27 / 04 / 2024

Kocaeli'de deprem hazırlıkları tam gaz: 17 Ağustos Gölcük depreminden önceki binaların incelemesi tamamlandı!

Kocaeli'de deprem hazırlıkları tam gaz: 17 Ağustos Gölcük depreminden önceki binaların incelemesi tamamlandı!

Kocaeli'de depreme hazırlık için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Peki Belediye hangi çalışmaları yapıyor? İşte ayrıntılar...



2023'ün son haftasında İnşaat Mühendisleri Odası “Geleneksel İMO Kocaeli Büyük Üye Buluşması” düzenlendi. Burada gündemde deprem vardı. 

Söz konusu buluşmada İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün KOÜ Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ile Kocaeli Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın açıklamalarda bulundu. 

Çağdaş Kocaeli köşe yazarı Sadun Çetin, bugünkü köşesinde deprem gerçeği ve yapılan hazırlıkları kaleme aldı. 

Kocaeli de deprem hazırlıkları tam gaz: 17 Ağustos Gölcük depreminden önceki binaların incelemesi tamamlandı!

Sadun Çetin, Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın'ın kenti depreme hazırlamakta çok kararlı olduğunun altını çizdi ve "İnandırıcı ve umut verici; çünkü popülizm yapmıyor, bilimi rehber alarak ve somut adımlar atarak ilerliyor" dedi. 

Büyükakın, "Sık sık bina öldürüyor deprem öldürmüyor deniyor. Ölçemediğiniz bir şeyi iyileştiremezsiniz" açıklamasında bulundu ve kentsel dönüşüm fırsatının, şehrin topyekün yenilenme fırsatına dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 

Çetin, "Büyükakın bunları diyor ancak demekle kalmıyor, hayata da geçiriyor. Kentsel dönüşümdeki öncelikli bölgelerin tespit edilmesi için kentimizdeki 314 bin adet binanın röntgeni çektirdi..." bilgisini verdi. 

Kahramanmaraş depremindeki 45 günlük deneyimin Büyükakın'a “Kocaeli’ni mutlaka depreme hazırlamalıyım” fikrini gündeminin ilk sırasına koymasına vesile olduğunu aktaran Çetin, önce Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek İnşaat Mühendisleri Odası ve üniversite ile işbirliği içinde 6 ayda 110 İnşaat Mühendisi ile Kocaeli'deki tüm binaların röntgeninin çektirildiğini dile getirdi. 

Kocaeli de deprem hazırlıkları tam gaz: 17 Ağustos Gölcük depreminden önceki binaların incelemesi tamamlandı!

Gerçekleştirilen toplantıda İMO Başkanı Ali Akgün, "6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile bu kentteki tüm binaları incelemek üzere bir protokole imza attık" dedi ve ayrıca  Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümüyle teknik işbirliği protokolü ile yardım aldıklarını söyledi. 

"110 inşaat mühendisi meslektaşımızla 17 Ağustos Gölcük deprem öncesi inşa edilen yapıları incelemek amacıyla sahaya gittil Temmuz'da çalışmalara başladık, Aralık ayı sonu itibarıyla çalışmaları tamamladık" diyen Ali Akgün, kente hizmet sunma noktasında çalışmayı sürdürdüklerini dile getirdi. 

Kocaeli Büyükşehir Başkanı Tahir Büyükakın ise İnşaat Mühendisleri Odası ile beraber hızlı tarama yöntemiyle birlikte riskli yapıların taranmasının yapıldığını söyledi ve "Bu taramalar yapılırken ben bir taraftan da başka bir ekibimizle dönüşümle ilgili çalışmaların ana taşlarını döşemek için çalışıyorum" diye konuştu. 

Parsel bazlı düzenleme hakkı verilirse, bugün şehre deniz kıyısından tepeye doğru bakıldığında gördüğümüz görüntünün aynısıyla karşı karşıya kalınacağının altını çizen Büyükakın, "Ulaşımla ilgili sıkıntıları, otopark problemini, sosyal donatı problemlerini çözüme kavuşturamayız" ifadelerini kullandı. 

Büyükakın, konu ile ilgili açıklamasını şu şekilde tamamladı: 

"Dolayısıyla bizim bu kentsel dönüşüm fırsatını, topyekün yenilenme fırsatına çevirmemiz gerekiyor. Burada yaptığımız her çalışma aslında dirençli kent kavramının içinde yer alıyor. Bir taraftan imar düzenlemeleri ile yeni binaların yapımına fırsat sunarken, bunların parsel bazlı olmamasını, büyük adalar bazında dönüşüm imkanı yaratılmasını istiyoruz. Bunu yaparken de ulaşım merkezli bir dönüşüm mantığını da harekete geçirmemiz gerekiyor"

Japonya'da 7.6 şiddetinde deprem oldu! Aynı şiddetteki deprem bizde olsa ne olurdu?

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgeyi açıkladı ve ilkbaharı işaret etti: 7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Japonya'daki deprem uyarı sistemi Türkiye'de uygulanır mı?


 


Geri Dön