15 / 05 / 2024

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır?

Evlilikte eğer bir taraf vefat ederse, bu durumda ne yapılır, ortadaki mal nasıl bölünür? bu sorular sık sık sorulmaktadır. İşte kendisine kalan mirasın bölünmesinde sorun yaşayanların sorduğu o sorular!



BABAMIN İKİNCİ EŞİ MİRASTAN NE KADAR ALIR?

İki evlilik yapmış olan miras bırakan kişi, mallarının paylaşımında evlilik ile alınan mallar ve evlilik öncesinde alınan mallar farklı olarak değerlendirilmektedir. Yasaların ikinci eşe ayırdığı miras payı dörtte bir oranındadır. Çocuklar için de dörtte üç oranında miras payı belirlenmiştir.

KOCASI ÖLEN KADIN MİRASTAN NE KADAR PAY ALIR?

Eşi ölen kadının eğer çocuğu yoksa ama ana babası ve kardeşleri bulunuyor ise sağ kalan eş mirasın yarısı hissesini alır. Kocanın nene dedesi ve amca, dayı, hala, teyzesi varsa, sağ kalan karısı mirasın 4'te 3'ünde hakkı bulunur. Bu akrabaların hiçbiri hayatta değilse, eşi ölen kadın mirasın tamamını alır.

MİRAS BIRAKAN KİŞİ YAŞIYYORKEN PAYLAŞTIRDIĞI ANLAŞILIRSA DİĞER MİRASÇILAR NE YAPABİLİR?

Miras kalan kişi hayattayken, paylaştırdığı anlaşılır ise diğer mirasçılar ne yapabilir? Mülk sahibi hayattayken, yaptığı vasiyetname veya miras sözleşmesi ile terekesini mirasçılar arasında paylaştırma hakkı bulunur.  Mal sahibinin ölüme bağlı tasarrufa diğer mirasçıların mal sahibinin sağlığında karşı çıkma hakları bulunmaz. Ancak murisin ölümünün ardından diğer mirasçılar için farklı olanaklar bulunur.

BABAMDAN KALAN EVİ NASIL ÜZERİME ALABİLİRİM?

Miras kalan evi, mirasçılardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Kimlik aslı, fotoğraf, zorunlu deprem sigortası, mirasçılık belgesi, miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi sunarak miras kalan evin intikal işlemi yapılabilir.

Hastaneler acil personel arıyor! Pek çok ilde KPSS’siz hastane personeli olun! İşte o hastaneler ve şartlar!

Asgari ücretle çalışanlara duyuruldu! Resmi karar ile birlikte 6.000 TL'ye kadar...


Geri Dön