02 / 05 / 2024

Klimacıları KDV indirimi kurtardı

Klimacıları KDV indirimi kurtardı

Klimada dip yapan satışları KDV indirimi kurtardı. Klimacılar geçen yılki satış yakalanamasa da 800 bin adetlik satış hedefliyor



Hava sıcaklığının iyiden iyiye hissedildiği bugünlerde yaz aylarının vazgeçilmezi klimada bu yılki satışları KDV indirimleri kurtardı. Hükümetin piyasayı canlandırmak için beyaz eşyaya getirdiği KDV indirimi sonrasında fiyatı geçen yıla göre yüzde 20 düzeyinde ucuzlayan klima pazarında bu yıl 800 bine yakın satış bekleniyor. Önceki yıl 1.2 milyon adet satış yapılmıştı. Yetkililer önceki yılki satış rakamının yakalanmasının mümkün olmadığını, bu yılı KDV indirimin getirdiği hareketlikle kurtarabileceklerini söylediler.

SEKTÖR YÜZDE 25 KÜÇÜLECEK

Sektör temsilcileri KDV indirimi uygulanan 15 Haziran tarihine kadar yapılan satışlar dikkate alındığında bu yıl sektörde yüzde 25'in üzerinde küçülme beklediklerini belirt tiler. Pazarla ilgili bilgi veren Arçelik-LG Klima Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, dünya klima pazarında 14.2 milyar dolarla Çin'in en büyük oyuncu olduğunu belirtti. Bulgurlu, Türkiye pazarının bu yıl 730 bin adet olarak tahmin edildiğini, bu durumda klima pazarında 2008'e göre yaklaşık yüzde 27 küçülme beklediklerini ifade ederek, ancak kendilerinin pazar paylarının arttığını belirtti. Bulgurlu krlima pazarındaki yenilikler konusunda da açıklamalar yaptı.

Yeni trendler büyüyor

Arçelik-LG Klima Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, ticari iklimlendirme sektörü dünya genelinde hızlı bir büyüme kaydettiğine dikkat çekti. Özellikle VRF ve Multi segmentinde ekonomik kriz sonrasında hızlı gelişim beklendiğine işaret eden Genel Müdür Hakan Bulgurlu, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili ürünler pazarının da hızla geliştiğini ifade etti.

Arçelik'ten % 60 daha verimli klima

Arçelik Super Invertech, maksimum soğutma ve ısıtma performansı sergilerken, A sınıfı klimalara göre yüzde 60 daha verimli çalışıyor. Arçelik A.Ş. yetkilileri beyaz eşyada olduğu gibi, klima sektöründe de enerji tasarrufu sağlayan ürünleri tüketicilerin beğenisine sunduklarını belirterek `Böylece hem ülke ekonomisine hem de tüketicilerin bütçelerine katkı sağlıyoruz' dediler. Verilen bigiye göre Arçelik Süper Invertech klimalar geniş çalışma aralığı sayesinde yaz sıcağında mükemmel soğutma performansı gösterirken, güçlü ısıtma özelliği sayesinde de -15 dereceye varan dış ortam sıcaklığında bile etkili bir şekilde çalışıyor.

4 AYRI FAN HIZI AYARLANABİLİYOR

Arçelik yetkilileri Süper Invertech'ın diğer özelliklerini ise şöyle sıralıyor: `DC Inverter kompresör teknolojisi ile Arçelik Super Invertech klimalar, özel iç ünite fan motoru tasarımı sayesinde normal klimalardan çok daha sessiz bir şekilde çalışıyor. Klimalarla ilgili en sık rastlanan şikayet, yüz ve burunda oluşan kuruluk hissidir. Arçelik super İnvertech klimalar, sadece ortam ısısını değil ortamdaki nem oranını da algılayarak bu şikayete son verir. Özellikle boğaz ve cilt kuruluğundan yakınanların rahat hissedebilecekleri şekilde nem kontrolü sağlar. Uyku modunda ise, 19 db (A) ses seviyesi ile ultra sessiz çalışır. Diğerlerinden farklı olarak ayarlanabilir 4 ayrı fan hızı ile yüksek, artan, düşük, uyku modlarında kullanılabilir.'

Bosch, kombi alana orman hediye ediyor

Bosch Isı Sistemleri ve TEMA Vakfı işbirliği ile başlatılan kampanyada Bosch'tan yoğuşmalı kombi alan herkes, Türkiye'deki 16 ilden birisinde ekilecek olan 9 adet meşe tohumuna sahip oluyor. Bosch Isı Sistemleri ve TEMA Vakfı bu kampanyayla erozyonla mücadeleye dikkat çekmeyi amaçlıyor. Bosch Isı Sistemleri yöneticilerki 1 Temmuz'da başlayan kalpanyanın 2009 yılı sonuna kadar devam edeceğini belirterek `Kampanya sayesinde Türkiye ormanları büyümeye devam ediyor' dediler.

Yetkililer `Bosch ve TEMA Vakfı işbirliği ile evlerimiz çok daha ucuza ısınırken, ormanlarımız büyüyor, erozyonların sona ermesine katkıda bulunuluyor. Tohumlar fidan olduktan sonra CO2 gazını emerek, daha temiz bir doğa ve atmosfer yaratıyor. Bosch yoğuşmalı kombi kullanan tüketici daha az gaz yakarak, tasarruf sağladığı gibi çevreye çok daha duyarlı hareket ediyor' diye konuştular.
Star


Geri Dön