13 / 05 / 2024

Kocaeli Gazi Akça Koca Anı Evi açıldı!

Kocaeli Gazi Akça Koca Anı Evi açıldı!

2014 yılını Gazi Akça Koca yılı olarak ilan eden ve bunun startını Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu ile veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda yapılacak çalışmaların bir ayağını daha tamamladı





2014 yılını Gazi Akça Koca yılı olarak ilan eden ve bunun startını Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu ile veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda yapılacak çalışmaların bir ayağını daha tamamladı. Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun kapanış programının ardından Sekapark Kültür Alanı’ndaki Gazi Akça Koca Anı Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.


CUMHURBAŞKANLIĞI GENEL SEKRETERİ


Sekapark Kültür Alanı’nda anı evinin önünde gerçekleştirilen açılış törenine Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu için Kocaeli’ye gelen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen katıldı. Açılışta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın da hazır bulundu.




ÜYÜKŞEHİR’DEN HEM TARİHE HEM KÜLTÜRE HİZMET


Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen yaptığı konuşmada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarihe ve kültüre çok büyük hizmetler yaptığını gözlemlediğini söyledi. Genel Sekreter İsen, “Gazi Akça Koca ve Kocaeli’nin kurucularının adının yaşatılması için yapılan hizmetler örnektir. Kocaeli de bu çalışmalarıyla yine örnek olmuştur. Tarihimizin gelecek nesillere ulaştırılması açısından önemli bir adımdır” diye konuştu. Konuşmasının ardından Genel Sekreter Prof. İsen açılış kurdelesini Başkan Karaosmanoğlu, rektör Prof. Komsuoğlu ve beraberindeki protokolle kesti. Ardından protokol ve akademisyenler birlikte anı evini gezdi.




ÜÇ DÖNEMİ ANLATIYOR


Seka Kültür Alanı’nda Seka lojmanlarından biri restore edilerek oluşturulan Gazi Akça Koca Anı Evi üç bölümden oluşuyor. Kocaeli’nin Osmanlı, Milli Mücadele ve Cumhuriyet sonrası dönemi, fotoğraf ve belgelerle gözler önüne seriliyor. Gazi Akça Koca’nın hayatı, ailesi ve kahramanlıklarıyla ilgili bilgilerin de yer aldığı anı evinde ayrıca Kocaeli’nin kurucularından Karamürsel Alp, Konuralp, Yahya Kaptan gibi önemli tarihi kişiliklerle ilgili de notlar bulunuyor. Kocaeli’nin dünü gibi bugünü de fotoğraflarla sergileniyor. Gazi Akça Koca Anı Evi, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın idaresinde halkın ziyaretine açık olacak.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön