22 / 12 / 2024

Türkiye'nin serveti 9 yılda yüzde 55 eridi! Küresel servet raporu açıklandı!

Türkiye'nin serveti 9 yılda yüzde 55 eridi! Küresel servet raporu açıklandı!

Türkiye'nin son 9 yıldaki toplam servet düşüşü alarm veriyor! UBS ve Credit Suisse'un Küresel Servet Raporu'na göre, Türkiye'nin toplam serveti 2022 yılında 142 milyar dolar eridi ve 1 trilyon 41 milyar dolara geriledi. 



Küresel Servet Raporu'na göre, Türkiye'nin toplam serveti son 9 yılda ciddi bir düşüş yaşadı. UBS ve Credit Suisse tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'deki hane halklarının toplam serveti 2022 yılında Türk Lirası'ndaki değer kaybının etkisiyle bir önceki yıla göre 142 milyar dolar azaldı ve 1 trilyon 41 milyar dolara geriledi. Bu durum, Türkiye'nin küresel servet içindeki payının 2022'de yüzde 0.2 seviyesine düşmesine neden oldu, bu da 2001 yılından bu yana en düşük seviyeyi temsil ediyor.

Karar'ın haberine göre; raporda verilen bilgilere ışığında, son 9 yılda Türkiye'deki toplam servetteki düşüş miktarı tam 929 milyar doları buldu. Bu alarm verici düşüşün arkasında, 2022 yılında Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 46 oranında değer kaybetmesinin büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Türkiye, doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmasından en fazla etkilenen ülkelerin başında yer aldı. Arjantin Pesosu yüzde 42'lik değer kaybıyla Türkiye'yi takip etti.

Türkiye nin serveti 9 yılda yüzde 55 eridi! Küresel servet raporu açıklandı!

Ancak raporun dikkat çeken bir diğer noktası da konut ve hisse piyasalarındaki durumdu. Rapora göre, Türkiye geçen yıl hisse değerlerinin yüzde 155 arttığı ülke olarak öne çıkıyor. Ayrıca, konut fiyatlarının yüzde 59.6 arttığı Türkiye, bu alanda da lider konumda bulunuyor.

Toplam küresel servet açısından da dikkate değer bir durum yaşandı. 2022 yılında küresel servet, bir önceki yıla göre yüzde 2.4 düşerek 454.4 trilyon dolara geriledi. Bu düşüş, 2008 yılından bu yana kaydedilen ilk büyük gerileme olarak kayıtlara geçti. Kişi başı servet de yüzde 3.6 düşüşle 84,718 dolara indi.

Raporun öne çıkardığı bir diğer nokta da, eğer kurlar 2021 seviyelerinde kalsaydı, küresel servette yüzde 3.4'lük bir artış yaşanacağıydı.

Türkiye'deki servet düşüşü, ekonomik ve mali istikrarsızlıkla birlikte döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkilerini gösterirken, ülkenin ekonomi politikalarının önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den çarpıcı iddia: Doların yeni hedefi 35 TL!
SON DAKİKA: DEPREM OLDU! 
Honor Pad X9 sahnede: İşte yeni tablet modelinin göz alıcı özellikleri ve inanılmaz fiyatı! Bu fiyata tablet kalmadı!
Bu hafta en çok o yatırım araçları kazandırdı! 

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön