02 / 05 / 2024

Kocaeli'deki depremzedeler için 206 konut yapılacak!

Kocaeli'deki depremzedeler için 206 konut yapılacak!

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Marmara depreminde yakınlarını kaybeden, kalıcı konutlardan hak sahibi olmayan depremzedelere, İzmit Arızlı bölgesinde içerisinde okul, cami ve sosyal tesisleri bulunan toplu konut alanı belirlediklerini bildirdi



Işık, düzenlediği basın toplantısında, son günlerde kamuoyunun gündeminde yoğun şekilde yer alan, zaman zaman üzücü olayların da yaşandığı Arızlı Irak Konutlarıyla ilgili düşüncelerini ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşmak istediğini belirtti. "Asrın felaketi" olarak adlandırılan Marmara depremini yaşayanlardan birisinin de kendisi olduğunu ifade eden Işık, zor bir süreç geçirdiklerini, depremin ardından başıboşluk, kurumlar arası koordinasyonsuzluk ve çaresizlik yaşandığını ileri sürdü. Arızlı konutlarında, dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in TÜPRAŞ'a 10 milyon dolar değerinde petrolü, depremzedeler yararına harcanması koşuluyla hibe ettiğini anımsatan Işık, bu süreçte bazı adımlar atıldığını, bunların içinde onayladıkları ve onaylamadıkları adımların olduğunu belirtti.

Marmara depreminde mağdur ve hak sahibi olan herkesin konutunu aldığını, sorunu, depremde mağdur olmuş, yakınını kaybetmiş ancak hukuken hak sahibi olmayan insanların yaşadığını ifade eden Işık, şöyle konuştu: "Irak Konutları yapıldığı zaman devlet 5 yıl süreyle depremde mağdur olan ancak hak sahibi olamayan kişilerin geçici barınması için bu evleri tahsis etti. Süre sonunda bu evlerden çıkılmasını taahhüde bağladı. Sürenin dolmasının ardından burada barınan ailelerin gideceği yer olmaması nedeniyle süre, bir kez daha uzatıldı. Arızlı ve Yuvacık'taki Irak konutlarında oturan vatandaşlarımız, evlerin kendilerine verilmesi, hibe edilmesi gerektiğini düşünerek hukuk süreci başlattı. Yerel mahkemeye açılan davada, mahkeme taleplerini haklı bulmadı. Daha sonra olay Yargıtay'a gitti. Yargıtay'da bu evlerin kendilerine bedelsiz olarak verilmesi talebini reddetti."

Işık,  TOKİ  ile söz konusu depremzedeler için bin 206 konutluk projenin 706 konutluk ilk etabını 1 Haziranda ihale ettiklerini, inşaatına başlanan konutların depremzedelere düşük peşinatla ve evlere taşınana kadar ödeme yapılmaksızın, taşındıktan 1 ay sonra kira öder gibi taksit ödemek kaydıyla verileceğini kaydetti. Yaşanan süreçte Arızlı bölgesindeki konut sakinleriyle de görüştüklerini ve sorunlarını dinlediklerini dile getiren Işık, şöyle devam etti:

"Mart ayında gerçekleştirdiğimiz ziyarette Arızlı sakinlerini projemize dahil olmaya davet ettik. Teklifimize oradaki deprem mağdurlarının büyük bölümü 'evet' dedi. Ancak küçük bir grup evleri bedelsiz alma mücadelelenin süreceğini ifade ederek, diğer grubun da adım atmasına engel oldu. Bugün bu çağrımı yineliyorum. Yuvacık ve Arızlı bölgesinde Irak konutlarında oturan deprem mağduru tüm insanlarımıza sesleniyorum; Arızlı bölgesinde TOKİ aracılığıyla yaptırdığımız sosyal konutlardan faydalanma imkanı sağlıyoruz, buyurun gelin. Konutlarınız tamamlanana kadar da süre dolmuş olsa dahi şu anda oturduğunuz konutlarda oturmaya devam edin. Sizler de depremde mağdur olduğu halde hak sahibi olamayan diğer depremzedeler gibi ev sahibi olun."

KONUTLARIN KAMU LOJMANI OLARAK KULLANILMASI
Işık, bir gazetecinin "Irak hükümetinin deprem yaralarının sarılması için yolladığı yardımla yapılan konutların kamu lojmanı olarak kullanılmasının doğru olup olmadığı" yolundaki sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Kocaeli Milletvekili Fikri Işık olarak, depremzedeye harcanması gereken kaynağın kamu konutu olarak kullanılmasını onaylıyor musunuz? sorusuna cevabım kısa ve net, 'hayır onaylamıyorum'. Bu benim açımdan cevabı net bir soru. Bu para, afet sonunda depremzedelere harcanması için gönderilen bir paradır. Bunun kamu lojmanı yapımında kullanılması fikri, bana göre son derece yanlıştır. O günkü yönetim bunu baştan böyle planlamış ve kimse itiraz etmemiş. Kocaeli'nde ve Marmara Bölgesi'nde hak sahiplerine yönelik devletin yaptırdığı
konutlar 80, 90, en fazla 100 metrekare. Irak Konutları 130 metrekare ve lüks konutlar. Demek ki buraların kamu konutu olarak kullanılması dönemin yöneticilerince projelendirilmiş, hedeflenmiş...

Burada oturan deprem mağduru insanlar hukuka gitmiş ve hukuk bu kişileri haklı bulmamış. Fakat depremzedelerin konutlardan çıkartılarak yerine bürokratların yerleştirildiği de doğru değil. Arızlı'da 2000-2001 yılında bu konutlarda 54 kamu görevlisi ikamet ediyormuş, hala 54 kamu görevlisi oturuyor. Depremzede çıkartılıp, yerine kamu görevlisi yerleştirilmiyor. Bu fiili durumu devralmış iktidar partisi milletvekili olarak soruna çözüm üretmem gerekir. Derdim bu çözümü üretmektir, bu çözümü adil bir şekilde ürettiğimize de inanıyorum." Işık, konutların parasının depremzedeler için kullanılmak üzere Kızılay'a gönderildiğini de anımsatarak, konutların Kızılay'a devredilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön