04 / 05 / 2024

KKTC'de emlak satışları Orams kararıyla durdu

KKTC'de emlak satışları Orams kararıyla durdu

KKTC'de 15 bine yakın konut elde kaldı. Sektör temsilcileri Türkiye'ye, "Yabancılara satılan emlak tapularının arkasında durması" çağrısı yaptı...



Avrupa Topluluğu Adalet Divanı'nın (ATAD), 28 Nisan'da KKTC'de 1974'ten önce bir Ruma ait arsa üzerine villa yapan İngiliz Orams çiftini mahkûm eden Rum yargısına ait kararların, tüm AB ülkeleri tarafından dikkate alınması gerektiği yönünde bir karar alması KKTC emlak sektörüne darbe vurdu. Ülkede 15 bine yakın konut elde kaldı. Sektör temsilcileri Türkiye'ye, "Yabancılara satılan emlak tapularının arkasında durması" çağrısı yaptı. KKTC'de bir çok emlak, 1974'ten önce Rumlara ait olan arsaların üzerine inşa edilmiş durumda. Yabancılar da emlak alırken verilen "KKTC tapusu" için garanti istiyor.

Milliyet'e konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, Orams davası sonrasında Kuzey Kıbrıs'ta oluşan olumsuz havanın, Türkiye ve KKTC hükümetinin, "Tapuların arkasındayız" mesajıyla tamamen yıkılabileceğini belirtti.
Sungur, "Başbakan Erdoğan mesaj versin demiyoruz. Türkiye'nin bir yetkilisinin veya Lefkoşa Büyükelçisi'nin açıklaması bile yeter bizlere" dedi. Sungur, KKTC hükümetinin de tapulara sahip çıkmasını istedi.

`Orta Doğu'ya yönelelim'
Ülkede yaşanan emlak satışlarında, Türkiye'nin ve Türk askerinin de büyük etkisi olduğuna işaret eden Sungur, "Yabancılara mülk satarken, `Türkiye burada. Türk askeri burada' diye güvence veriyorduk. Ancak son dönemlerde yabancılara yönelik, `Türkiye KKTC'nin arkasında' değil hissi yaratıldı. Bu çok kötü. Bizler, Türkiye'nin ve TSK'nın varlığına büyük önem veriyoruz" dedi. Türk tapulu mülklerin fiyatlarının yükseldiğine vurgu yapan Sungur, Rum tapulu mülklere de alıcı bulamadıklarından yakındı.
KKTC Müteahhitler Birliği Başkanı Soner Yetkili de Orams davasıyla birlikte, İngiltere'ye satışların durma noktasına geldiğini vurgulayarak, "AB ülkelerinden başka alternatiflerde yaratmalıyız. Orta Doğu ülkelerine yönelik tanıtımlar yapmalıyız" dedi.
Sefa Karahasan/Milliyet


Geri Dön