26 / 11 / 2024

Kocaeli SEKA Kağıt Müzesi açıldı!

Kocaeli SEKA Kağıt Müzesi açıldı!

SEKA Kağıt Fabrikası, ilk kurulduğu günden tam 80 yıl sonra bu kez Türkiye’nin hafızası niteliğinde SEKA Kağıt Müzesi olarak kapılarını yeniden açtı





Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin endüstriyel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla oluşturduğu Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük kâğıt müzesi SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kâğıt Müzesi düzenlenen törenle açıldı. SEKA Kağıt Fabrikası, kurulduğu günden tam 80 yıl sonra bu kez Türkiye’nin hafızası niteliğinde olan SEKA Kağıt Müzesi olarak hayata merhaba dedi. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 4 katlı, 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini izleyebilecek. 



MİLLİ SAVUNMA BAKANI IŞIK DA KATILDI 

Dünyanın en büyük kağıt müzesinin açılışına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ,Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Kocaeli Cunhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün, Radiye Sezer Katırcıoğlu,  Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü Büyükşehir Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il başkanları, sivil toplum kuruluşları, il ve ilçe protokolü, eski SEKA çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.


MUHTEŞEM DÖNÜŞÜMÜN EN SON HALKASI

Ömrünü tamamlamasının ardından SEKA’nın yeniden doğuşu için beklenen karar 2005 yılında verildi. SEKA arazisi Kocaeli halkına armağan edildi. Bu büyük değeri korumaya karar veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi; yeniliğin yolunu açan ve tarihe sahip çıkan Endüstriyel Dönüşüm Projesi’ni hayata geçirdi. Eski SEKA fabrikası bugün bilimin, teknolojinin ve öğrenmenin merkezi haline geldi. İlk olarak Kocaeli Bilim Merkezi, 7’den 70’e tüm bilim tutkunlarına kapılarını açtı. Şimdi ise sıra Kâğıt Müzesi’ne geldi. SEKA’nın ilk açıldığı yıldan tam 80 yıl sonra bu kez kapılar Türkiye’nin hafızasına açılıyor.



MÜZE GEÇMİŞ VE GELECEĞİ BULUŞTURUYOR

Türkiye’nin ilk kâğıt mühendisi Mehmet Ali Kâğıtçı tarafından kurulan SEKA Kâğıt Fabrikası tarihe gömülmedi. Hamurdan başlayan yolculuğun yüzyıllarca devam edebilmesi için kollar sıvandı. Geçmişin izlerinin, geleceğin müjdecileriyle yan yana aynı koridorda durmasına karar verildi ve yoğun bir çalışma döneminin ardından, eski kâğıt fabrikası dünyanın en büyük kâğıt müzesi olarak hayata geri döndü. SEKA Kâğıt Fabrikası artık SEKA Kâğıt Müzesi olarak geçmiş ve geleceği buluşturuyor.



MÜZE KOLEKSİYONU ÇOK GENİŞ

12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulan ve 16 farklı salondan oluşan müzede ziyaretçiler, Cumhuriyet Dönemi sanayileşme sürecinde önemli bir yere sahip olan fabrikanın kuruluş sürecinden başlayıp, Kocaeli’den Türkiye’ye yayılan kâğıdın hayat hikayesini görüntüler eşliğinde izleyebilecek. 

SEKA ruhunu taşıyan ve bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan tüm makina ve ekipmanları barındıran müzede, 5 adet matbaa makinası da sergilenmek üzere bakım ve onarımı yapılarak çalışır hale getirildi.

Korunan makinalar içerisinde en önemli olanı 1936 yılında açılan SEKA 1. Kâğıt Fabrikası’na ait 2 No’lu Kâğıt Makinası. Bu makinenin en önemli özelliği, fabrikanın kurulduğu günden kapandığı güne kadar 70 yıl boyunca hiç durdurulmadan sürekli olarak çalışmış olmasıdır.



