13 / 05 / 2024

Kocaelide depremden kalan hasarlı binalar boşaltılacak!

Kocaelide depremden kalan hasarlı binalar boşaltılacak!

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentte 17 Ağustos Marmara depreminde orta hasar gören 617 binadan 423ünün dolu olduğunu belirterek, "1 ay süre zarfında evlerin boşaltılmasını istedik" dedi



Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentte 17 Ağustos Marmara depreminde orta hasar gören 617 binadan 423ünün dolu olduğunu
 belirterek, "Bu dolu olan binalarda oturan vatandaşlarımıza, binanın orta hasarlı olduğunu bildirerek, 1 ay süre zarfında evlerin boşaltılmasını istedik" dedi.

Kocaeli Valiliği 100. Yıl Toplantı Salonunda kamu binalarının projelendirilmesi ve kontrolünün yapılmasında görev alan denetçilerin bilgilendirilmesi amacıyla yapılan toplantıda konuşan Topaca, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünde mimar, mühendis, teknisyen ve tekniker gibi kadrolarda görevli çalışanların denetim uygulamalarında birliği sağlamak amacıyla bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantının kamu binalarının yapımı ve denetimi sırasında karşılaşılan zorlukları değerlendirmek, aksaklıkları ve koordine edilmesi gereken bazı hususları görüşmek için düzenlendiğini ifade eden Topaca, kamunun yapmış olduğu yatırımları, il düzeyindeki ölçekte projelendiren, kontrollük hizmetleri yapan görevlileri toplantıya çağırdıklarını vurguladı.

Kamu yatırımlarının, devlet tarafından yapılan inşaatların ve binaların kanunlarda ve mevzuatta öngörülen kalitede, sağlamlıkta ve nitelikte olması gerektiğine dikkati çeken Topaca, şöyle devam etti:

"Son dönemde yaşamış olduğumuz ve bu kentin 1999da yaşamış olduğu ayrıca, çok yakın bir süre önce Vanda yaşamış olduğumuz deprem de gösteriyor ki kamu binalarının sağlam olması, teknik şartlara uygun olarak yapılıyor olması veya yapılması herhangi bir afet durumunda devletin afete uğrayan vatandaşlara hizmet getirebilmesi, onları enkazın altından çıkarabilmesi için son derece önemli."

Kamu binalarının afet durumunda çökmesi ve kullanılamayacak duruma gelmesi halinde, arama-kurtarma ve yardım organizasyonu yapan birimlerin işlerini yapamayacağını belirten Topaca, şöyle konuştu:

"Temennimiz ve hedefimiz her ne çeşit afet olursa olsun o afetlerde kamu binalarının ayakta kalmasını sağlayacak bir denetim sistemini en güzel şekilde sağlamaktır. Bunu gerçekleştirmeye yönelik sizlerin fikirlerinizi alacağız. Aynı uygulamayı, kaliteyi ve düzeni bütün birimlerde uygulamaya başlayacağız. Bundan sonra yapacağımız kamu binalarındaki veya devletin sorumluluğu altında yürüyecek olan binalardaki  alınacak tedbirleri burada masaya yatıracağız."

Gazetecilerin, "17 Ağustos Marmara depreminde hasar gören binaların tespitine ilişkin çalışma ne durumda" sorusu üzerine Topaca, şunları kaydetti:

"Kocaelide depremde hasar gören binaların tespiti konusunda belli ilçelerin çalışmaları bitti ve tebligata da başladık. Kocaelide 617  tespitli bina var. Bunun 194ü boş, 423ü dolu. Bu dolu olan binalarda oturan vatandaşlarımıza binanın orta hasarlı olduğunu bildirerek, 1 ay süre zarfında evlerin boşaltılmasını istedik. Yıkımla ilgili süreç farklı bir konu. Onu da gündemimize alacağız. Bu yöndeki çalışmalara başladık. Önümüzdeki hafta belediye başkanlarınında katıldığı bir toplantı yaparak yeni tespit edilmiş rakamlarla birlikte tebligatlarımıza devam edeceğiz."

AA


Geri Dön