27 / 04 / 2024

Kocaeli Kuzey Metro Hattı 2024 programına alındı...

Kocaeli Kuzey Metro Hattı 2024 programına alındı...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve toplu taşımada yeni bir döneme imza atacak olan Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı’nın 95 milyar Türk Lirası yatırım hacmine sahip 1. aşaması, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2024 yatırım programına alındığı açıklandı.



Kocaeli’ni ulaşımda bir üst seviyeye taşıyacak olan Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yatırım programına alınmış ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bu kararı, "Şehrimiz güne bir müjde ile uyandı. Kuzey Metro hattı için Cumhurbaşkanımız kararnameyi imzaladı ve bu süreç şehrimize hayırlı olsun” sözleri ile duyurmuştu. Bu gelişmeden sonra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir arasında projeye yönelik devir protokolü imzalanmıştı. Son olarak Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı’nın 95 milyar Türk Lirası yatırım hacmine sahip 1. aşaması, 2024 senesi yatırım programına alındığı kaydedildi. 

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Protokolün imzalanmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çalışmaların yürütülmesi için süreci başlattı. Son olarak 8082 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Kocaeli Kuzey Hafifi Raylı Sistem Hattının 1. Aşamasının 2024 yılı yatırım programına alınması kararlaştırıldı ve karar 15 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre 95 milyar Türk Lirası yatırım hacmine sahip projede çok önemli bir adım daha atıldı. Toplamda 24 istasyondan oluşacak projenin yatırım programına alınan 1. aşamasında 18 adet istasyon yer almaktadır. 

Kocaeli Kuzey Metro Hattı 2024 programına alındı...

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kapsamında yatırım programına alınan proje için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında 16.10.2023 tarihli resmi yazı ile devir protokolü imzalanmıştı. Bu protokol ile işin projelendirilmesinden başlayarak işletmeye açılıp hizmet verebilir hale gelmesine kadar olan süreçte her iki kurumun yetki ve sorumlulukları ile  çalışma alanları belirlenmişti. Bu süreçte ise  gerekli etüt-proje işleri, inşaat, elektromekanik sistem imalatları, altyapı deplaseleri, müşavirlik ve kontrollük hizmetleri ile araç alım işleri de Bakanlığın Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olacağı iletildi. Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı’nın 1. Aşamasının tamamlanmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne mülkiyetin devri yapılacak.

PROJEYE BÜYÜKŞEHİR ALTYAPISI DESTEK VERECEK 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan bu proje sürecinde altyapı deplaselerine destek verecek, şantiye kurulumu, istasyon ve trafo merkezi gibi alanlar yapılacak olan  çalışmalar, hafriyat döküm sahalarının kullanımı işlerinde Bakanlığa kolaylık sağlayacak ve projenin test ile devreye alma sürecinde de ihtiyaç duyulacak hat kesimleri ve teknik personel bulundurma gibi durumlarda da destek vereceği belirtildi. Öte yandan, kamulaştırma ihtiyacı olması durumunda da kamulaştırma işlemlerinin gerçekleştirilip tüm alanlar imalata uygun bir şekilde Bakanlığa teslim olacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu müjdeyi verdi! İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 17 yeni metro hattını duyurdu!

Eyüpsultan-Bayrampaşa Tramvay Hattı ile Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Metro Hattı Yatırım programına alınmadı!


Geri Dön