01 / 05 / 2024

Koç Adası'nın imarını Bülent Bulgurlu çizdi!

Koç Adası'nın imarını Bülent Bulgurlu çizdi!

Deniz tutkunu Rahmi Koç'un 1974'te Tuzla'da satın aldığı ve ailenin adıyla Koç Adası diye adlandırılan adanın imarını aynı zamanda mimar olan eski CEO'su Bülent Bulgurlu üstlendi



DENİZE olan tutkusuyla bilinen ve teknesi Nazenin 4 ile yaptığı dünya turuyla bu tutkusunu kanıtlayan Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un Marmara Denizi'nde Tuzla karşısında bir adası var. Aileyle özdeşleştirildiği için Koç Adası olarak anılmaya başlanan ada, Rahmi Koç satın almadan önce bir Fransız'a aitmiş. Sahibinin 1970'lerin sonunda vefat etmesinin ardından Koç tarafından satın alman ada, 1989 yılında o dönem Ford Otomotiv'de genel müdür yardımcısı olarak çalışan, aynı zamanda mimar olan Koç Holding'in eski CEO'su Bülent Bulgurlu tarafından imar edildi.

1974TE SATIN ALDI

Koç Adası'nın hikâyesi oldukça ilginç. Hikâyeye göre 1955'te Ada'yı satın alan Mısırlı Hasan Zeki Paşa, Monique Raflik adındaki Fransız manken sevgilisini buraya kapatıyor. Önce sık sık olan ziyaretlerin sayısı giderek azalıyor. Paşa ölünce Monique Müslüman oluyor ve Ayşe Meral Tanrıkulu adını alıyor. Bir şeye ihtiyacı olunca bayrakla yardım isteyen Ayşe Hanım, bir gün yine bayrağını çeker. Ancak 3 gün süren şiddetli fırtına balıkçıların Ada'ya gelmesine mani olur. Hava sakinleşince doktorla Ada'ya koşan balıkçılar Ayşe Hanım'ın ölüsünü bulurlar. 1974 te Zeki Paşa'nın oğlu Ada'yı Rahmi Koç'a satar. Yapılan arkeoloji çalışmaları sonunda bulunan 2 adet Bizans sarnıcı, kilise kalıntılarının bir kısmı evin inşaatında kullanılır. Ada'daki Rum kilise tamir ettiren Koç orada dünyanın her tarafından topladığı eserleri sergiliyor. Rahmi Koç'un adalarla tek bağlantısı Koç Adası değil. Koç'un Ayvalık Cunda Adası'nda da bir evi var. Koç aynı zamanda Deniz Temiz Derneği'nin de kurucusu ve Onursal Başkanı. Deniz tutkunu olan Rahmi Koç, Nazenin IV isimli yelkenlisiyle dünya seyahati yapmış, seyahati sırasında çektiği fotoğraflar ve kendi çizdiği karakalem resimlerinde yer aldığı, 'Nazenin IV ile Devr-i Alem' isimli bir kitap yazmıştı.

Domuz Adası'nı Erol Simavi eşine hediye etti

1946 yılında Hürriyet Gazetesi'ni kuran Sedat Simavinin 1953 yılında ölümünün ardından gazetenin başına oğlu Erol Simavi geçmişti. Hürriyet Gazetesi 1990 yılında, Hürriyetin eski Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç'in öldürülmesinin ardından 1994'te Aydın Doğan'a satılana kadar Simavi Ailesi'ne aitti. Bir dönem Hürriyet'in sahibi olan Erol Simavi Göcek'teki 12 adadan biri c'an domuz Adasi'nı satın alarak, esi Belma Simavi'ye hediye etti. Her yaz Domuz Adası'nda sosyete ve iş dünyasının ünlü isimlerine davetler veren Belma Simavi, adada misafirlerini ağırlamadığı geçen sene Polonezköy'deki çiftliğinde büyük bir davet vermiş, davetin onur konuğu ise Simavi'nin yakın dostlarından Koç, Holding Şeref Başkanı Rahmi Koc olmuştu.

Suzan Sabancı Cunda hayranı

AKBANK Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı gibi Cunda Adası'na ilgi duyuyor. Suzan Sabancı adadan 2008 yılında tarihi Ay Işığı Manastırı'nı çevreleyen 171 dönüm büyüklüğünde arazi satın aldı. Suzan Sabancı'nın bu arsa için 2 milyon Euro fiyat ödediği belirtiliyor. Suzan Sabancı, Ayışığı Manastırı ismini de tescilletmiş durumda.

UZANLAR'IN YALISINI ALDI

Eşi Haluk Dinçer ile birlikte Sarıyer'de Tahsin Bey Yalısı'nda oturan Suzan Sabancı Dinçer, Uzanlar'a ait Sarıyer'deki Afif Ahmet Paşa Yalısı'nı 2009 yılında 58 milyon liraya satın almıştı. Çiftin, 22 oda ve sofadan oluşan, bin 250 metrekare kullanım alanına sahip bu tarihi yalıyı, kat kat kiraya vermeyi düşündükleri söyleniyor. Sabancı'nın diğer varlıkları arasında yer alan Vaniköy'deki Andiçen Villaları'ndaki lüks villa ise Sabancı tarafından 2009 yılında Orta Anadolu Ticaret Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Karamancı'ya 7 milyon lira fiyatla satılmıştı.

22 MİLYONLUK YALI 115 OLDU

Eşi Haluk Dinçer ise Erol Aksoy'un borçları sebebiyle TMSF'nin el koyduğu ve Dinçer çiftinin şu anda oturdukları Tahsin Bey Yalı'sını 22.2 milyon dolara 2004 yılında satın almıştı. Yalının bugünkü değerinin ise 115 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor.
Habertürk/Nükte CÖBEK


Geri Dön