07 / 05 / 2024

Konut açığının çaresi çatı arasında saklı!

Konut açığının çaresi çatı arasında saklı!

Çatı Sanayi ve İşadamları Derneği ÇATIDER Başkanı M. Nazım Yavuz, atıl durumda kalan çatıların kullanıma açılmasının konut sayısını artıracağını söyledi. Gerekli düzenlemenin yapılması ile çatı katlarının konut olarak kullanılabileceğini ifade etti.




ÇATIDER Başkanı M.Nazım Yavuz, inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan hareketliliğe rağmen Konut açığı sorunun devam ettiğini belirterek, atıl durumda bulunan çatıların kullanıma açılmasıyla her binada konut sayısının artacağını söyledi. İnşaat sektörü ile ilgili açıklama yapan Yavuz, Türkiye'de inşaat sektörünün son yıllarda etkileyici biı- büyüme performansı gösterdiğini, buna rağmen konut açığı sorununun varlığını sürdürdüğünü hatırlattı. Yavuz, birçok ülkede etkin şekilde kullanılan çatı katırım Türkiye'de atıl durumda tutulduğunu belirterek, gerekli düzenlemenin yapılması ile çatı katlarının konut olarak kullanılabileceğini söyledi. 


Kullanıma açılmalı Türkiye'nin 10'uncu Kalkınma Planı'na göre şehirleşme, nüfus artışı, yenileme ve afetten kaynaklanan konut ihtiyacının 2014-2018 döneminde 4.1 milyon olarak öngörüldüğünü belirten Yavuz, kentsel dönüşüm sürecinde çatı aralarının da kullanıma açılması gerektiğini vurguladı. Yavuz şöyle konuştu: 'Türkiye'de çatılar kullanümayan ya da eşyalamı depolandığı alanlar olarak görülüyor. Bunun en büyük nedeni mevzuat gereği çatılarda kullanıma uygun eğimin sağlanamaması. Türkiye'deki çatılarda genelde yüzde 33 eğim var. 

İstanbul, Kocaeli, Konya gibi illerde eğim yüzde 45'e, Aksaray, Ankara, Denizli gibi illerde yüzde 40'a çıktı. Bazı büyiikşehn* belediyeleri bu eğimin yüzde 45 olması yolunda çalışmalar yaptı. 

Konunun kamunun ve yerel yönetimlerin gündemine alınması ve M.Nazım bu alanların kullanıma açüması gerekiyor." Avrupa'da teşvik var Avrupa'da çatıların otopark, havuz, bahçe, sosyal tesis gibi pek çok farklı şekilde değerlendirildiğini belirten Yavuz, "Avrupa'da çatı katları ayrı bit' kat, ayrı bü' daire olarak satılıyor, bizde ise çatı katı yasal olarak ancak en üst kat ile bağlantılı olarak kullanılabiliyor. Yani ayrı bü' yaşam sılam olarak görülmüyor. Almanya'da biı- konuta, çatısından veya bodrumundan ayrı giriş yaptığınız da, ileride bu ayrı büolarak değerlendirilebilir düşüncesiyle devlet bu projelere faiz inYavuz dirimi uyguluyor. Bu da konut ihtiyacının karşılanmasında büyük fayda sağlıyor" dedi. Türkiye'nin çatı aralarını göz ardı edebilecek kadar zengin olmadığının altım çizen Yavuz şöyle devam etti: "Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayınlanan Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde bü' yenilik yapılarak 'Çatı eğimleri, kullanılacak çatı malzemesi ile yörenin mimari özelliği ve iklim şartlan dikkate alınarak ilgili idarenin tasvibi ile tayin edilir' maddesi ilave edildi. Ancak çatının eğiminin tek başma artırılması, çatı aralarının bağımsız bölüm olarak kullamlamamasına neden oluyor. Kullanılmak istendiğinde altındaki kat ile bağlantılı olması şartı çatı aralarının verimli olarak kullanılmasını engelliyor. Bu maddenin Avrupa'daki örneklere bakılarak yeniden ele alınması gerekiyor." 


Yeni Asır


Geri Dön