27 / 04 / 2024

Kocaeli'nin titreyen toprağında 486 canlı fay tehlikesi! 70 bin kişi diri fay hattı üzerinde yaşıyor!

Kocaeli'nin titreyen toprağında 486 canlı fay tehlikesi! 70 bin kişi diri fay hattı üzerinde yaşıyor!

Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan, Türkiye genelinde 18 il ve 80'den fazla ilçe merkezinin altından 486 aktif fay hattının geçtiğini vurguladı.  İşte, Niyazi Temizkan'ın hayati önem taşıyan açıklamaları...



6 Şubat 2023 depremi, Türkiye genelinde büyük yıkımlara neden olmuş ve bu olayın ardından vatandaşlar fay hattı bölgelerine olan ilgilerini arttırıyor. Kocaeli, özellikle 17 Ağustos 1999 depreminde yaşanan büyük hasarları hatırlatarak, 18.373 kişinin hayatını kaybettiği, 285.211 ev ve 42.902 iş yerinin zarar gördüğü bir şehir olarak öne çıkıyor. Aradan geçen 24 yılın ardından bile, bu kentte hala 70 bin kişi, diri fay hattının üzerinde yaşamını sürdürüyor.

Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) adına yaptığı açıklamada, vatandaşların evlerinin fay hattına ne kadar yakın olduğunu basit bir e-Devlet işlemi ile tespit edebileceklerini ve bu bilgiye dayanarak önlem alabileceklerini ifade etti. Kentte bulunan evler ve sanayi tesislerinin birçoğunun fay hattının yakınında veya üzerinde olduğuna dikkat çeken Temizkan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde İstanbul depremi gibi beklenen bir felakette özellikle sahil bölgelerinin büyük yıkımlarla karşılaşabileceğini vurguladı.

Deprem mi oldu? Az önce deprem mi oldu? 29 Nisan 2023 deprem nerede oldu?	486'DAN FAZLA DİRİ FAY TESPİT EDİLDİ

Niyazi Temizkan, ülkemizde birçok evin canlı fay hatları üzerine inşa edildiğine dikkat çekerek, "Türkiye genelinde 18 il ve 80'den fazla ilçe merkezi üzerinde 486 aktif fay hattı tespit edilmiştir ve bu sayının aslında daha da fazla olduğunu düşünüyoruz. 2020 yılında meclise sunulan fay hattı yasası çalışması bulunmaktadır. O dönemde yasanın kabul edileceği yönünde görüşmeler yapıldı, ancak ilerleme sağlanamadı. Ne yazık ki, bu önemli adım henüz hayata geçirilmedi. Ancak, ne olursa olsun bu yasa bir an önce yürürlüğe girmelidir. Fay hattı üzerinde bulunan şehirler ve yapılar acilen tespit edilmeli ve bu bölgelerde risk azaltıcı önlemler alınmalıdır. Eğer bir yerleşim yeri fay hatlarıyla uyumlu ise, bu alanlar kesinlikle yerleşime kapatılmalıdır. Fay hattı riski taşımayan bölgeler de yapılaşmaya kapatılmalıdır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Marmara Denizi'nde Tehlike: Korkutan deprem riski!5 İLÇE MERKEZİ KUZEY ANADOLU FAYININ ÜZERİNDE

Niyazi Temizkan, yapı ve sanayi sektörünün içinde bulunan Kartepe, Başiskele, Gölcük, İzmit ve Derince gibi bölgelerin, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde konumlandığını belirtti. Ayrıca, bu bölgelerde bulunan 12 mahallenin de etkilenebileceğine dikkat çekti. Şu anki nüfus verilerine göre 70 binden fazla kişinin yaşadığı ifade edildi. Özellikle Kartepe'deki sanayi tesislerinin, Arslanbey ve çevresindeki fay hatlarının üzerinde olduğu, hatta fabrikaların bu fay hattının yanından veya içinden geçtiği belirtildi. Ancak, geçen 24 yılda yeterli ilerleme sağlanamadığı ve Kahramanmaraş depreminin ciddi kayıplara yol açtığına vurgu yapıldı. Bu süre zarfında, ülkenin deprem bilincini artırması ve dirençli şehirler inşa etmesi gerektiği vurgulandı.

Renault Taliant'a bu ay hiç zam yapılmadı! 18 Ağustos 2023 fiyat listesi...
Türkiye'nin serveti 9 yılda yüzde 55 eridi! Küresel servet raporu açıklandı!
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den çarpıcı iddia: Doların yeni hedefi 35 TL!

Geri Dön