25 / 11 / 2024

KKTC Su Temin Projesi'nde denizaltı borularının yarısı üretildi!

KKTC Su Temin Projesi'nde denizaltı borularının yarısı üretildi!

Asrın projesi olarak görülen ve Mersin'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) denizin altından su götürecek olan 'KKTC Su Temin Projesi'nde kullanılacak denizaltı boruları son hızla üretiliyor.





Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde her biri 500 metre ve 150 ton ağırlığında olan 160 borudan 88'i üretildi. 


Dünyada iki plastik boru üreten makineden birinin bulunduğu Taşucu'ndaki Fırat Plastik Fabrikası'nda PN6 ve PN8 olarak 2 tip boru üretildiğini belirten fabrika İşletme Sorumlusu Endüstri Mühendisi Onur Kazak, "2 bin 500 milimetre boru üretebilecek bir tane makinemiz var burada. Bu da dünyada ikincisi. İki ülkeyi birleştirecek bir projede kullanıldığı için de ilk özelliğini taşıyor. Bu makine ile 500 metre boruyu 3 günde üretirken, diğer ünitelerde ise 4 ile 6 günde üretebiliyoruz. Ayrıca üç ayrı üniteden her biri 500 metre olan borular üretiyoruz. 24 saat faaliyette olan fabrikamızda bir günde 250 metre boru üretebiliyoruz. Yekpara özelliği olan bu boruları ürettikten sonra SEKA limanı içindeki bir alanda depoluyoruz. Şu ana kadar 88 boru ürettik ve projenin yarısını geçmiş durumdayız. Böyle devam edersek kasım ayı sonlarında işimizi teslim etmiş olacağız." diye konuştu.


BORULAR SUYUN 250 METRE ALTINA DÖŞENECEK

Anamur ilçe sınırları içerisindeki Dragon Çayı üzerine kurulan Alaköprü Barajı'nda toplanan suyun, Akdeniz'in altına döşenecek borular vasıtasıyla KKTC'ye su ulaştırılması planlanan projenin borularının üretildiği fabrikada, üretim aralıksız devam ediyor. Üretilen boruların denizin 250 metre altından geçeceği ve toplamda 80 km'lik bir mesafe olacağını belirten Kazak, aynı zamanda yerel istidama da katkı sağladıklarını kaydetti. Kazak, "Uzman ekibimiz haricinde belde halkını da burada istihdam ediyoruz. 24 saat çalışan fabrikamız, küçük de olsa yerel halka destek vermekte." dedi.


Sabah


Geri Dön