Kent Haberleri

Kocaeli Derince Limanı'nda imar planı değişikliği durduruldu!

DANIŞTAY 6. Dairesi, 543 milyon dolara ihale edilen Kocaeli Derince Limanı’nın imar planı değişikliklerinin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Peki imar planı değişikliği neden durduruldu?

Karanın gerekçesinde, plan değişikliğinin TEM ve D-100 karayolu bağlantısında ‘şişe boğazı etkisiyle’ trafik sorunlarına neden olacağından ‘kamu yararı bulunmadığı’ belirtildi. Kocaeli’nde yer alan Derince Limanı, İstanbul ve Bursa’ya yakınlığı ile Türkiye’nin önemli ihracat ve ithalat kapılarından birini oluşturuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), imar planı değişikliğinin ardından Haziran 2014’te Derince Limanının 39 yıl süreyle ‘işletme hakkı verilmesi’ yöntemiyle özelleştirilmesi için ihaleye çıkmıştı. Yapılan özelleştirme ihalesini, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, 543 milyon dolarlık teklifiyle kazanmıştı. Liman-İş Sendikası, Derince Liman alanı, TCDD alanı, park alanı, otopark ve yol fonksiyonlarını belirleyen imar planı değişikliklerine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açmıştı. 


KARARA BAĞLANACAK


Danıştay 6. Dairesi, 27 Ocak 2016 tarihli kararında ÖİB’nin plan yapma yetkisini şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olarak kullanması gerektiği kaydedildi. Daire oy birliğiyle aldığı yürütmeyi durdurma kararında, “Uyuşmazlık konusu plan değişikliklerinin şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına aykırı olduğu hususu Dairemizce de yerinde ve karara esas alınabilecek nitelikte görülmüş olup; ÖYK kararında ulaşım sistemi açısından şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygunluk bulunmamaktadır. Karara karşı itiraz yolunun kapalı olduğu bildirildi” denildi.



Safi Holding'in Derince Limanı açıklaması!




Hürriyet


Haber Bizim Kocaeli'de şu şekilde yer aldı;


 Derince ilçesindeki Derince Limanı için Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan imar planlarının ulaşım sistemleriyle ilgili hükümleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Hatırlanacağı gibi Liman-İş Sendikası, özelleştirme kapsamına alınarak 39 yıllığına Safi Holding'e kiralanarak 'Safi Port' adını alan Derince Limanı'y'a ilgili imar planları hakkında davacı olmuştu. 

Danıştay 6'ncı dairesinde görülen davada, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Derince Limanı'ndaki imar planına ilişkin kararının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. 


Bizim Kocaeli



Haber Derince Ekspres'te şu şekilde yer aldı;


TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait olan Derince Limanı, geçtiğimiz yıl özelleştirilmişti. Limanda ör1 gütlü olan Liman-İş Sendikası, özelleştirmeye karşı birçok eylem yaparak basın açıklamalarında bulunmuş ve Kocaeli'de ve birçok bölgede kamuoyu yaratmıştı.Derince Limanı'nın zaten ederinin altında bir bedelle ve şaibeli bir şekilde özelleştirildiğini belirten sendika yönetimi, ardından da özelleştirme imar planına ilişkin yürütmeyi durdurma ve kararın iptali için Danıştay'a dava açmıştı. 


Sendikanın dava gerekçeleri kısaca şu şekilde: -Özelleştirme Yüksek Kurulıı'nım Derince Limanı'ndaki inıar planına ilişkin kararı hukuka aykırıdır. 

-Planlama öncesinde ÇED raporu alınması gerekiyor, fakat bu yükümlülük alıcıya bırakılmış. 

-12-15 metre derinliğinde ve 1000 metre uzunluğunda planlanan rıhtımda öngörülen sayıda ve nitelikte gemilerin manevra kabiliyetleri yetersizdir. 

-Dolgu yapılarak denizdeki canlı yaşamı tehdit edilecek. 

-İzmit Körfezi birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Buraya dolgu yapılması durumunda olası bir depremde tsunaminin de oluşmasına ve depremin etkisinin büyümesine yol açacak. 

-Karşı kıyıda bulunan Gölcük Deniz üssünün donanmanın en büyük üssü olması nedeniyle bölgede bulunan askeri gemilerin seyir güvenliği tehlikeye girecek. 

-Projenin hayata geçirilmesi ve öngörülen kapasiteye ulaşması halinde trafik sorunu büyüyecek. 

