Genel

Kolon kesenlere hapis cezası geliyor!

Geçen dönem kadük olan 'yapı denetimi' yasa tasarısı KHK şeklinde yeniden düzenlendi. Buna göre, kolon kesenler hapis cezasına çarptırılacak. Çürük binayı yapan müteahhit kadar ruhsat veren belediye de sorumlu tutulacak

Apartman sakinlerine 'hisseli' tapu verilecek...

Hükümet, Van depreminin ardından İmar, Kat Mülkiyeti Yasa tasarısı, Yapı Denetimi Kanunu, Belediye Kanunu, Tapu Kanunu, Kentsel Dönüşüm Yasası'nda değişiklik için düğmeye bastı. Buna göre, çürük binayı yapan müteahhidin yanı sıra, buna onay veren yapı denetim şirketi ile ruhsatı veren belediye de sorumlu olacak. Binanın kolonunu kesenler para değil hapis cezası alacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümü hızlandırmak için belediye ve TOKİ'ye verilen yetkiyi, özel sektöre de tanıyacak. Öngörülen düzenlemeler şöyle:

TAPU TÜRÜ DEĞİŞTİRİLECEK

- İmar Yasası değişecek. Binanın taşıyıcı sistemini ilgilendiren kolonları kesen müteahhit ve sorumlular para cezası değil hapis cezası alacak.

-Belediye Yasası değiştirilerek, çürük binalara ruhsat veren belediye görevlileri hapisle yargılanacak.

- Tapu, Kat Mülkiyeti ve Medeni Kanunlar değiştirilecek. Müstakil binalar ile apartman dairelerine verilen tapu ayrıştırılacak. Apartmanlar için 'hisseli mülk tapusu' tipinde yeni bir tapu verilecek. Mevcut Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bir binanın bakımı, onarımı ve kat ilavesi için daire sahiplerinin oybirliğiyle karar alması gerekiyor. Tek bir daire sahibinin itirazı halinde tüm apartman sakinleri mağdur olabiliyor. Yeni düzenlemeyle getirilecek 'hisseli mülk tapusu' hisse sahiplerinin yüzde 70'nin oyuyla karar alınmasını sağlayacak.

Yapı denetimi sil baştan

Hükümetin parlamentoya ilk getireceği düzenleme ise yeni Yapı Denetim Kanunu olacak. Geçen yıl TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen, ancak seçim nedeniyle kadük olan tasarıyı geri çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanun Hükmünde Kararname şeklinde yeniden düzenledi. Yeni taslakta, kamu kurumlarının denetimi de gündeme geldi. Para cezalarının ağırlaştırıldığı düzenlemede şu değişiklikler öngörüldü:

- Yapı denetim şirketlerinin adı 'teknik müşavirlik kuruluşu' olarak değiştiriliyor. Bu kuruluşun ortaklarının tamamı mimar, mühendis, şehir ve bölge plancısı olacak.

TEMİNAT VERİLECEK

- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, kendi personeli tarafından değil teknik müşavirlik kuruluşlarından hizmet satın alınarak denetlenecek. Teknik müşavirlik hizmetleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetki verdiği şirketlerce yapılacak.

- Yapı denetim şirketleri, binalarda projenin yanı sıra etüdleri de inceleyecek.

- Yapı malzemelerini incelemek için gönderilecek laboratuvarlarla müteahhit, şantiye şefi, alt yüklenici ve yapı malzemesi üreticisinin ticari ilintisi olmayacak.

- Teknik müşavirlik kuruluşları, denetim sırasından ortaya çıkabilecek hasar nedineyle -iş bittikten sonra iade edilmek üzere- hizmet bedelinin yüzde 10'u kadar teminat verecek.

Geçen dönem kadük olan 'yapı denetimi' yasa tasarısı KHK şeklinde yeniden düzenlendi. Buna göre, kolon kesenler hapis cezasına çarptırılacak. Çürük binayı yapan müteahhit kadar ruhsat veren belediye de sorumlu tutulacak. Apartman sakinlerine 'hisseli' tapu verilecek.

Ebru Toktar Çekiç / AKŞAM