Kent Haberleri

Kocaeli Derince Limanı'na dolgu mu yapılacak?

CHP Büyükşehir Meclis grup başkan vekili Hüseyin Yılmaz, Büyükşehir Meclis üyesi Nihat Değer, Büyükşehir İmar komisyonu üyesi Engin Taşdemir, İl sekreteri Hüseyin Acurman kent gündemine dair açıklamalarda bulundu.

CHP Büyükşehir Grup Başkan vekili Hüseyin Yılmaz basın toplantısında park ücretlerine değinerek," Alman park ücretlerinin başta İmar Kanunu olmak üzere yasal mevzuata uymadığım belirttik. Kaldı ki bu iki ilçede bu konuda Büyükşehir meclisinde CHP'nin muhalefetine rağmen alman kararlar gereği bu şirketlerle anlaşma yapıldığım fakat şimdi bu anlaşmaları iptal ettiyseniz ve yeni bir düzenleme yapacaksınız" ifadelerim kullandı. 


"AVM ÇEVRESİNDE HER TÜRLÜ TEHLİKE RİSKİ VAR" 

41 Burda AVM hakkında da açıklamalarda bulunan Yılmaz,"41 Burda AVM'nin önündeki yolun her tarafına " Bu yol Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır 'çalışınca oluyor' levhalarının olduğunu, bu yolu o çarşıyı inşa eden müteahhit firmanın yapması gerektiğini sorduğumuzda ise anlaşılabilir bir cevap verilmemiştir. Çocuklarımız başta olmak üzere her yaştan insanımızın ziyaret ettiği bir alışveriş merkezinin her yerinde inşaatın devam etmesi ve her türlü tehlike riski olması Büyükşehir Belediyesi'ne olağan bir durum gibi gelmektedir. Allah hepimizi AKP'nin yerel yönetimlerinden korusun."dedi 


"DERİNCE LİMANININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ" 

"Son günlerde kamuoyunda Derince limanının dolgu yüzünden genişlemesi sonucu vereceği zararlar konuşulmaktadır" diyen Yılmaz,"Değerli Kocaeli halkı bu konuda biraz hafızalarımızı zorlamakta vicdani açıdan fayda var diye görüyorum. Derince Limanının özelleştirilmesi ve yapılacak olan dolgu işlemi konusunda Büyükşehir Meclisi'nde önerge vererek Kocaeli'yi bekleyen tehlikeye dikkat çekmek olmuştur. Ardından Derince İlçe Başkanımız ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclis üyemiz Nihat Değer ile birlikte Liman İş Sendikası ve işçiler ziyaret edilmiştir. Meclis görüşmeleri sırasında en az 3 defa bu çevre fedasına yol açacak olaya konuşmalarımızla dikkat çektik. Fakat Büyükşehir Belediyesi liman konusunda hiçbir olumlu girişimde bulunmamıştır." şeklinde konuştu. 


"TRAMVAY PROJESİ" 

Yılmaz basın toplantısında son olarak,"Bu projenin meclis komisyonlarında görüşüldüğü sırada CHP olarak bu güzergah ve teknik altyapıya ilişkin uzman kişilere bir rapor hazırlattık. Bu raporu, gerek komisyona, gerekse Meclis Başkanlığına sunduk. Fakat verdiğimiz raporlardan Büyükşehir Belediyesi yararlanmayı gerek görmedi. Yine mecliste yaptığımız konuşmalarda, bu tür büyük projelerin halkla bütünleşerek ve kamuoyuna bilgi sunarak başarılı olacağını belirttik. Bu eleştirilerimiz göz önüne alınmadı. Çevre sakinlerine bilgi verilmeden başlatılan inşaaat çalışmalarına bir de ağaç kesmeler eklenince kamuoyunda bir tepki oluştu ve bu tepkilerin ulusal basına yansıması nedeniyle kentimiz için olumsuz bir imaj oluştu. CHP örgütü olarak başlatılmış olan girişimler sonucunda vatandaşların sorunlarının çözümü için elimizden geleni yaptığımızı da belirtmek istiyorum, "ifadelerini kullandı.


