08 / 05 / 2024

Komşunun kirası düşükse ev sahibi indirim yapacak

Komşunun kirası düşükse ev sahibi indirim yapacak

Yargıtay kira bedellerinin artırılması için çevredeki fiyatlara bakılmasını hükme bağladı. Emlakçılar Odası Başkanı Ateş, 'Emsal ile kira bedeli düşürülebilir' dedi



Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 'kiralara zam yapılmayacak' kararı, kiracıları sevindirdi. Krizle birlikte ev ve işyeri kira fiyatları düşerken, ev sahipleri de mevcut kiracılarına zam yapamayacak. Aksine kiracı, emsal evlerdeki düşük kiraları göstererek, ev sahibinden kirasında indirim isteyebilecek. İstanbul Umum Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, ev sahiplerinin şimdiye kadar hep kazandığını belirterek, Yargıtay'ın kararını çok olumlu bulduklarını söyledi. Ekonomik istikrarsızlık sürdüğü sürecede kiralara zam yapılamayacağını vurgulayan Ateş, "Ev sahiplerinin kolu kanadı kırıldı" dedi. Ateş, karara uyulmak zorunda olunduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Yasaya uyulsun diye, üyelerimizle görüşüyoruz. Ev sahiplerini ikaz ediyoruz. Zaten ev sahiplerinin yaptırım gücü ellerinden alındı. Kiracılar zam yapmadıklarında, kapı dışarı edilemeyecek. Ev sahibi, zam için dava açamayacak."

YARGI KİRACININ YANINDA
Kiralardaki düşüş eğiliminin devam ettiğini vurgulayan Ateş, kiracının yandaki komşunun düşük kirasını göstererek kirasında indirim de isteyebileceğini ifade etti. Ateş, "Kiracı yandaki komşusunun düşük kirasını örnek göstererek, ev sahibine dava da açabilir. Burada da mahkemeler mal sahibini korumayacaktır. Kiracı açtığı davayı kazanır" dedi.

YARGITAY'IN KARARI NEYDİ
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararında, "Çevrede oluşan kira paralarının genel fiyat artışları kadar artmadığı yahut kira paralarında bir düşüş saptandığı takdirde, kira parasının artırılma isteği reddedilmeli" demişti.
Takvim


Geri Dön