Kontratı biten kiracı çıkarılır mı? Kiracı emlakçıya ev göstermek zorunda mı?
Kira kontratları mülk sahibi ile kiralayan kişiler arasında yapılmaktadır. Peki bu kontrata dair kim ne kadar bilgiye sahip? İşte detaylar!Aksi bir durumda kiranın elden ödendiğini ispatlamak kiracı açısından zor olabilir
EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?
Kira bedelinin elden ödenmesi kiracı için olumsuz sonuç meydana getirir mi? sorusunun yanıtı kira ödemesinin banka ya da PTT vasıtasıyla gerçekleştirilmesi, kiracı ve ev sahibi arasında olası bir uyuşmazlık halinde kiracının ödeme yaptığını kanıtlaması açısından kiracının lehine bir durum olacaktır. Aksi bir durumda kiranın elden ödendiğini ispatlamak kiracı açısından zor olabilir.
Peki “Kontratı biten kiracı çıkarılır mı? Kiracı emlakçıya ev göstermek zorunda mı?” İşte kiracı ve ev sahiplerinim merakla sorduğu bu ve benzeri soruların yanıtları…
KONTRATI BİTEN KİRACI ÇIKARILIR MI?
Belirsiz süreli kira kontratlarında her bir 6 ay iptal dönemidir. 6 aylık sürenin sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi yani iptali için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekmektedir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi boşaltmamış, tahliye etmemiş ise tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içinde açılması gerekir.
KİRACI EMLAKÇIYA EVİ GÖSTERMEK ZORUNDA MI?
Kiracı evi göstermek isteyenlere gezdirmek zorundadır. Borçlar kanununa göre; “Kiracı, bakım, satış veyahut sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin yani mülk sahibinin ve onun belirlediği üçüncü bir kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.
ELDEN VERİLEN KİRA NASIL İSPATLANIR?
Konut maliki ve kiracı arasında meydana gelen bir anlaşmazlık durumunda mahkeme önünde elden ödenen kiraların ispatı kiracıya düşer. Bunun için de kiracılar mutlaka elden ödeme karşılığında bir makbuz isteyip, almalıdır. Esas olan kiracının kira ödemelerini yaptığına dair yazılı delil sunmasıdır.
KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?
Kirasını düzenli ödeyen kiracı tahliye ettirilebilir mi? Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren kişi yani mülk sahibi, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Bu davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da bakmak ile yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacından dolayı kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.