Kocaeli Bizim Yaka 



Haber Hürriyet Doğu Marmara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


KOCAELİ'nin Derince İlçesi'ndeki Derince Limanı 39 yıllığına Safi Holding'e kiralanarak Safi Port adını alırken, Kocaeli Valiliği limana 400 bin metrekare dolgu ve dip taraması yapılması için hazırlanan proje için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararı verdi. Limanın önündeki alana 2 yıl içerisinde 212 metrekarelik, sonrasında ise 188 bin metrekare olmak üzere toplam 400 bin metrekare dolgu yapılacak.


Özelleştirme kapsamına alınan Derince Limanı'nı 39 yıllığına kiralayarak 'Safi Port' adını veren Safi Holding, geçen yıl Mart ayından itibaren limanın işletmesini aldı. D-100 karayolunun kenarındaki, içerisinden demiryolunun geçtiği limanda yeniden yapılanma başladı. Safi Port'ta dolgu yapılması için proje hazırlandı. Safi Holding'in Safi Port için hazırladığı 'Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi', 2 Şubat tarihinde Kocaeli Valiliği'ne sunuldu. Kocaeli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sitesinden bugün yapılan duyuruda ise "Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi Kocaeli Derince Şubesi tarafından yapılması planlanan Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiştir. ÇED Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi'ne Valiliğimizce 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verilmiştir" açıklamasında bulunuldu.


2020 YILINA KADAR 400 BİN METREKARELİK ALAN DOLDURULACAK

Projeye göre, limanda daha önce yapılan 87 bin 719 metrekare dolgu alanı bulunduğu belirtilerek, yeni yapılacak dolgu alanlarının 2 aşamadan oluşacağı, 2016 ve 2017 yıllarında 212 bin metrekarelik alanın, 2018 ve 2020 yıllarında ise 188 bin metrekarelik alan olmak üzere toplam 400 bin metrekarelik alanda dolgu yapılacağı bildirildi. Yeni yapılacak dolgu alanlarıyla birlikte toplam 487 bin metrekarelik dolgu alanı yer alacak.


DENİZDEN 785 BİN METREKÜP MALZEME ÇIKARILACAK 

Ayrıca, dolgunun haricinde deniz dibi taraması yapılacak. Projede, deniz dibi taraması deniz seviyesine ve dip özelliklerine göre yapılacak olup, gemilerin su çekimine uygun olarak, deniz tabanında topuk, yükselti bırakılmayacak şekilde en fazla eksi 5 ve eksi 18 metreye kadar taranarak derinleştirilecek. Dip tarama işlemi sonucunda yaklaşık 785 bin metreküp hacminde malzeme çıkacağı öngörülmekte. Dip tarama işleminin ise 2017 ile 2020 yılları arasında yapılması planlanmakta.


ÇED OLUMLU RAPORU GEREKLİ 

Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok dolgu için ÇED olumlu raporu olması gerektiğini belirterek, "Kocaeli Valiliği'nce verilmiş bir karar var. ÇED gerekli değildir şeklinde. Dolgu için böyle bir karar verilmesi hukuken olanaklı değildir. 10 bin metrekarenin üzerindeki her dolgu için 'ÇED olumludur' belgesine ihtiyaç var. Bu tesis için Özelleştirme İdaresi dolgu imar planlarını yaptığı, aynı Galata Port örneğinde olduğu gibi bunun da hukuksuz olduğu, yasadışı olduğu ortadadır. Dolgu imar planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapar. Yeni bir mevzuat çıktı, güya bazı projeler ÇED'den muaf tutulabilir diye. Fakat bunlar kamu yatırımları için söz konusudur. Şu anda burası bir kamu yatırımı değildir. Üçüncü şahısların, bir yatırımcı firmanın bir dolgu çalışmasıdır. Bu çalışma tamamen yasaya aykırıdır. Kıyı Kanunu'na aykırıdır, ÇED kanununa aykırıdır, her yönü ile hukuken sakıncalıdır" dedi.


Hürriyet Doğu Marmara