Danıştay Altıncı Dairesinde görülen dava 27 Ocak 2016'da sonuçlandı. Danıştay, dava konusu Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan imar planlarının ulaşım sistemleri ile ilgili hükümleri yönünden yürütülmesinin durdurulmasına ve bu karara karşı itiraz yolunun kapalı olduğunun bildirilmesine oy birliğiyle karar verdi. Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı ise konuya ilişkin olarak: "Biz Liman İş olarak her zaman emeğin, yurttaşlarımızın ve doğanın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. 

Biz sosyal sorumlulukları olan ve bu sorumluluklarını ulusal çıkarlar doğrultusunda kullanmaktan geri durmayacak olan bir sendikayız. Biz hem üyelerimizle birlikte işçi sınıfının hem de Türk milletinin ve çevremizin daha iyi koşullarda yaşaması için her zaman mücadele etmeye devam edeceğiz" değerlendirmelerinde bulundu. 


Derince Ekspres



Haber Evrensel'de şu şekilde yer aldı;


Danıştay 6. Dairesi, özelleştirilen Derince Limanı hakkında kararı verdi. Danıştay; Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan imar planlarının ulaşım sistemleri ile ilgili hükümleri yönünden yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.


TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait olan Derince Limanı, geçtiğimiz yıl özelleştirilmişti. Safi Holding’e satılan limanda örgütlü olan Liman-İş Sendikası, özelleştirmeye karşı birçok eylem ve direniş yaparak özelleştirmeye karşı duruş sergilemiş ve Kocaeli’de kamuoyu yaratmıştı. Ayrıca son dönemde limanın büyütülmesi için yapılması düşünülen 5 milyon metreküp deniz dolgusu konusu çevre gönüllüleri ve bölge halkı tarafından büyük tepki alıyordu. Derince Limanı’nın zaten ederinin altında bir bedelle ve şaibeli bir şekilde özelleştirildiğini belirten sendika yönetimi, ardından da özelleştirme imar planına ilişkin yürütmeyi durdurma ve kararın iptali için Danıştay’a dava açmıştı.


'ÖYK’NIN KARARI HUKUKA AYKIRI'


Sendika, dava gerekçelerini ise şöyle sıralamıştı: “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) Derince Limanı’ndaki imar planına ilişkin kararı hukuka aykırıdır. Planlama öncesinde ÇED raporu alınması gerekiyor, fakat bu yükümlülük alıcıya bırakılmış. 12-15 metre derinliğinde ve 1000 metre uzunluğunda planlanan rıhtımda öngörülen sayıda ve nitelikte gemilerin manevra kabiliyetleri yetersizdir. Dolgu yapılarak denizdeki canlı yaşamı tehdit edilecek. İzmit Körfezi birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Buraya dolgu yapılması durumunda olası bir depremde tsunaminin de oluşmasına ve depremin etkisinin büyümesine yol açacak. Karşı kıyıda bulunan Gölcük Deniz üssünün donanmanın en büyük üssü olması nedeniyle bölgede bulunan askeri gemilerin seyir güvenliği tehlikeye girecek. Projenin hayata geçirilmesi ve öngörülen kapasiteye ulaşması halinde trafik sorunu büyüyecek.”


İTİRAZ YOLU KAPALI


Danıştay 6. Dairesi’nde görülen dava sonuçlandı. Danıştay, dava konusu Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan imar planlarının ulaşım sistemleri ile ilgili hükümleri yönünden yürütülmesinin durdurulmasına ve bu karara karşı itiraz yolunun kapalı olduğunun bildirilmesine oy birliğiyle karar verdi.


'MÜCADELEYE DEVAM'


Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Biz Liman-İş olarak her zaman emeğin, yurttaşlarımızın ve doğanın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Biz sosyal sorumlulukları olan ve bu sorumluluklarını ulusal çıkarlar doğrultusunda kullanmaktan geri durmayacak olan bir sendikayız. Biz hem üyelerimizle birlikte işçi sınıfının ve çevremizin daha iyi koşullarda yaşaması için her zaman mücadele etmeye devam edeceğiz.”


'YENİ İMAR PLANLARI DA İTİRAZ EDECEĞİZ'


Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt ise Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı kararın çok önemli olduğunu belirterek, “Danıştay, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararında ulaşım sistemi açısından şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygunluk bulunmadığına hükmetti. Şimdi yeni bir plan yapmaya çalışabilirler fakat bir bu yeni imar planları da itiraz edeceğiz. Diğer yandan limanla ilgili diğer davalarımız da devam ediyor. Bu davalarında da bizim açımızdan olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum” dedi.


Evrensel