Sektörel

Ahmet Kıvanç: Konut alırken KDV oranlarına dikkat edin!

1 Ocak 2013 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan birinci sınıf ve lüks inşaatlar artık tamamlanmaya başladı. Bu nedenle, bundan sonra konut alımlarında 150 metrekarenin altındaki evler için de üç farklı KDV oranı uygulanacak.


Konut alıcaları için, KDV oranlarını açıklayan Ahmet Kıvanç'ın yazısı şöyle; Geçen haftaki yazımızda, büyükşehir sınırları içerisinde 1 Ocak 2013 tarihinden sonra yapı ruhsatı alınan inşaatlarda, 150 metrekarenin altındaki yeni konutlar için uygulanmaya başlanan yeni katma değer vergisi (KDV) oranlarını ele almıştık. 


Söz konusu tarihten sonra yapı ruhsatı alan birinci sınıf ve lüks inşaatlar artık tamamlanmaya başladı. Bu nedenle, bundan sonra konut alımlarında 150 metrekarenin altındaki evler için de üç farklı KDV oranı uygulanacak. 


Ruhsatın alındığı tarihte emlak vergisine esas arsa metrekare değerinin 500 liranın altında bulunduğu sokak ve caddelerdeki evler yüzde 1 oranında KDV'ye tabi olacak. 


Arsanın değeri 500-1000 lira arasında ise yüzde 8, 500 liradan fazla ise yüzde 18 oranında KDV ödenecek. Dolayısıyla, bu tarihten sonra inşaatı yeni bitmiş bir ev alırken KDV sürpriziyle karşılaşmamak için, konutun bulunduğu sokak veya caddenin, ruhsatın alındığı tarihteki emlak vergisine esas arsa değerine bakmak gerekiyor. Bu veriler, her ilçe belediyesinin internet sitelerinde yer alıyor. 


Maliye Bakanlığı'nın 2011 yılında yayımladığı KDV sirkülerinde ve daha sonra yayımlanan özelgelerde konutlarda KDV konusunda uygulama değişikliğine gidildi. 


Maliye özetle dedi ki: "Tapuda ister konut ister ofis olarak görünsün, KDV oranının tespiti açısından ben fiilen ne olarak kullanıldığına bakarım." Bu, vatandaşın lehine bir yorum. 


Ofis olunca metrekaresi kaç olursa olsun yüzde 18 oranında KDV'ye tabi. 


Tapuda konut olarak yer almakla birlikte fiilen işyeri olarak kullanılan taşınmaz vergileme açısından ofis gibi değerlendiriliyor. 


Tam tersi durumda da, tapuda işyeri veya ofis olarak görünen ancak fiilen konut olarak kullanılan taşınmazı da Maliye konut olarak kabul ediyor. 


Bu uygulama değişikliğinin bir önemi artık yeni kavramlarla konuşuyor olmamız. Apart oteller, rezidanslar hayatımıza sonradan giren kavramlar. 

İşte Maliye'nin söz konusu özelgeleri önemli bir kargaşaya son veriyor. Tapuda rezidans, işyeri, apart olarak görünen ve net alanı 150 metrekarenin altında olan taşınmazlar eğer konut olarak kullanılıyorsa konut için hangi oran geçerli ise o oran üzerinden vergilendirilecek. Vatandaş daha az vergi ödeyerek kazançlı çıkacak. 


Habertürk Ankara/Ahmet Kıvanç