03 / 05 / 2024

Kongre binaları milli saraylara devredildi!

Kongre binaları milli saraylara devredildi!

Mehmet Ali şžahin: 'Amacımız, Meclisimizin ve Cumhuriyetimizin hangi şartlar altında kurulduğunu en iyi şekilde yansıtan bu tarihi binaları, gelecek kuşaklara aktarabilmektir' dedi



 Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali şžahin, Erzurum ve Sivas kongrelerinin, Cumhuriyete giden yolda iki önemli köşe taşı olduğunu belirterek, 'Amacımız, Meclisimizin ve Cumhuriyetimizin hangi şartlar altında kurulduğunu en iyi şekilde yansıtan bu tarihi binaları, gelecek kuşaklara aktarabilmektir' dedi. Erzurum Kongresi binası ile Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasının, valiliklerden TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına devri nedeniyle TBMM"de protokol imzalandı.

İmza töreninde konuşan şžahin, Erzurum ve Sivas kongrelerinin, bağımsızlık mücadelesine damgasını vuran, milletin önünde yeni ufuklar açan iki tarihi toplantı olduğunu kaydetti. şžahin, Samsun"dan başlayan bağımsızlık yürüyüşü ve heyecanının, Erzurum ve Sivas kongreleriyle tüm yurdu sardığını, Ankara"da Meclisi açtığını, Kurtuluş Savaşı"nı gerçekleştirdiğini ve Cumhuriyeti kurduğunu vurguladı.

'Erzurum ve Sivas kongreleri, Cumhuriyete giden yolda iki önemli köşe taşıdır' diyen şžahin, şunları söyledi: 'Bu kongrelerde aziz Atatürk"ün önderliğinde kahramanlarımız, tüm dünyaya şu gerçekleri haykırmışlardır; "Milli sınırlar içerisinde vatan bölünmez bir bütündür, asla parçalanamaz. Her türlü yabancı işgal ve müdahaleye karşı, millet topyekun kendisini savunacak ve direnecektir. Milli iradeyi hakim kılmak temel esastır. Manda ve himaye asla kabul edilemez". İşte yüce Meclisimiz açıldığında, onun altında Erzurum ve Sivas"ta toplanan o kahramanların bağımsızlık inancı ve kararlılığı vardır.'

-'İLHAM ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ'-
Milletin tarihi yolculuğunda bu kadar önemli bir yere sahip Erzurum ve Sivas kongre binalarının geçen yıllarda içinde oldukça yıprandığını ve kapsamlı bir restorasyona ve bakıma ihtiyaç duyduğunu belirten şžahin, devir işleminin ardından, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve söz konusu illerin valiliklerinin işbirliğiyle binaların restorasyon ve bakımının yapılacağını bildirdi.

Milli Sarayla Daire Başkanlığının, milletin emaneti olan iki kongre binasına sahip çıkacağını belirten şžahin, şöyle devam etti: 'Bizim Meclis olarak en büyük amacımız, Meclisimizin ve Cumhuriyetimizin hangi şartlar altında kurulduğunu en iyi şekilde yansıtan bu tarihi binaları, gelecek kuşaklara aktarabilmek ve bu binaların içinde yaşananları, verilen özgürlük mücadelesinin büyüklüğünü, milletimizin hafızalarında canlı tutabilmektir.

Bu, canları pahasına bağımsızlığımızı ve bu vatanı bizlere bırakan kahramanlarımıza karşı bizim tarihi sorumluluğumuzdur. O kahramanların kurduğu Meclisin bugünkü temsilcileri olarak Erzurum ve Sivas kongrelerinden ilham ve güç almaya her zaman devam edeceğiz.'

şžahin"in konuşmasının ardından kongre binalarının devrine ilişkin protokoller imzalandı. İmza törenine, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve Sivas Valisi Ali Kolat ile TBMM İdare Amiri ve AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti Sivas Milletvekili Osman Kılıç, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile AK Parti Erzurum milletvekilleri Muzaffer Gülyurt ve Muhyettin Aksak katıldı.

Bu arada, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas Kongresi"nin yapıldığı gün olan 4 Eylül"ün, ulusal bayram ilan edilmesi için hazırladığı kanun teklifine şžahin"den destek istedi. Buna karşılık, 'şžimdi Erzurum"da isteyecek aynı şeyi' diyen şžahin, teklifin takdir edilecek bir öneri sunduğunu, ancak bu kararın Genel Kurulun yetkisinde bulunduğunu, kendisinin de bu konuda oy hakkının olmadığını ifade etti.

-ERZURUM KONGRE BİNASI-
Kongre Caddesi"nde bulunan bina, 19. Yüzyıl sonlarında yapıldı. 23 Temmuz Kongre Salonu"nun bulunduğu (Atatürk Yapı Meslek Lisesi) binası daha sonra Fen Lisesi, 1998 tarihinden itibaren ise Güzel Sanatlar Lisesi olarak hizmet veriyor.

Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında, İdadi Mektebi (Lisesi) olarak hizmet veren bu binanın birinci katındaki bir salonda toplandı. 1925 yılında geçirdiği yangında binanın tüm ahşap bölümleri yandı. Yangınından sonra onarılan bina, Yapı Sanat Mektebi olarak hizmete açıldı. Binanın ikinci katında bulunan salon ve salona açılan iki oda, Kongre Müzesi olarak kullanılıyor. Atatürk"ün başkanlığında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi ile Cumhuriyet"in temelleri bu binada atıldı ve TBMM"ye giden yol bu kongreyle aralandı.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel müze statüsünde bulunan bu salonda kongre üyelerinin fotoğrafları, özgeçmişleri, o dönemden kalma sıralar ve benzeri kongre belgeleri sergileniyor.

-SİVAS KONGRE BİNASI-
Dönemin Sivas Valisi Memduh Paşa tarafından 1892"de yaptırılan bina, 19. yüzyıl Geç Osmanlı dönemi sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Sivas Kongresi"nin 4-12 Eylül 1919 tarihleri arasında burada toplanmasıyla tarihsel bir kimlik kazanan ve ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı tarihi yapı, günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.

Milli mücadele yıllarında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 'Milli Mücadele Karargahı' olarak kullanılan binada o yıllara dair izler günümüze taşınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Osmanlı Devleti"nin son dönemlerine ait izleri de bünyesinde barındırıyor. Milli mücadele döneminde Atatürk"ün 'Cumhuriyet"in temelini burada attık' sözünü söylediği müzede, Atatürk"e ait çalışma ve dinlenme odası ile tarihi kongre salonu, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor.
A.A


Geri Dön