02 / 05 / 2024

Koç'lar, Sadberk Hanım Müzesi için Camialtı Tersanesi'ni istiyor!

Koç'lar, Sadberk Hanım Müzesi için Camialtı Tersanesi'ni istiyor!

Mustafa Koç bir süredir Sadberk Hanım Müzesini daha büyük bir yere taşımanın yollarını aradıklarını açıkladı. Sadberk Hanım Müzesinin 2 bin metrekare olduğu bilgisini veren Koç, daha farklı şeyler yapmak istediklerini dile getirdi



Türk malı otomobilde püf noktasının ölçek olduğunu belirten Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Dünyadaki örneklere de bakılırsa sıfırdan yeni bir markayı devlet sübvansiyonu olmadan ayakta tutmak zor diye konuştu 
 
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk malı otomobil üretimi konusuna değinerek, Dünyadaki örneklere bakılırsa sıfırdan yeni bir markayı devlet sübvansiyonu olmadan ayakta tutmak zor dedi. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ise, Türk malı otomobil için, Gerek ticari araçların, gerekse traktörlerin yüzde 50sini biz üretiyoruz. İhracatın 3te birini biz yapıyoruz. İç pazardaki otomobil satışlarında payımız yüzde 20. Bu konuda bizi işaret etmeleri çok normal açıklamasını yaptı.
New Yorkta Metropolitan Müzesindeki Koç Ailesi Galerisinin de yer aldığı İslam Eserleri Bölümünün açılışı sonrasında Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel basınla bir sohbet toplantısı düzenledi.

Çalışma henüz ham düzeyde
Türk malı otomobil konusunda Rahmi Koçun ardından söz alan Mustafa Koç şunları söyledi:
Gururla belirtmek isterim ki, Türkiyede otomotiv sektörü yan ve ana sanayii ile çok güçlü. Bunda yabancı ortaklarımızın teknoloji transferinin de payı büyük. Özellikle ticari araçta önemli ihracatçı konumundayız. Türk malı otomobil konusunu biz de inceliyoruz. Bu, önemli bir yatırım kararıdır ve birden fazla tarafın işin içine girmesi gerekir. Ancak, bir marka üretip bunu dünyaya satmak kolay değil. Bu işin püf noktası ölçektir. Ölçek oluşmadığı sürece bu üretimin sübvansiyonsuz gerçekleşmesi çok zor. 1 - 2 milyon otomobili üretip, dünyaya satmaya kalkmayı düşünürsek bayi, servis teşkilatını düşünmek gerekir. Dünyadaki örneklere de bakılırsa sıfırdan yeni bir markayı devlet sübvansiyonu olmadan ayakta tutmak zor.
Başbakan Tayyip Erdoğana Türk Traktörün 600 bininci traktörünün indirilme töreninde ortakları Fiat ile Türk malı otomobil üzerinde çalıştıklarını söylediğini de hatırlatan Mustafa Koç, Ancak, bu çalışma henüz çok ham düzeyde dedi.

Camialtı Tersanesinin yerine 150 milyon dolarlık müze yapalım
Mustafa Koç bir süredir Sadberk Hanım Müzesini daha büyük bir yere taşımanın yollarını aradıklarını açıkladı.
Sadberk Hanım Müzesinin 2 bin metrekare olduğu bilgisini veren Koç, Aslında başlangıcı aile müzesi gibiydi ama biz daha farklı şeyler yapmak istiyoruz dedi.

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, en az 40 bin metrekarelik bir yer arandığını belirterek şunları söyledi:
Bizim için ideal yerlerden biri Camialtı Tersanesinden boşalan alandı. Uzun süredir ilgileniyoruz ama bir sonuç alamadık. Yeni müze projesi için Kanadalı bir uzman şirketle çalışıyoruz. İstanbula geldiklerinde Camialtı Tersanesine götürdüm. Burası dünyanın en güzel müzelerinden biri olabilir dediler. Öncelikle Sadberk Hanım Müzesini büyütmek istiyoruz. Ayrıca, yanına bir de çağdaş sanatlar müzesi de düşünüyoruz.

