Sektörel

Yapı denetiminde fırsatçılık yapan denetçilere 3 yıl hapis cezası geliyor!

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapı denetimi konusunda da yenilikçi adımlar da atılıyor. Yapı denetimi konusunda fırsatçı denetçilere 6 ay ile 3 sene arasında hapis cezası verileceği belirtilirken, laboratuvara da ceza kesileceği kaydedildi.

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen Kahramanmaraş depremleri sonrasında yapı denetimi konusunda da yenilikçi adımlar da atılıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre yapı denetimi konusunda fırsatçılık yapan ve kentsel dönüşüm süreçlerinde de hızlı bir biçimde yapı denetimi yaparak, inşaatlara yapı denetim onayı veren denetçilere 6 ay ila 3 sene arasında hapis cezası verileceği belirtildi. Ayrıca bunun dışında yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyidelerden bir ya da  birden çok ceza verilmesi gerekmesi durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı 50 bin TL’den az olmayacak.

LABORATUVARLARA DA CEZA KESİLECEK

Yeni Şafak’tan Uğur Duyan imzalı habere göre çalışmalarına hız kesmeden devam eden  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aynı zamanda laboratuvar kuruluşuna da idari para cezası kesebilecek. Görevini kötüye kullanan yapı denetim şirketlerinin ortakları, yöneticileri, mimar ve mühendisleri ve diğer teknik personeliyle laboratuvar görevlileri 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

DENETİM ÜCRETLERİNDE ARTIŞ YAPILDI

Verilen bilgilere göre yapı denetiminde denetimci firmaların 201 metrekare ile 500 metrekare arasında kalan işlerde alacakları ücret yüzde 1.5'ten yüzde 3.5'e yükseltildi. Denetim firmalar, 500 metrekareye kadar olan işleri maliyeti nedeniyle reddediyordu. Söz konusu bu hüküm, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA YENİ YETKİLER


Söz konusu bu Kanunla, ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bazı yeni görev ve yetkiler de verildi. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre bu kapsamda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında kalan bölgelerde yapılan her tür ve ölçekteki plan, arazi ve arsa düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylamak da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görev ve yetkileri arasında sayıldı.

 

Boğaz'ın altın köşkü 455 milyon TL'ye satılıyor!

2B arazilerindeki satış sorunları Meclis gündeminde! 

Villeaf Villaları yüzde 50 peşinatla! Teslimler Mart 2025'te!