Kentsel Dönüşüm

Kocaeli Cedit Mahallesi'nin yapı stoku yenileniyor!

Kocaeli Cedit Mahallesi'nde hayata geçirilen "yerinde" kentsel dönüşüm planlamasıyla 1105 hak sahibinin konutları yeniden inşa ediliyor. 494 konutun tahliyesi tamamlandıktan sonra konutlar için yıkım çalışmaları başladı.

Cedit Mahallesi'nde tahliyesi tamamlanan konutlar için yıkım çalışması başladı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kocaeli Cedit Mahallesi'nde hayata geçirilen "yerinde" kentsel dönüşüm projesiyle 1105 mahalle sakininin konutları baştan inşa edilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca finanse edilen projede, 126 bin metrekarelik bölgede yer alan 494 konutun tahliye edilmesinden sonra yıkım çalışmaları başladı. Proje kapsamında şimdiye kadar 143 konutun yıkımı tamamlandı.

Kentsel dönüşüm projesi hakkında konuşan Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Sabahattin Yamak, Cedit Mahallesi'nde yapı stokunun çok eski olduğuna değinirken çarpık kentleşmenin en yoğun yaşandığı alanın Cedit Mahallesi olduğunu söyledi.


Cedit Mahallesi'de başlatılan "yerinde kentsel dönüşüm" projesinde vatandaşlardan büyük destek gördüğünü aktaran Yamak, Cedit Mahallesi'nde yaşam koşullarındaki zorluklar da değindi.

' Yepyeni bir çehreye kavuşacak'

Kentsel dönüşüm projesinin büyük bir alanı kapsadığına vurgu yapan Yamak, "Yerinde dönüşümden neyi kastediyoruz? Burada yapılan dönüşümden sonra tekrar eski mahalleli, eski komşularıyla büyüdüğü insanlarla çayını içtiği komşusuyla aynı mahallede ikamet etmeye devam edecek. Vatandaşımıza, eski komşularıyla bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Yepyeni bir çehreye kavuşacak, sağlıklı bir ortam oluşacak. Mevcut şu an yapılan anlaşmalarda, dışarıdan herhangi bir vatandaşımız buraya gelmeyecek. Vatandaşlarımızın güveniyle Türkiye'de örneği olmayan, 9 aylık bir süreçte yüzde 97 gibi bir anlaşma ve uzlaşma oranına vardık." diye açıkladı.

Kentsel dönüşüm için özel ekip kurulduğunun altını çizen Yamak, kurulan ekibin 180 gün boyunca mahalle sakinleri ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Evlerinden ayrılan mahalle sakinleri için gerekli yardımların yapıldığını aktaran Yamak, ev sahiplerine kira yardımı yapıldığını kiracılara ise taşınma ücreti ödenerek destek çıktıklarını ifade etti.

'Herkese eşit ve adalet ölçüsünde davrandık'

Her vatandaşa eşit yaklaştıklarına dikkat çeken Yamak, şunları kaydetti: "Yani 100 liralık bir maliyetin, 67'si belediye ve bakanlığımız tarafından ödeniyor. Bir diğeri Başkanımızın bir telkini vardı. 'Evet yapı stokları eski ama vatandaşımızın anıları var. Burada yaşadılar, burada büyüdüler o yüzden sizden ricam koşulları belirlerken, imkanları sunarken hukuki ve teknik anlamda bütün sınırları zorlayın.' dedi. Biz de vatandaşın lehine bütün şartları kullandık. Vatandaşımız kendi koşullarını çok iyi biliyor, mahallesini çok iyi biliyor. Yangın olduğu zaman itfaiyenin sokaklara giremediği, altyapısının çok sıkıntılı olduğu, yaşam koşullarının zor olduğu bir mahalle olduğunu kendileri de biliyor. Vatandaşımız, devletine güvendi, belediyesine güvendi. İkincisi adalet dediğimiz şey, biz en başta bu projemizin bütün ilkelerini belirledik. X kişiye, Y kişiye farklı hiçbir uygulama olmadı. Herkese eşit ve adalet ölçüsünde davrandık. Vatandaşımız, ekonomik ve fiziki koşulları, adaleti de görünce seve seve geldi."

"Burası birçok projeye ilham olacak"

Türkiye'de yaptıkları projenin ilk olduğunu söyleyen Yamak: "Bu projenin en büyük artısı, çok kısa zamanda 9 aylık gibi bir süreçte uzlaşı sağlanması. Türkiye'de bunun örneği yok. İkincisi bu kadar yapı stoğunun olduğu alanda, Kocaeli'nin nüfusu ve kentleşme açısından baktığınızda burası bir başarı hikayesidir. 9 ay gibi bir süreçte yüzde 97'lik bir orana ulaşmak kolay değil. Farklı farklı illerimizde dediğimiz gibi dönüşümler oluyor ama daha çok ya tarihi ya seyrek yapıların olduğu ya da yerinde değil farklı alana taşıyarak oluyor. Buranın en büyük özelliklerinden biri yerinde dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşımızı başka bir alana kaydırmıyoruz. Eski yaşadıkları mahallede, eski komşularıyla daha iyi yaşanabilir bir mekanda inşallah hayatlarını sürdürecekler." şeklinde açıklama yaptı.

Yamak son olarak şunları söyledi:

"Deprem zamanında toplanma alanı yapacağınız bir alan bulamazdınız burada ama bugün proje bittikten sonra birçok toplanma alanı olacak. Bir diğeri yapı stoku çok eski. Hem teknik açıdan hem mühendislik açısından hem de depreme dayanıklı yapılar inşa edilecek. Burası birçok projeye ilham olacak, yeni kentsel dönüşüm projelerine ilham olacak, diğer illere ilham olacak. O yüzden biz ümitliyiz. Vatandaşlarımız da bunu görünce mutlu oluyoruz."

Kocaeli Cedit Mahallesi tahliye ediliyor!

Kocaeli'de Cedit dönüşüm projesi ihalesi yapıldı!