27 / 04 / 2024

KKTC Su Temini Projesi'nde Alaköprü Barajı su tutmaya başlayacak!

KKTC Su Temini Projesi'nde Alaköprü Barajı su tutmaya başlayacak!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine su temini projesinde Türkiye tarafından yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı pazartesi gününden itibaren su tutmaya başlayacak.20 Temmuz'da KKTCye su verilecek.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine su temini projesinde Türkiye tarafından yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı pazartesi gününden itibaren su tutmaya başlayacak.İçmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1.255 milyar TL olan bu projeyle, 20 Temmuz'da KKTCye su verilecek. 


rman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, dünyada ilk kez uygulan deniz boru hattı ile KKTC'ye su sağlayacak KKTC Su Temin Projesi'nde önemli bir eşiğin daha aşıldığını belirtti. Türkiye tarafmda yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nın 26 Ocak Pazartesi günü su tutmaya başlayacağının ifade edildiği açıklamada, Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi. Orman ve Su İşleri Bakam Prof.  Dr. Veysel Eroğlu ise Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajma aktarılacağım ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını belirtti. 



20 TEMMUZ'DA ADAYA SU VERİLECEK

Pazartesi günü saat 10:00'da su tutmaya başlayacak ve temelden 99 metre yüksekliğindeki 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı'nm projenin temelini oluşturduğunu vurgulayan Eroğlu, baraj ile KKTC'ye içmesuyu sağlamanın yanmda Anamur'da 84 bin dekar arazinin de modern teknoloji ile sulanacağını, böylece Anamurlu çiftçilerin de kazanacağını söyledi.  Pazar günü su tutmaya başlayacak Alaköprü Barajı ile projede önemli bir eşiğin aşıla cağının altım çizen Eroğlu "KKTC tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı ile Türkiye ve Kıbrıs tarafı kara yapılarım da tamamladık. 80 km'lik deniz geçişinin ise 25 kilometresi tamamlandı" diye konuştu. 


Ankara Son Söz


Geri Dön