20 / 05 / 2024

Kocaeli Kullar Arıtma Tesisi'nin inşaatı başladı!

Kocaeli Kullar Arıtma Tesisi'nin inşaatı başladı!

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, belediyenin yan kuruluşu olan İSU’nun Kullar İleri Teknoloji Biyolojik Arıtma Tesisinde yapacakları yeni büyük tesisi ve alınan 18 yeni jeneratörü yerinde inceledi.



Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, belediyenin yan kuruluşu olan İSU’nun Kullar İleri Teknoloji Biyolojik Arıtma Tesisinde yapacakları yeni büyük tesisi ve alınan 18 yeni jeneratörü yerinde inceledi. Yeni yapılacak olan tesis ile Türkiye’ye örnek bir çalışma yapacaklarını belirten Karaosmanoğlu, 142 bin metreküp kapasiteye sahip olan yeni ileri biyolojik arıtma tesisinin kendi enerjisini üreten bir tesis olacağını kaydetti. Havalandırma havuzlarının üzerine yapılacak olan güneş panelleri ile aylık 1 megavat elektrik üreteceklerini söyleyen Karaosmanoğlu, tesisin 27 Kasım 2017 tarihinde biteceğini belirtti.


81 MİLYONA MAL OLACAK


Büyükşehir Belediyesi’nin en geri teknolojiye sahip olan 42 Evler arıtma tesisini kaldırmak için yapılan çalışma ile Kullar İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin yerine yeni bir tesis yapılmasına karar verildi. İSU tarafından yapılan ihale ile 81 milyona mal olacak olan tesisin inşaat çalışmaları başladı. 142 bin metreküp kapasiteye sahip olacak arıtma tesisinde karbon, azot ve fosfor arıtması yapılacak. anoromik kuyuların olacağı tesisin koku yapan bölümü tesisin en sonuna alınarak koku giderici sistem yapılacak.


1 MEGAVAT ELEKTİRİK ÜRETECEK


İnşaat alanında yapılacak olan 10 adet havalandırma havuzunun toplam 21 bin metrekare olan üstleri güneş panelleri ile kapatılacak. Güneş panellerinden ayda 1 megavat elektrik elde edilecek. Elde edilen elektrik ile tesisin yüzde 25 aylık elektriği karşılanacak. İSU’nun geçtiğimiz yıl aylık 4 milyon civarında olan enerji tüketimi bu sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte azalacak.


32 BİN FORE KAZIK ÇAKILACAK


Eşme, Maşukiye, Hikmetiye, Uzunçiftlik, Yahya Kaptan, Gündoğdu, Yuvam, Alikahya, Köseköy, Uzuntarla, Kullar, Yuvacık’ın atık sularını alan arıtma tesisi bittikten sonra 42 Evler şu anda 1800 kazığın imalatı yapıldı. Alanda aynı zamanda 90 bin metreküp kazı yapılacak. Tesiste idari binalarda olacak.


18 JENERATÖR ALINDI


Yeni alınan ve 1 milyon 600 bin lira değerinde olan 18 jeneratör ve inşaatı inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yeni alınan jeneratörlerle birlikte İSU’nun 134 jeneratör ile içme suyunu ve arıtma tesislerini kesintisiz çalıştırdığını kaydetti. Yerli üretim olan jeneratörleri tercih ettiklerini ifade eden Karaosmanoğlu, “Jeneratörler hem ucuz, hem kaliteli, hem de yerli malı” dedi.


İLKLERE İMZA ATIYORUZ


Tüm Türkiye’ye model olan altyapı çalışmaları yaptıklarını belirten Karaosmanoğlu, “Kirlenmiş olan suyumuzu doğaya bırakmıyoruz. Şu anda Kocaeli’de atık suların yüzde 99’u arıtılıyor. Hedefimiz yüzde yüz atık suları arıtmak. Burada yapacağımız büyük ileri teknoloji arıtma tesisinde arıttığımız suları fabrikalara satıyoruz. Şu anda yıllık 6-7 milyon lira gri sudan gelir elde etmeye başladık. Türkiye’de ilk kez kendi enerjisini üretin bir tesis inşa ediyoruz. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz enerjiyi yine tesiste kullanacağız” dedi.


Demokrat Kocaeli


Geri Dön