O nedenle çantanızı hazırlarken mutlaka yanınıza dönüştürücü alın.Tabii bazı otellerde buna da gerek kalmıyor.
İLK DURAK GİRNE
Evet, çantamız hazırsa Kıbns'a gidebiliriz. Buraya ulaşım için Atlasjet'i tercih edebilirsiniz. Atlasjet, Ercan Havaalanı'na günde altı kez sefer düzenliyor. KKTC'ye gittiğinizde Cime, Lefkoşa ya da Cazimağusa'da konaklayabilirsiniz ama gezmeye Gime'den başlayın. Burası şehrin en ünlü merkezlerinden. Özellikle Cime Kalesi'ni gezmeden dönmeyin. Kalenin içindeki müzede St. Ceorge Kilisesi, Kimi Mezarlan'nm canlandırmalan, Akdeniz mezar kazılan, Venedik Kulesi, Luzinyan Kulesi, sarnıçlar, zindanlar ve Bank Gemi Müzesi var. Buradan çıktıktan sonra yemek için mutlaka Cime sahüine gidin. Deniz mahsûllerinin nefis lezzetlerini tadabüeceğiniz mekanlarda bir yandan yemeğinizi yiyebilir bir yandan da deniz manzarasına karşı kahvenizi içebilirsiniz. Dinlendikten sonra Cafer Ağa Camii, Antiphonitis Kilisesi ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşen askerlerin mezarının olduğu Boğaz Şehitliği'ni ziyaret edebilirsiniz.
Cime, alışveriş yapmak isteyenlerin de uğrak yeri.
En ünlü merkezi ise Ordu Pazan... Burası büyük bir süpermarket ve içecekten kıyafete, parfümden hediyelik eşyaya her şey var. Üstelik fiyatlar Türkiye'den neredeyse yüzde 50 daha uygun.
GENÇLERİN TERCİHİ
İkinci gün Cazimağusa'ya gidebüirsiniz. Ortaçağ mimarisinin en tipik örneklerini görebüeceğiniz çok az sayıda şehirden biri. Saint Nicolas Katedrali, yeni adıyla Lala Mustafa Paşa Camii mimarisiyle büyülüyor. Şehre gittiğinizde, 1369'a kadar krallar tarafından kullanüan Venedik Sarayı'nı, 1968'de müzeye çevrilen Can Bulat Müzesi'ni, ikon ve arkeoloji müzesi olarak gezüebüen ve içinde Hıristiyanlığı yaymak isteyen St. Bamabas'ın mezannın olduğu St. Bamabas Manastın'nı, Namık Kemal'in 1873'te zindana kapatüdığı yer olarak büinen Namık Kemal Zindanı ve Müzesi'ni gezebilirsiniz.
Star