Kocaeli'deki OSB’lerde virüs merkezi kuruldu!
Kocaeli’nde faaliyette bulunan OSB’lerin çalışanlara COVID-19 testi yapılmasıyla ilgili talebi karşılık buldu. Kocaeli Sanayi Odası ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Kocaeli’deki OSB’lerde çalışanlara virüs taraması yapılacak.
İstanbul'un ardından vaka sayısında en çok artışın görüldüğü Kocaeli’de faaliyette bulunan OSB’lerin başkanları, üretimin durmaması ve pozitif vakaların belirlenmesi için, üretime devam eden firmalarda COVID- 19 testi yapılmasını istemişti.
Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; bölgede üretimin kesintisiz sürmesi için Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ile Sağlık Bakanlığı ortak bir çalışma hayata geçirdi. Projede pilot bölge olarak belirlenen Kocaeli’de, koronavirüs tespitiyle ilgili kesin sonuç veren PCR testinin yapılacağı bir merkez kuruldu. Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) kurulan merkezde 23 Nisan tarihinden bu yana koronavirüs belirtileri taşıyan birçok kişiye test yapılacak. Yapılacak test sayısının günlük 4 bin olacağı kaydedildi. Bu çalışmayla beraber hem üretime devam edilecek hem de işçilerin sağlığı koruma altına alınacak. Fabrikalarda yoğun olan pozitif vakaların önüne geçilmesi noktasında yaygın testin işe yaraması planlanıyor.
Konu hakkında görüşleri belirtilen OSB başkanları, karardan memnun olduklarını açıklayarak, testlerin yapılmasıyla beraber, bulaşıcılık riskinin yoğun olduğu sanayi bölgelerinde bu oranın düşeceğini kaydetti. OSB başkanları, deniz, kara ve hava yolunun ortak noktası olan Gebze’de, İstanbul gibi bir metropolden işçilerin bölgeye gelmesi sebebiyle isabetli bir karar verildiğini, kendileriyle de toplantı yapılarak, istek ve sorunlarını dile getirebilecekleri bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi.
Tarama faaliyetleri artacak
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (KSO) Ayhan Zeytinoğlu, projenin Kocaeli’de başlatılmasının büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Zeytinoğlu, “İşverenlerimiz, OSB’lerimiz uzun zamandır böyle bir hizmetin alınmasıyla ilgili görüş veriyorlardı. Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız temaslar sonucunda Kocaeli pilot bölge seçildi. 23 Nisan itibarıyla hastalık belirtisi olmayan insanlar dahil olmak üzere işçilere test yapılmaya başlanacak. Sağlık Bakanlığı temsilcileri fabrikaları da ziyaret ederek işçilerin testlerini yapacak. Bu da Türkiye’nin tarama faaliyetlerini artıracak” açıklamasında bulundu.
“Ülkeye örnek olacağız”
Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler ise, “Bu fırtına dindikten sonra neler yapacağımız çok önemli, bu yüzden şimdiden önlemler almamız gerekiyor. Bundan sonra kendi kaynaklarımızın merkezinde olmamız lazım. Hükümetimiz sürekli ekonomik tedbirler alıyor, bizim de toplum olarak üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor” dedi. Türkiye’nin lokomotifi olan Kocaeli’nin kalbinin Gebze’de attığını söyleyen Çiler, “Bundan sonra ticareti nasıl geliştirebileceğimize cevap arayacağız. Bunu yaparken de yetişmiş elemanlarımızı kaybetmememiz lazım. Bunun için bu merkezin Gebze’de kurulmasını çok önemsiyorum. Bu projeyle birlikte her konuda olduğu gibi ülkeye yine örnek olacağız” dedi.
Virüsle birlikte ticaretin kurallarının değişeceğini, istenilen düzeyde büyüme yaşanacağını, yavaşlama oluşacağını ifade eden Çiler, şu ifadeleri kullandı: “Bu yüzden riskli sektörleri belirleyip sigorta kapsamlarını da genişletmek lazım. Kendi kaynaklarımızı içimizde tüketip, onlara değer katmamız gerekiyor. Sağlıklı olamazsak sağlıklı işler yapamayız. Üretim merkezlerinin dinamik olması lazım. Bu da çalışanların ve işverenlerin sağlığını korumaktan geçer.”