Kök Menkul Adabank'a talip
Adabank'a en yüksek teklif Sinpaş'ın şirketlerinden Kök Menkul'den geldi.
TMSF'nin Uzan Grubu'nun borçlarına karşılık devraldığı ve satışa çıkardığı Adabank'a en yüksek teklif Sinpaş'ın şirketlerinden Kök Menkul'den geldi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Uzan Grubu'nun borçları karşılığında devraldığı Adabank'ın yüzde 99.9 oranındaki hisselerini, 55 milyon dolar muhammen bedel üzerinden yeniden satışa çıkardığı ihalede en yüksek teklif Sinpaş Grubu şirketlerinden Kök Menkul'den geldi. Sinpaş Grubu'nun yüzde 36 pay sahibi olduğu Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım ihalede Adabank için 57.1 milyon dolar teklif verdi.
TMSF'nin İstanbul'daki merkezinde düzenlenen ihalede, Torunlar Gıda ile Kök Menkul yarıştı. İhalenin kapalı zarf aşamasında Torunlar Gıda, 51 milyon dolar Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım Tic. A.Ş ise 55.1 milyon dolarlık teklif verdi. İhalede, kapalı zarf tekliflerinin açıklanmasının ardından açık artırmaya geçildi.
Onay beklenecek
100 bin dolarlık pay aralıklarıyla giden açık artırmada en yüksek teklifi 57 milyon 100 bin dolar ile Kök Menkul ve Gayrimenkul verdi. İhale, bundan sonraki süreçte 57.1 milyon dolarlık teklifin BDDK incelemesinin ardından Fon Kurulunun onayı ile sonuçlandırılacak.
Sinpaş Grubu şirketlerinden Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, ihalenin ardından yaptığı açıklamada, "Bankacılık sektörüne ilgi duyuyorduk. Bankacılık oldukça itibarlı bir sektör. Konut finansmanı için bir banka fena olmaz dedik.
`Büyük bir grubuz'
İhalede en yüksek teklifi verdik. Ama sürecin tamamlanması için Fon Kurulu ve BDDK'nın onayları gerekiyor. Bir şey söylemek için erken" dedi.
Çelik, bankacılık sektörünü tercih etme nedenlerinin sorulması üzerine, Sinpaş Grubu'nun çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiğini ifade ederek, "Bu kadar büyük bir grubun bir de finansman sektöründe bulunmasını arzu ettik. O nedenle buradayız" diye konuştu.
Kuveytli'ye satışına onay çıkmamıştı
Uzan Grubu'na ait İmarbank'ın Temmuz 2003'te bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılarak TMSF'ye devredilmesinin ardından borçlarının tahsili için Şubat 2004'te gruba ait medya ve çimento şirketleri, Telsim ile Adabank da dahil olmak üzere toplam 219 şirketin yönetim ve denetimine el konulmuştu. BDDK daha önce Adabank'ın 45.1 milyon YTL karşılığında Kuveytli The International Investor Company Grubu'na satışına onay vermemişti.
1984 yılında faaliyete başlayan Adabank'a 25 Temmuz 2003'te yeni bir yönetim kurulu atandı. Bankanın, yüzde 9.5 hisse ile Rumeli Hayat Sigortası A.Ş'ye iştirakliği, yüzde 98.8 hisse ile Ada Menkul Değerler A.Ş'de bağlı ortaklığı bulunuyor. Kemal Uzan'ın yüzde 39.51, Melahat Uzan'ın yüzde 2.13 ve Cem Cengiz Uzan'ın yüzde 30.60 oranındaki hissesinin kâr payı hariç ortaklık hakları Fon tarafından kullanılıyor. Adabank, merkez şubesi ve 65 çalışanı ile bankacılık faaliyetlerini sürdürüyor.