Kocaeli Cedit Mahallesi'ndeki dönüşüm 4 yıl sürecek!
Nevzat Doğan, Cedit'te başlayacak dönüşümün İzmit'in kaderini değiştireceğini belirtti. Doğan, kentsel dönüşüm için rezerv yapı stokunu Gültepe'de oluşturacaklarını söyledi.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Cedit Mahallesi’nde başlayacak dönüşümün İzmit’in kaderini değiştireceğini belirtti. Doğan, Kentsel Dönüşüm için rezerv yapı stokunu Gültepe’de oluşturacaklarını belirtirken, Üçyol esnafının isteği üzerine meydanda dükkanların önündeki direklerin bayramdan sonra yıkılacağını belirtti.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Ramazan Bayramı öncesi gazetemizi ziyaret ederek burada önemli açıklamalarda bulundu. Cedit Mahallesi’nde yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışması ve Bekirdere Üçyol bölgesinde eleştirilere neden olan meydan düzenlemesindeki yıkımı anlattı. Üçyol’daki meydan düzenlemesinde esnafların şikayetlerine neden olan ve bir çok kez siyasi propaganda aracı olan meydandaki direkler için yıkım kararı aldıklarını belirten Doğan, yıkım ihalesinin yapıldığını kaydetti. Doğan, Cedit Mahallesi’nde yapılacak olan kentsel dönüşüm için rezerv bina ihtiyacı için Gültepe’deki şantiye alanını konut alanına çevireceklerini ve burada rezerv konut yapacaklarını belirtti. Mahalledeki kentsel dönüşümün 2019’a kadar bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
6 AY ÇALIŞMA YAPILDI
Cedit Mahallesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından Riskli Bölge ilan edilmesi ve geçtiğimiz hafta resmi gazetede yayınlanmasının ardından süreç ile ilgili bilgi veren İzmit belediye Başkanı Nevzat Doğan, Riskli alan ilanı için çok çaba gösterdiklerini belirtti. Bu bölgede kentsel dönüşümün başlaması için grup toplantısında çok ısrar ettiğini ifade eden Doğan, “Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bizim bu bölgede kentsel dönüşüm yapmamıza izin verince biz çalışmaları başlattık. Bölgede risklerini 6 aylık büyük bir çalışma ile ortaya çıkardık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına verdik. Özel çabalarımızla bu bölgeyi riskli alan ilan ettirdik ve hemen bakanlar kurulundan geçmesi ve imzalanmasını sağladık” dedi.
VATANDAŞ MAĞDUR OLMAYACAK
Bölgede çalışmaların başlamasının en az 1 yılı bulacağını belirten Doğan, 2019 yılına kadar projeyi tamamlamak istediklerini kaydetti. Bölgede yaşan vatandaşlara çeşitli seçenekler sunacaklarını ifade eden Doğan, “İsteyene başka yerden ev, isteyene projeden isteyene ise parasını vereceğiz. Aynı zamanda projede vatandaşlara kira yardımı verilecek. Biz kimseyi mağdur etmeden burada çalışma yapmak istiyoruz. İzmit’e taşı yerinde oynatmak kolay değil. Çok fazla eleştirilere hedef oluyorsunuz. Biz bu kenttin geleceği için başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmasında kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Bu çok büyük bir model olacak ve kent bu çalışma ile birlikte kendiliğinden dönüşüme başlayacak” dedi.
BELEDİYE VATANDAŞI KORUYACAK
Cedit Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşümün İzmit belediyesi tarafından yapılacağını söyleyen Doğan, “Biz Ceditte yapacağımız dönüşümde bu bölgeyi büyük bir vadi kent yapacağız. bu proje birkaç etap olabilir. Bu bölge dışındaki dönüşümlerin özel sektör eli ile yapılmasından yanayız. Ancak özel sektör dönüşümü yaparken belediye vatandaşını koruyacak. Biz özel sektörü yönlendireceğiz ama vatandaşı mağdur etmesine izin vermeyeceğiz. Her zaman vatandaşın isteği ile oluşan dönüşümler daha iyi olmuştur. Biz kentin dönüşmesinde vatandaşlarımızın taleplerini her zaman göz önünde bulunduracağız” dedi.
GÜLTEPE’DE REZERV KONUT YAPILACAK
Yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmasında başka bölgeden ev isteyen vatandaşların taleplerini karşılamak için de hazırlıklarını yaptıklarını belirten Doğan, “Belediyemize ait olan Gültepe Şantiyesinin yaklaşık 100 dönüm olan alanını konut alanına dönüştürmek için çalışmalarını yapıyoruz. Bölgede yaklaşık 1000 konut yapılabilecek. Ama bizim ihtiyacımız 600 konutta karşılayabilir. Ama yapılacak proje konut sayısını belirleyecek. Yapacağımız konutlarla rezerv konutlarımızda olacağı için çok büyük sıkıntı yaşamayacağız. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığından destek almak için çalışma başlattık” dedi.
BAYRAMDAN SONRA YIKILACAK
Kentsel dönüşüm dışında önemli bilgiler veren Doğan, Üçyol bölgesinde yapılan meydan düzenlemesinde esnafların eleştirileri karşısında meydandaki direklerin yıkmaya karar verdiklerini belirtti. Bölge esnafı ile seçimlerden sonra meydan ile ilgili nasıl bir değişiklik istediklerini ortaya koymak için anket yaptıklarını belirten Doğan, “Anketlerde vatandaşlar meydan düzenlemesindeki dükkanların önüne yapılan ve dükkanların tabelaların yazıldığı direklerin yıkılmasını istedi. Bizde vatandaş bunu istiyorsa yaparız diyerek ihalemizi yaptık ve bayramdan sonra direkleri yıkacağız” dedi.
ESNAF MEMNUN OLMADI
Üçyol’daki meydan projesinin Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile ortak yapıldığını belirten Doğan, “Biz burada projeyi yaparken Mimarlık Fakültesi geldi çalışma yaptı, esnaflara sordu ve bir proje ortaya çıkardı. Projede direkleri gördüğümde bende kaygılanmıştım. Ancak projeyi yapan arkadaşlarımız bölgeye meydan görüntüsü vermek istediklerini ve bu nedenle böyle bir çalıma yaptıklarını söyledi. Çalışma bittikten sonra esnaflar direklerin dükkanlarının önünü kapattığı söyleyerek şikayet etti. Bezi siyasetçiler ise bu durumu siyaset malzemesi haline getirdiler. Siyasetçiler gidip biradan istifade ettiler” dedi.
Demokrat Kocaeli