Kocaeli’deki riskli 150 bin konutla ilgili soru önergesi!
17 Ağustos 1999 depremi öncesi Kocaeli’de yapılan 150 bin konut olduğunu söyleyen Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, deprem zararlarının azaltılması ve önlenmesi faaliyetlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sordu.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, yakın dönemde yaşanan ve 41 yurttaşımızı kaybettiğimiz Elazığ depremi sonrasında tekrar gündeme gelen, deprem zararlarının azaltılması ve önlenmesi faaliyetleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soru önergesi hazırladı.
29 ÇOK AĞIR HASARLI BİNA
Yakın dönemde yaşanan orta ve hafif şiddetli depremlerin tüm Türkiye’de yaşanan depremi yeniden gündeme taşıdığı ancak Kocaeli’de ayrıca bir endişe yarattığını belirten Tarhan “17 Ağustos 1999 Marmara depreminde çok acı tecrübeler yaşayan Kocaeli’de pek çok soruyu akla getiriyor. Kocaeli’nde şu anda 300 bine yakın konut bulunuyor. Bunların 150 bin tanesi 2000 yılından önce yapılmış, yani depremde risk teşkil eden binalardır. Son dönemde AFAD tarafından 29 binanın çok ağır hasarlı olduğu, yıkılmadığı ve bu binalarda vatandaşların ikamet ettiği açıklandı. Böyle bir bölgede bu riskin alınıyor olması tehlikenin farkında olmadığımızı gösteriyor.” diye konuştu.
1609 BİNA İLE İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YAPILMADI
17 Ağustos 1999 Marmara depreminden beri çeşitli çalışmaların yapıldığından ancak zaman geçtikçe verilen önemin düştüğünü belirten Tarhan “Kocaeli Valiliği tarafından yapılan çalışmalarda 2012 yılında kentimizde 3149 orta hasarlı bina tespit edilmiş. Ancak 2012’den bu yana 8 yıl geçmiş, bu binalardan 1609’una ilişkin ilişkin herhangi bir güçlendirme çalışması yapılmamış. Deprem toplanma alanlarının İstanbul’da ortaya çıkan tablosu endişe verici durumda. 99 depreminde pek çok kamu binasının da hasar gördüğü biliyor, bunlarla ilgili risk belirleme çalışmalarının da tamamlanması gerekiyor. Kısaca deprem bizi bulmadan gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor” açıklamasında bulundu.
DEPREM VERGİLERİNE NE OLDU?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplanması için verdiği soru önergesiyle Kocaeli’de 99 depremi sonrası toplanan vergileri soran Tarhan “Deprem bu ülkenin bir gerçeği, zararlarından korunmak için önlem almak zorundayız. Bu yüzden toplanan vergilerin ne olduğu ve nerelere harcandığını bilmek hepimizin hakkı. Toplanan paralar da bu konuda yapılan çalışmalar da şeffaf şekilde tüm vatandaşlarımıza açık olmalıdır” dedi.