115 AYRI VİTRİNDE 443 BELGE VE 337 OBJE

Müzede bugüne kadar kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra sergilenecek örnekler, on binlerce fotoğraf, belge ve objenin içinden titizlikle seçildi. Sergide, Roma Dönemi sikkeleri, SEKA tarihine ait belgesel videolar, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor. Müze koleksiyon ve arşivi, devam eden bağışlarla giderek genişliyor. Ayrıca, müze arşiv ve koleksiyonuna online olarak erişim sağlanabiliyor.


SEKA’LILARIN HİKAYESİ BURADA

İzmit’te SEKA’lı olmak, SEKA’da çalışmak büyük bir anlam taşıyordu. SEKA’nın uzun yıllar süren tarihi boyunca neler yaşandı? Fabrikadan kimler geldi? Kimler geçti? Müzenin SEKA’lılık ruhunu günümüze taşıyan bölümünde, SEKA’da çalışanların yemek yediği tabaklar ve kahve içtiği fincanlar yer alıyor. SEKA tarihinde yaşananlar hem o dönemden hatıra kalan objelerle hem de çalışanlarının anılarını anlattıkları sözlü tarih çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılıyor.



ÇOCUKLAR KAĞIDIN YOLCULUĞUNA TANIKLIK EDİYOR

SEKA Kâğıt Müzesi’nin içerisinde geleneksel yöntemle kâğıt yapma atölyeleri,  ebru gibi kâğıt sanatlarına ilişkin atölye ve sergiler yer alıyor. Müze içerisinde düzenlenecek olan atölye çalışmaları sayesinde çocuklar kâğıt ile nelerin yapılabileceğini görebilecek ve kâğıdın oluşum süreçlerine tanıklık etme şansı yakalayabilecekler. Ayrıca müzede özel olarak ayrılan etkinlik bölümüyle “El yapımı Kâğıt Atölyesi”nde kendi kâğıdını yapabilecek, Origami, Kirigami, Kâğıt Boyama, Hüsn-i Hat, Minyatür, Tezhip ve Ebru gibi kağıt sanatları ile buluşabilecekler.



4 KATI DA DOLU DOLU

SEKA Kâğıt Müzesi 4 kattan oluşuyor. Bodrum kattaki salonda SEKA’da sosyal yaşam anlatılıyor. Zemin Katta; Kâğıt Müzesi Geçiş Holü, Karşılama Salonu, Türbin (Enerji motoru) Dairesi, Şlayfer (Parçalama) Salonları, Güç Santrali, Doğu Galerisi, Hamur Deposu, Hamur Temizleme, Kâğıt Makinesi Salonu, Mehmed Ali Kâğıtçı Anı Salonu, Güney Galerisi, Süreli Sergi Salonu ve Kâğıt Bitkileri Bahçesi olmak üzere toplamda 13 salon var. 1. katta Hamur Hazırlama Salonu, Matbaa Salonu olarak 2 salon bulunuyor. 2. katta ise Dekantasyon (Çökertme) Kuleleri ve Teksif (Elekleme) Dairesi olmak üzere 2 salon mevcut. Giriş bölümünde de vestiyer, hediyelik eşya dükkânları, kahve evi, restoran ve sosyal donatı alanları yapıldı.



SANAYİ 4.0 MUCİT DÜNYASI AÇILDI

Kağıt Müzesi’nin açılışında ayrıca Sanayi 4.0 Mucit Dünyası’nın açılışı da gerçekleştirildi. Gerçekleşmesi beklenen 4. sanayi devrimine geri kalmamak için bu endüstride çalışacak kişilere ufak yaşta eğitimler verilecek Mucit Dünyasının açılışında Bakan Fikri Işık’a bir öğrenci eşlik etti. Mucit Dünyası kapısını bir kartla açan Bakan Işık’a, burada lazer sistemli sınır güvenliği kilidi,  3d yazıcı programları gibi bilimsel uygulamaları öğrenciler eşliğinde gösterildi.  




Geri Dön