Sektörel

Konut alımında trendler değişti!

Artık konutların her bir köşesi için ‘nasıl daha işlevsel hale getirilebilir diye düşünüyoruz. Açıkçası estetik kaygılar ikinci planda kaldı. Konut alımında trendler değişti. Peki artık konut alınırken nelere dikkat ediliyor?

Artık konutların her bir köşesi için ‘nasıl daha işlevsel hale getirilebilir diye düşünüyoruz. Açıkçası estetik kaygılar ikinci planda kaldı. İşlevsellikle bir araya gelen estetik ve konfora ise paha biçilemiyor.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Hafele Türkiye ve Bölgesi’nin İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, hem yeni dönemin gereksinimleriyle şekillenen trendleriyle, hem de konut içlerinde yapan düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

"Kovid-19 pandemisi süreci boyunca çalışma hayatımızla da birleşen konutlarda geçirdiğimiz zaman arttıkça bu alanlardan olan beklentilerimiz de yükseldi” diye konuşan Hilmi Uytun, gözlemlerine göre, temel motivasyonun estetik kaygılar değil, daha işlevsel ve konforlu bir yaşam alanında olmak olduğuna dikkat çekiyor. Uytun, “Örneğin bir mutfakta tezgah ya da yemek masası alanı yoksa dolap içerisinden çekilebilen ek tezgah ya da masalar yerleştiriyoruz. Mutfaklarda eviye altı ya da kör köşeler kiler ve çekmece sistemleri sayesinde kullanışlı alanlara dönüşüyor. Bir giyinme alanında üst dolapların daha verimli kullanılabilmesi için çekilebilen asansörlü askılar kullanıyoruz, daha düzenli ve kolay ulaşılabilir olması için ise kravatlık, kemerlik ve çorapların ayrışmasını sağlayan organizasyon sistemleri sunuyoruz. Banyo kapısının daha az yer kaplaması ve açarken alanı daraltmaması için duvarların içine gömülen kayar kapı sistemleri kullanıyoruz. Bununla birlikte banyolara organizasyon sistemleri içeren işlevsel çekmeceler kurguluyoruz” açıklamasında bulundu. 

Her köşeye bir çözüm

Gerçekleştirdikleri ‘Gayrimenkulde 2020 ve Ötesi’ araştırmasının sonuçlarını da aktaran Hilmi Uytun, yeni konut alımının karar alma aşamasında en çok dikkat edilen ilk dört kriterin mutfak, banyo, vestiyer ve gardıroptaki işlevsellik ve estetik, depreme dayanıklılık, lokasyon ve balkon olduğuna dikkat çekiyor. Uytun, “Alıcıların neredeyse tamamı pandemi sonrasında evin içinde çok daha yüksek beklentilere sahip. 30-34 yaş arası yetişkin kitle evin balkonlu olmasını daha fazla önemsiyor” dedi. Uytun, veriler ışığında her köşesiyle işlevsel konutların artık standart olacağına vurgu yaptı. 

Her konutun konforlu bir yaşam alanıhaline getirilebileceğinin de altını çizen Hilmi Uytun, bu çerçevede bazı önerilerini de açıklıyor: 

"Evin içinde yaşayanların sayısı, bu kişilerin yaşam düzenleri, ev içinde nelere ihtiyaç olduğunu bilmek çok önemli. Örneğin evde hamile, yaşlı veya engelli bireyler yaşıyorsa özellikle mutfak ve banyoda buna uygun çözümlere yer verilmeli."

Uytun, "Yaptığımız çalışmalar ve mesleki deneyimimiz neticesinde evlerde mutfakların çok önemli olduğunu, hatta yeni ev alımlarında veya kiralamalarda kiralarken ilk olarak mutfağa bakıldığını biliyoruz" şeklinde konuştu. 

Çalışma alanı ile ev birleşti

Uzaktan çalışmanın yaygın hale gelmesiyle beraber ve ofis alanları birleşince bu alanları daha konforlu hale getiren ürünlere de talep arttı. 

Konutta kriterler değişti!