Kocaeli'nde zorunlu deprem sigortasına ilgi az!
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Kocaeli'de 281 bin 663 konuttan, 89 bin 806'sının zorunlu deprem sigortası var" dedi
Kocaeli'nde zorunlu deprem sigortasına ilginin az olduğunu ifade eden Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Gönüllüsü, Türk Kızılayı Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Kocaeli'de 281 bin 663 konuttan, 89 bin 806'sının zorunlu deprem sigortası var. Yani konutların yüzde 32'si sigortalı. ben buradaki rakamdan utandım, 'Yazıklar olsun Kocaeli'ye' diyorum" dedi.
Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle toplumun insan hakları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla uygulanan proje kapsamında 9 Eylülde İzmir'den yola çıkan "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" treni Kocaeli'ye geldi.
Proje kapsamında tren ile Kocaeli'ne gelen Prof. Dr. Işıkara, tren garında yaptığı konuşmada, DASK'ın önemine değinerek, 1992 yılı Erzincan depreminin ardından böyle bir kurum gerektiğini defalarca dile getirdiğini
anımsatarak, kurumsallaşmayla birlikte afet bilincinin de topluma yayılması gerektiğini, hayat kurtarmada bilginin önemli olduğuna değindi.
Afetlerde can kayıplarının büyük bölümünün bilgisizlikten kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr. Işıkara, "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" treni sayesinde topluma başta deprem olmak üzere afetten korunma ve sigorta bilincini aşılamaya çalıştığını söyledi.
Afetten korunma ve sigortalanma bilincinin yayılmasında valiliklere ve belediyelere önemli görevler düştüğüne işaret eden Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:
"Kocaeli'de 281 bin 663 konuttan, 89 bin 806'sının zorunlu deprem sigortası var. Yani konutların yüzde 32'si sigortalı. Ben buradaki rakamdan utandım, 'Yazıklar olsun Kocaeli'ye' diyorum. Bu kent büyük bir afet yaşadı, ne kadar çabuk unuttunuz? Bu kadar sorumsuzluk olur mu? Yönetici olarak sizleri de kınıyorum. Belediyeye büyük görevler düşüyor, belediyelerin yapabileceği çok şey var. DASK ile işbirliği yaparak elektrik, su, doğal gaz faturalarıyla tanıtıcı broşürler dağıtabilir. 'Ben park yaptım, bahçe yaptım' diyorlar, yapın ama kentin
sigorta bilincini de yukarılara çekin."
Kocaeli'de ne kadar acı çekildiğini en iyi bilenlerden birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Işıkara, bir anısını şöyle anlattı: "Marmara depreminin ardından Gölcük'e ilk gittiğimde, bir çocuk bana 'Sen daha önce neredeydin, bu bilgileri bize daha önce neden vermedin? Bu bilgileri bize daha önce verseydin annemi kaybetmezdim' dedi. Bu çocuğun annesi, dolap altında kalarak yaşamını yitirmiş. Kocaeli'de sigorta bilincinin mutlaka yukarı çıkartılması gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanına bu konuda sitemimi iletebilirsiniz. Yapay deprem anıtı yapacağımıza, yıkılanlardan birisini çevirelim, deprem müzesi oluşturalım dedik. Gölcük'te bir deprem müzesi oluşturuldu. Depremin yıl dönümünde gözlerim özellikle oluşturulan müzeyi aradı ama göremedim. O görüntü kalmasın, insanları rahatsız etmesin diye kaldırılmış. Niye? Kalsın, rahatsız etsin, ibret versin, insanlar kötü ev yapmasın."
"HÜRRİYET HAKKIMIZDIR TRENİ" KOCAELİ'NDE
Kocaeli'ne gelen "Hürriyet hakkımızdır treni"ni, İzmit Tren Garı'nda, Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Tahir Büyükakın, diğer ilgililer ve vatandaşlar karşıladı. Garda, Ulugazi İlköğretim Okulu halk oyunları ekibinin gösterilerinin ardından, DASK Gönüllüsü, Türk Kızılayı Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Hürriyet Gazetesi Sosyal Projelerden Sorumlu Kurumsal
İletişim Müdürü Emel Armutçu ile protokol üyeleri pişmaniye çekti. "Zil Zurna Bandosu"nun ritim gösterisinin ardından vagonları gezen davetliler, karaoke etkinliğine katıldı.
Kocaeli Vali Yardımcısı İdris Kurtkaya, "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür" trenini tarihi İzmit Garı'nda karşılamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Kocaeli'nin bir sanayi kenti olarak anıldığını, ancak bu özelliğinin
yanında turizm ve kültür özelliğinin de bulunduğunu ifade eden Kurtkaya, trenin kentin diğer özelliklerinin tanıtımına katkı sağlayacağı inancında olduklarını kaydetti.
Tren Garı'nda müzik eşliğinde oyun oynayan çocuklar, bez parçalarına dileklerini yazdı. Ziyaretin anısına 3 adet servi fidanı dikildi. Daha sonra Prof. Dr. Işıkara, garın bekleme salonunda, ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik DASK'ın "Deprem geçici, hayat kalıcıdır: Sürdürülebilir yaşam hakkı" teması kapsamında "Depremden korunma, deprem anında yapılması gerekenler ve zorunlu deprem sigortası"hakkında seminer verdi.
AA