Mustafa Koç, Camialtı Tersanesinin yerini istediğinizde ne yanıt aldınız sorusuna Çok taraflı bir iş. İşin içinde askerler var. Farklı bakanlıklar ve belediye var derken Rahmi Koç, pratik çözüm yoluna işaret ederek şunu söyledi:

Başbakan olur verse...
Aslında Sayın Başbakan bir olur verse iş çözülür. Hem orayı bedava falan istemiyoruz. Uzun vadeli kiralama yapabilirler veya satabilirler. Elbette ihale açılır. Biz de ihaleye girip almak isteriz. Haliçteki Rahmi Koç Müzesi de yeterli gelmiyor. Genişlemek istiyoruz ama yer alamıyoruz.

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Camialtı Tersanesinin yerinin alınması dufrumunda müze için ne kadar yatırım yapmayı düşünüyorsunuz sorusuna ise, 100 - 150 milyon dolarlık bir proje öngörüyoruz yanıtını verdi. Ardından Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arselin daha büyük bir müze özlemine değinen Erdal Yıldırım şunları söyledi:
İstanbulda bakmadığım, ilgilenmediğim yer kalmadı. Bir bölümünde görüşmelere Semahat Hanımla birlikte gittik. Her görüşmeden çıktığında, Sevgiciğim (kardeşi Sevgi Gönül) göçüp gitti, şu müzeyi büyütemedik diye iç geçiriyor.

Unicredit hisse satacak olsa önce bize söyler
Mustafa Koç, toplantıda Yapı Kredi Bankasındaki İtalyan ortakları Unicreditin Türkiyeden çıkabileceğine ilişkin yorumlara da değinerek şunları söyledi: Unicredit konusunda herkes bir şey söylüyor. Bize, Unicredit, Yapı Kredideki hisselerini satacak, aracı olalım diyenler bile oluyor. Unicredit CEOsu Federico Ghizzoni benim kadim dostumdur. Ayrıca ortaklık ilişkimiz gayet iyi. Hisselerini satacak olsalar önce bize bilgi verirler. Şu anda hisse satışı olayı kesinlikle söz konusu değil. Hem şu anda kârlarının büyük kısmı Türkiyeden, Yapı Krediden sağlanıyor. Çok çaresiz kalmazlarsa böyle bir varlığı satmak istemezler.
Bu arada Rahmi Koç bir saptama yaparak, Böyle durumlarda karar vermek zordur. Yani, iyi kâr ettiğiniz bir varlık, diğer taraftan da iyi fiyata satabileceğiniz bir değerinizdir. Burada da böyle bir durum var dedi.

Mustafa Koç, Unicreditin Yapı Kredideki hisselerini satma kararı alması durumunda almak isteyip istemeyeceklerine yönelik soru karşısında ise şunu söyledi: Buna şu anda yanıt vermek istemem. Yanlış anlamalara yol açabilir.

Dolar tansiyona benzer, inişi çıkışı sıkıntılı
Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, vakfın 1.2 milyar dolarlık varlığıyla Avrupada ilk 10 - 15 arasına, ABD ölçeğinde ise ilk 50ye girdiği bilgisini verdi. Yıldırım, Koç Holdingin hisselerinin yüzde 7.2si vakfımıza ait. Ayrıca grup şirketlerinde aktarılan kaynak da var. Vakfın varlıklarının değeri bir ara 1.8 milyar dolara kadar çıktı. Doların değer kazanmasıyla bu rakam küçüldü dedi. Rahmi Koç ise, bu durumla ilgili olarak şu yorumda bulundu:
Vakfın varlıkları ekonomiye ve şirketlerimizin durumunun iyi olmasına bağlı. Dolar tansiyona benziyor. İnişi de yükselişi de sıkıntı yaratabiliyor.
Milliyet


Geri Dön