Sektörel

Konkordato başvuruları 2024'ün ilk 6 ayında geçen yılın tamamındaki sayıyı aştı! İlk sırada inşaat sektörü var!

Konkordato başvurularında yaşanan artış henüz 2024 yılının ilk altı ayında geçen senenin tamamındaki sayıyı geçti. Finansman zorluğu yaşayan sektörlerin başında inşaat ve tekstil sektörleri geliyor.

Enflasyonla mücadeleyle uygulanan sıkı para politikasının firmalar üzerinde etkileri de yavaş yavaş görülmeye başlandı. Sürekli olarak yükseliş gösteren kredi faizleri ile büyümenin yavaşladığı ekonomik ortamda şirketlerin ödeme güçlükleri giderek daha da derinleşiyor. Bankacılık sektörünün canlı kredi şeklinde sınıflandırdığı ödemesi 30-90 gün geciken kredilerin yer aldığı yakın izlemedeki krediler, 2024 yılının Mart ayı itibarıyla önceki seneye göre yüzde 48 artış göstererek, 993 milyar Türk Lirası'na yükseldi. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk imzalı habere göre Nakit akışı problemleri ve ekonomik dalgalanmalar pek çok firmayı da zor durumda bırakıyor. Finansmanda yaşanan erişim sorunu konkordato başvurularını son senelerin en yüksek seviyelerine çıkardı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre konkordato sayısı senenin ilk 6 ayında 605’e çıkarken bu süreçte 48 firma iflas kararı açıkladı.

Konkordatotakipcom verilerine göre konkordato ilanında ilk sırada inşaat sektörü bulunuyor. Özellikle kredi faizlerinin yükselmesi sektörde ciddi bir nakit akışı sıkıntısına neden oluyor. Paylaşılan detaylara göre inşaat sektörünü sırasıyla tekstil, akaryakıt, mobilya ve giyim sektörü izliyor.

GEÇEN SENEYİ ŞİMDiDEN AŞTI

Söz konusu verilere göre, inşaat 396 konkordato kararı ile en riskli sektör şeklinde dikkat çekerken, tekstil ve konfeksiyonda toplam konkordato sayısı 204’e ulaştı. 3. sırada 74 konkordato ile akaryakıt gelirken, giyim sektörü de 72 konkordatoyla dikkat çekiyor. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre en çok konkordato alan şirketlerin bulunduğu kentler de İstanbul, Ankara ve Bursa şeklinde sıralanıyor. Geçtiğimiz sene kapanan şirketlerin sayısı neredeyse 27 bine ulaşırken, iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmamak isteyen firmalar, konkordato çözümüne yöneliyor.  Konkordatotakipcom'un Basın İlan Kurumu verilerinden derlemiş olduğu bilgilere göre, senenin ilk 6 ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 605, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı da 245 şeklinde oldu. Geçen senenin tamamında toplamda 519 konkordato kararı alınırken, bu senenin sonunda bu sayının ikiye katlayabileceği kaydediliyor. 

Altın fiyatlarında peş peşe deprem! İşte son dakika gram, tam, yarım, çeyrek altın fiyatları 14 Temmuz 2024!

Konut kredisi faizlerinde son dakika! 2 milyon TL'nin güncel taksitleri ne kadar oldu? 

Merkez Bankası açıkladı. Yüzde 43... Cebinde dolar TL olan için deprem