28 / 04 / 2024

Kocaeli Diliskelesi'nde 2B arazi bedelleri açıklandı mı?

Kocaeli Diliskelesi'nde 2B arazi bedelleri açıklandı mı?

Kocaeli'nin Dilovası içesine bağlı Diliskelesi Mahallesi’nde 2/B arazi bedelleri hala açıklanmadı. Mahallede keşif yapıldı ancak bedeller sır gibi saklanıyor. Bölge sakinleri yüksek bir bedel belirlenecek olması dolayısıyla endişeli.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla görkemli bir törenle açılan Osmangazi Köprüsü, ulaşımı büyük ölçüde rahatlattı. Köprü inşaatıyla birlikte hem Kocaeli hem Yalova güzergahında arsa fiyatları da daha önceden tavan yaptı. Ancak Dilovası’nde köprü ayağının hemen yanında kurulu, nefis köprü manzaralı Diliskelesi Mahallesi sakinlerinin aylardır uykuları kaçıyor. Çünkü burada üzerinde evler de bulunan yüzlerce parsel orman vasfından çıkmış 2/B arazisi var ve aynı durumdaki birçok mahallede 2/B arazi bedelleri açıklanmasına rağmen Diliskelesi'nde hala açıklanmadı. Diliskelesi sakinleri, "Köprü manzarası" nedeniyle önlerine ödeyemeyecekleri rakamların çıkmasından ve bu yerlerin zenginlere satılmasından korkuyor.

 

HALA FİYATLAR BELİRLENMEDİ

Toplam 2 bin 745 haneli Diliskelesi Mahallesi'nde şu anda tapusu olmayan 2/B kapsamında 785 parsel var. Hemen hepsi de köprü manzaralı olan bu parsellerin üzerine evler, dükkanlar yapılmış. Aralarında 3-4 katlı binaların bulunduğu bu parsellerin hak sahibi görünen vatandaşların uykularını kaçıran ise hala 2/B arazi fiyatlarının belirlenmemiş veya belirlenmiş olup da açıklanmaması. Şu anda bazı eski evlerin yıkılıp yerine yenilerinin inşa edilmekte olduğu Diliskelesi Mahallesi'nde herkes 'yanlış bir açıklama yaparız' endişesiyle konuşmaktan kaçındı.


DİĞER BÖLGELERDE TAMAMLANDI

Diliskelesi Mahallesi Muhtarı Mehmet Özay, öncelikle Osmangazi Köprüsü projesi için minnettar olduklarını belirtti.  Diliskelesi Mahallesi'nde 2 bin 745 bina bulunduğunu hatırlatan muhtar Özay, 785 parselin de 2/B kapsamında olduğunu söyledi. Dilovası’nda 2014 yılında başlayan 2/B arazileri tespit ve fiyatlandırma çalışmalarının diğer bölgelerde tamamlandığını, fiyatların açıklandığını, bir tek Diliskelesi'nde açıklanmadığını belirterek şunları söyledi: "Orhangazi ve Mimarsinan mahallelerinde en düşük rayiç bedel metrekaresi 200 TL oldu. En yüksek rakam olarak da Bağdat Caddesi ve İstiklal Caddesi’nde bin 800 TL  olarak belirlendi.

 

Diliskelesi Mahallesi Muhtarı Mehmet Özay, açiklanacak bedellerin yüksek olması halinde sıkıntıya düşeceklerini söylerken “Burasının havası kirli zengin burada ne yapsın?” demekten kendini alamadı.

 

ENDİŞEYLE BEKLİYORLAR

Tüm mahallelerde tespit yapılırken bizim burada çalışma yapılmıyordu. Biz de durumun bir an önce belirlenmesi için  Ankara'ya gittik. Bakan Fikri Işık, milletvekilleri Cemil Yaman, İlyas Şeker ile görüştük. Biran önce belirlensin istedik. Bir yıldır beklediğimiz müfettişler mart ayında geldi. 8-10 gün çalışma yapıldı. Ancak fiyat hala açıklanmadı. Şimdi köprü de açıldı. Aslında bize köprünün bir faydası yok. Bir tek faydası olacak, o da burada yapılacak olan sosyal tesisler ve alışveriş merkezleri. Çünkü Diliskelesi'nde ailemizi çocuklarımızı alıp götürebileceğimiz bir yer yok. Şimdi götürebileceğimiz bir yer olacak. Hepsi bu. Burada yaşayan insanlar da ayrıca 1500 ile 2000 TL maaşla çalışıyor.  Buradaki 2/B arsa fiyatların açıklanmamasından dolayı ister istemez sıkıntıyla, endişeyle bekliyoruz.”

 

HAVA KİRLİ OLSA DA...

Fiyatların hala neden açıklanmadığını bilmediğini söyleyen muhtar Mehmet Özay, Köprü manzarası nedeniyle buradaki 2/B arsalara çok yüksek rakamlar çıkıp çıkmayacağına yönelik bir soru üzerine ise şunları söyledi: “Gelen müfettişler  burada vatandaşların görüşlerini aldı. Mahalleyi gezerken gördüler. Polisan'ın, Çolakoğlu, Diler, Marshall, Unilever'den kaynaklanan kirlilikten dolayı buraya kimse gelmez. Bir savcı, avukat, mimar gelip manzarası var diye burada oturmaz. Çünkü havası çok kirli. Bizim beklentimiz bu 2/B parsellerin halka bedava verilmesi. Beklentimiz budur. Çünkü yüksek rakamları kimse ödeyemez.” Muhtar Özay bu görüşte de olsa söz konusu manzara ise ne olup olmayacağını kimse kestiremiyor. Yıllarca bölgenin kirliliğini çeken vatandaşlar, evlerinden barklarından olma korkusunun ortadan kalkması için yetkililerin bir an önce beklenen soruya yanıt vermesini istiyor. Diliskelesi’nde 2/B arazi fiyatları merak ediliyor.


Bizim Kocaeli


Geri Dön