27 / 12 / 2024

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer:"Hakkını almamış tek afetzede yoktur"

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer:

Gökhan Sözer "Arızlı'da ve Yuvacık'ta yapılan konutlar, izindeki ve onaydaki amacına uygun şekilde kullanılmıştır" dedi



Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Marmara depremi sonrası kimsesiz ve kalıcı konutlardan hak sahibi olmayan depremzedeler için Irak hükümetinin yardımıyla yaptırılan konutların, afetzedelerin geçici olarak barındırılması, sosyal amaçlı ve kamu lojmanı olarak kullanılması amacıyla yapıldığını belirterek, "Arızlı'da ve Yuvacık'ta yapılan konutlar, izindeki ve onaydaki amacına uygun şekilde kullanılmıştır" dedi.

Vali Sözer, yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin Kocaeli ve Marmara bölgesinde çok fazla tahribat ve yıkım meydana getirdiğini, afetin ardından devlet ve uluslararası kurum ve kuruluşların yardımlarıyla afetzedelere barınma ve sağlık imkanı sağlandığını bildirdi.

Afetzedelerin hayatlarının normalleştirilmesi, maddi ve sağlık sorunlarının çözülmesi çalışmalarından sonra geçici olarak barındırıldığı prefabrik konutlardan "deprem köyü" olarak kurulan yerlerden tahliye edilmeye başlandığını anımsatan Sözer, depremin ardından Irak Kızılayının Türk Kızılayına 10 milyon dolarlık ham petrol yardımında bulunarak bununla geçici barınma amaçlı prefabrike Irak Kızılayı Köyü kurulmasının talep edildiğini söyledi.

Söz konusu ayni yardımın TÜPRAŞ tarafından nakde çevrildiği ve 2000 yılının sonuna doğru hesaplara geçtiğini ifade eden Sözer, deprem bölgesindeki tüm geçici konutlar ve geçici barınılan prefabrik konutların hayatın normalleşmeye başlaması ve hak sahiplerinin konutlarına kavuşması dolayısıyla 2000 yılının sonuna doğru boşaltılmaya başlandığını kaydetti.

Sözer, şu bilgileri verdi:
"Başbakanlık Kriz Merkezinden Irak Kızılayının verdiği 10 milyon dolarlık yardım için afetzedeleri geçici olarak barındırma amaçlı, kamu konutu olarak kullanılma amaçlı izin istenmiştir. Bu izine dayalı olarak Arızlı'da 237 konut, Yuvacık'ta 125 konut yapılmıştır. Bunların amacı afetzedelerin geçici olarak barındırılması ve ihtiyaç için kamu lojmanı olarak kullanılmasıdır.

Arızlı'daki konutlar ile Yuvacık'ta aynı parayla yapılan konutlar, izindeki ve onaydaki amacına uygun şekilde kullanılmıştır. Yuvacık'ta bu konutlarda kadın sığınma evi ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı yetiştirme yurdu vardır ve hak sahibi olmayan depremzedelerde burada barındırılmaktadır. Arızlı konutlarında ise bugün itibarıyla 158 depremzede barınmaktadır. Bunlar hak sahibi olmayan ama deprem nedeniyle yakınlarını kaybetmiş mağdur insanlardır. Hak sahipliği, afet mevzuatımızda bir konutu veya dükkanı olup depremde yıkılan kişilere bir konut veya bir iş yeri verilme hakkıdır."

"HAKKINI ALAMAYAN AFETZEDE YOK"
Kocaeli'nde hak sahibi olup afetten ötürü konutu veya iş yeri yıkılmış, hak sahibi olmuş, hakkını, konutunu veya iş yerini alamamış tek afetzede olmadığını ifade eden Sözer, "Devlet Kocaeli'nde tüm hak sahiplerine konutunu veya iş yerini teslim etmiştir. Ancak bu hak sahiplerine verilen binaların, konutların da geri ödemesi vardır. Bu vatandaşlarımız taksitler halinde
kendilerine teslim edilen konutlarının geri ödemesini yapmaktadır. Yani hak sahipliğinden kaynaklanan konutlar bile geri ödemeye tabidir" diye konuştu.

Arızlı konutlarında kalan depremzedelerin hiçbirinin hak sahibi olmadığını belirten Sözer, şunları söyledi:
"2002 yılının başında mağdur oldukları için sosyal devlet olmanın, devlet şefkati göstermenin bir gereği olarak bu insanlar Kocaeli Valiliğince Arızlı Konutlarına geçici olarak barınmak üzere 5 yıl süreyle iskan edilmiştir.

Bu depremzedelerin bir yıl doğal gaz borçlarını da valilik ödemiştir, 5 yıl süreyle bunlardan hiçbir kira ücreti alınmadan barındırılmışlardır." Sözer, depremzedelerden yalnızca 4 yıl içinde ortak gider adı altında barınma, aydınlatma, güvenlik gibi hizmetlerin karşılanması maksadıyla 60 TL talep edildiğini, 5 yıllık sürenin sonunda evlerinden tahliye edilmeyen, kamu
konutlarından istifade etmeye devam eden depremzedelerden ise 146 TL kira istendiğini kaydetti.

"POLİSİN İŞGALE KARŞI TEDBİR ALMA ZORUNLULUĞU VAR"
Talep edilen kirayı ödeyen hiçbir depremzedenin bu konutlardan çıkarılmadığını ve çıkarılmayacağını belirten Vali Sözer, şöyle konuştu: "Bu depremzedelerden hiç kimse bu konutlardan ikinci 5 yıl için istenilen 146 TL kirayı ödedikleri takdirde çıkarılmamıştır ve çıkarılmayacaktır.

Kamuoyunda sürekli propaganda edilen 'Bizleri atıyorlar, kamu görevlilerini getiriyorlar, yerleştiriyorlar' lafı yalandır, yanlıştır, kimse çıkarılarak yerine kamu görevlisi yerleştirilmemiştir, yerleştirilmeyecektir. Sadece başından beri kamu konutu olarak tahsil edilmiş, yapılmış kullanılmış, kullanılma amacına uygun olarak tahsil edilmiş yerlere kamu görevlileri oturmaktadır. En son bahse konu olan vali yardımcısına tahsil edilen lojman yapıldığı günden bugüne kadar hep kamu konutu olarak kullanılmıştır. Hiçbir depremzede orada oturmamıştır. Hiç kimse de oradan çıkarılmamıştır. İnsanlarımız her şeye rağmen 'Bu konutlar bizimdir, bize verilmelidir. Buradan herkes gitmelidir' diye tahrik edilmekte ve kışkırtılmaktadır. Bu tahrikin, insanların olaylara ve işgale yönlendirilmesinin kaynağı birtakım marjinal gruplardır."
Depremzedeleri Arızlı konutlarında 10 yıldır karşılıksız barındırdıklarını vurgulayan Sözer, 146 TL'yi ödeme gücü olmayanların giderini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfından karşıladıklarını kaydetti.

Sözer, "Depremzede polis zoruyla tahliye ediliyor" söylemlerinin doğru olmadığını, polisin işgal ve eyleme karşı tedbir alma zorunluluğu bulunduğunu, insanların başkalarına saldırma, kendisine ait olmayan yerleri işgal etme, barikat kurma hakkı olmadığını sözlerine ekledi.
(AA)

 


Geri Dön