28 / 04 / 2024

Kocaeli Büyükşehir'den deprem riski tespiti internet sistemi!

Kocaeli Büyükşehir'den deprem riski tespiti internet sistemi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem tedbirlerine yönelik çalışmalarını sürdürürken yaşanılan sokağın, evinizin hatta işyerinizin zemin sağlamlığını bir tıkla öğrenebilecek sistem geliştirdi...




Uzun süren bilimsel çalışmalar sonucunda oluşturulan bu sistem ile Büyükşehir Belediyesi’nin resmi sitesi www.kocaeli.bel.tr adresinde oluşturulan linke giriş yapan herkes zemin sağlamlığı, deprem riski gibi bilgilerini sorgulayabilecek.



YENİ BİR HİZMET


17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin vurduğu Kocaeli’nde o günkü yıkımın bir daha yaşanmaması için depreme yönelik çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yeni bir hizmeti daha vatandaşa sundu. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ve TÜBİTAK ile yürütülen Kocaeli İli için Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirme Projesi kapsamında jeolojik, joefizik ve jeoteknik ölçümler yapıldı. Konusunda deneyimli uzmanların yaptığı ölçümler ile zemin, deprem ve tehlike verilerini kapsayan haritalar oluşturuldu.



UZUN SÜREN ÇALIŞMALAR SONUCUNDA


Uzun süren bilimsel çalışmalardan sonra elde edilen veriler Büyükşehir İmar ve Şehircilik ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlıklarının ortak çalışmaları ile coğrafi bilgi sistemine aktarıldı. Böylece mevcut imar planları ve kent haritası üzerine birleştirilerek vatandaşların arazi ve hanelerinin üzerinde bulundukları zemin sınıflarının görüntülenmesi sağlandı. Bilimsel çalışmalarla oluşturulan sistem ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfasındaki http://apps.kocaeli.bel.tr/zemindeprem/ adresinde yayınlanmaya başladı.



ZEMİN SINIFI, DEPREM TEHLİKESİ


Bu adresi tıklayan vatandaşlar ilk olarak kendi bulunduğu ilçeyi, sokağı, mahallesini ve kapı numarasını girerek Kocaeli Zemin ve Deprem haritalarına ulaşabiliyor. Böylece vatandaşlar kendi oturdukları evin adreslerini girerek zeminlerinin yapısını, deprem tehlikesini, zemin sınıfını öğrenebiliyor. Linkte üç farklı harita internet sitesinde sorgulanabiliyor. Bu haritalar Kocaeli ili Deprem Tehlike, Zemin Sınıfları ve Jeoloji haritalarından oluşuyor. Vatandaşlar bu sistem sayesinde yaşadığı evin zeminin sağlam olup olmadığı, zeminin hangi tür kayaç olduğu gibi bilgileri rahatlıkla öğrenebiliyor. Vatandaşlar daha ayrıntılı bilgiyi ise Büyükşehir’in Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü’nden alabiliyor.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön