Konak'ta kentsel dönüşümde sürdürülebilir enerji ve çevre ön planda!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, dünyanın en büyük çevreci girişimlerinden olan “Başkanlar Sözleşmesi”ni imzaladı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentsel dönüşümde sürdürülebilir çözümlere öncelik verdiklerine de vurgu yaptı.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, dünyanın en büyük çevreci girişimlerinden olan “Başkanlar Sözleşmesi”ni imzaladı.
İz Gazete'de yer alan habere göre; Başkan Batur, “Yaptığımız her çalışmada, tasarladığımız her projede iklim değişikliği ile ortaya çıkan sorunlar için gerçekleştireceğimiz önlemler bizim önceliğimiz. Artık kaybedecek vaktimiz yok. Bizim amacımız, bugün doğa için, çevre için attığımız adımlar ile gelecek nesillere yaşanabilir, sürdürülebilir bir çevre ve kentler bırakmak” diye konuştu.
Avrupa Komisyonu’nca 2008'de yürürlüğe alınan ve küresel çapta 7.755 yerel yönetimin imza atarak taraf olduğu sözleşme kapsamında Konak Belediyesi, iki yıl içinde “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı düzenleyecek. Bu plan doğrultusunda kentteki karbon salınımını 2030'a kadar yüzde 40 oranında azaltılacağına dikkat çeken Başkan Batur, kentsel dönüşümde de “sürdürülebilir enerji ve çevre” dediklerini vurguladı. Başkan Batur, “Biz kendimize ve kentlimize güveniyoruz. Sürdürülebilir enerji ve iklim için küresel ölçekteki bu sözleşmeye attığımız imza kentimize, Konak halkına hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümde doğa dostu çözümler
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs salgınının etkileri yaşanırken İzmir’in büyük bir deprem felaketi meydana geldiği, hemen sonrasında ise sel ve hortum afetleri ile mücadele ettiğini dile getirdi. “Küresel iklim değişikliğinin etkilerini artık çok yakından görüyoruz, yaşıyoruz. Kaybedecek vaktimiz yok, gelecek nesiller için elimizi taşın altına koyacağız” diyen Başkan Batur, kentsel dönüşümde sürdürülebilir çözümlere öncelik verdiklerine de vurgu yaptı. Beştepeler kentsel dönüşümünde daha hızlı ve kolay ulaşımı sağlayacak olan ve aynı zamanda karbon salınımını azaltmak amacıyla doğa dostu füniküler sistem çözümü getirdiklerini belirten Başkan Batur şunları kaydetti:
“Deprem, sel ve hortum afetlerini peş peşe yaşadık. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha çok hissediyoruz. Artık taşın altına elimizi koyma zamanı geldi de geçiyor, kaybedecek vaktimiz yok. Bizim başından beri ‘kentsel dönüşüm’ deme nedenlerimiz arasında iklim değişikliği etkileri ilk sıralarda. Teknik konuları yeniden konuşmak, altyapı düzenlemelerini güncellemek, sürdürülebilir çözümler üretmek şart. Bizim amacımız, bugün doğa için, çevre için attığımız adımlar ile gelecek nesillere yaşanabilir, sürdürülebilir bir çevre ve kentler bırakmak. Gültepe planları parselasyon aşamasında, Beştepeler planlarımız hazır. Bu arada Gürçeşme planlarını hazırlıyoruz, sonra da Hilal’den Mersinli’ye kadar olan bölgenin planlarını hazırlayacağız. Bu planlarda sürdürülebilir çevre ve doğa dostu çözümlere de öncelik veriyoruz. Mesela Beştepeler bölgesi kentsel dönüşümünde, planları hazırlarken bölgedeki üç mahalle arasındaki ulaşımı sağlamak için karşılıklı ağırlıkların etkileşimi ile çalışan, doğa dostu füniküler sistemi tercih ettik. Bu tür doğa dosta çözümleri kentsel dönüşüm planlarımızın tamamında uyguluyor, yeşil alan miktarını ise önemli ölçüde artırıyoruz.”